Brabant is een echte wandelprovincie met vele mogelijkheden. Kijk maar eens naar het aantal LAW’s en streekpaden die in Noord-Brabant te vinden zijn. Er is ook een uitgebreid wandelknooppuntennetwerk, zodat je je eigen lange afstandswandeling in Noord-Brabant kunt uitstippelen. Het knooppuntennetwerk is verbonden met die van Limburg en Zeeland. 

Dit zijn de lange afstandswandelingen in

Noord-Brabant:

Het Biesboschpad

Streekpad 18
12 etappes – 185 km – plus 3 rondwandelingen
Provincies: Zuid-Holland, Noord-Brabant

Met het Biesboschpad zijn we weer een aantrekkelijke lange-afstandsroute voor wandelen rijker. De route die in 2021 het levenslicht zag vertelt het interessante verhaal van de Biesbosch en de Sint-Elisabethsvloed van 1421. Het geeft veel informatie over het erfgoed in het gebied en over de strijd tegen en met het water.

Het nieuwe streekpad start in Dordrecht en leid je via Strijensas, Moerdijk, Drimmelen, Waalwijk, Drongelen, Hank en Werkendam, rond het Nationaal Park de Biesbosch. Hierdoor volg je in grote lijnen de contouren van de Sint Elisabethsvloed, die het gebied 600 jaar geleden overspoelde. Het Nationaal Park De Biesbosch staat garant voor een mooie natuurbeleving. Hier tref je een uniek landschap met zoetwatergetijden, kreken en wilgenvloedbossen. De delta is bovendien een waar paradijs voor allerlei bijzondere dieren als de bever en zee- en visarend.

Meer info over het Biesboschpad

Het Dommelpad

120+ km
Provincie: Noord-Brabant

Het Dommelpad volgt, hoe kan het anders, de rivier de Dommel. In totaal is de Dommel 120 kilometer lang. Hiervan stroomt ongeveer 35 kilometer over Belgisch grondgebied en de overige 85 kilometer stroomt over Nederlands grondgebied. De Dommel ontspringt als een heel klein stroompje in België op de Donderslagse Heide ten zuiden van het Belgische Peer. Daar start ook dit wandelpad. Je volgt het stroompje en ziet het langzaam van een klein meanderend beekje tot een flinke rivier veranderen. Het eindpunt ligt in ’s-Hertogenbosch, waar de Dommel uitmond in de Dieze.

Meer info over het Dommelpad

Het Roots Natuurpad

459 km, 32 etappes. Van Delfzijl tot Goirle
Provincies: Groningen, Drenthe Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant

Net zoals het Pieterpad begint ook het Roots Natuurpad in de provincie Groningen. Het is het langste lange afstandswandelpad van Nederland, maar is vreemd genoeg minder bekend dan veel andere lange afstandswandelingen. Dat is onterecht. Het biedt namelijk 459 km wandelen over onverharde paden en trage wegen en gaat dwars door 3 Nationale Parken. Asfalt wordt zoveel mogelijk vermeden. Het Roots Natuurpad is een initiatief van Roots magazine. Het gaat dwars door Nederland, bestaat uit 32 etappes en doet 5 provincies aan. He Roots Natuurpad loopt van Groningen tot de grens van Noord-Brabant met België. Het pad is gemarkeerd met paaltjes. Wel is het handig om de gids met beschrijving en routekaarten erbij te houden of je dagwandeling uit te printen van RouteYou.

Meer info over het Roots Natuurpad

Het Brabantse Walpad

Streekpad 17
112 km – 6 etappes
Provincie: Noord-Brabant

Vanuit Bergen op Zoom slingert de route 112 kilometer langs de Brabantse Wal. De Wal is een steile rand die de overgang markeert van de Zeeuwse kleipolders naar het Brabantse Zand. Je komt door het oude vestingstadje Steenbergen, langs gezellige Brabantse dorpen en fraaie boerderijen en volgt de grens met België. Via het grensplaatsje Putte en de uitgestrekte bossen rondom Woensdrecht eindigt de route terug in Bergen op Zoom. Onverwachte hoogteverschillen en mooie panorama’s geven deze wandeling een extra dimensie.

Meer info over het Brabantse Walpad

Het Brabants Vennenpad

Streekpad 5
233 km – 12 etappes
Provincie: Noord-Brabant

Het Brabants Vennenpad is een streekpad en loopt in een wijde cirkel rond Eindhoven. Onder het oude ‘s-Hertogenbosch en rond het moderne Eindhoven ligt een authentiek stukje Brabant met riviertjes als de Dommel, waarlangs landgoederen, broekbossen, akkers en mooie dorpen liggen. Het Brabants Vennenpad staat garant voor 233 kilometer wandelen door bossen, langs vennen en over de heidevelden van de Kempen.

Meer info over het Brabants Vennenpad

Het Pelgrimspad

LAW 7
• Pelgrimspad deel 1: 199 km – Van Amsterdam naar ‘s-Hertogenbosch
• Pelgrimspad deel 2: 267 km – Van ’s-Hertogenbosch naar Visé (België)
Provincies: Noord-Holland, Zuid-Holland, Noord-Brabant, Limburg

Het Pelgrimspad is een lange-afstand-wandelpad bestaande uit twee delen. Deel 1 loopt van Amsterdam naar ‘s-Hertogenbosch en heeft een lengte van 199 kilometer. Deel twee heeft een lengte van 267 kilometer en loopt van ‘s-Hertogenbosch naar Wezet in België. Het pad is in beide richtingen met wit-rode tekens gemarkeerd en in twee gidsjes beschreven.
De naam van dit pad verwijst naar de oude pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Je kunt hiermee ook de aansluiting vinden met deze historische route. De route zelf is niet een gereconstrueerde oude pelgrimsroute, voert echter wel langs een aantal (kleinere) bedevaartsplaatsen en andere plaatsen van religieus belang in Brabant en Limburg.

Meer info over het Pelgrimspad deel 1

Meer info over het pelgrimspad deel 2

Het Grenslandpad 

LAW 11
372 km – 27 etappes – Van Sluis naar Thorn
Provincies: Zeeland, Noord-Brabant, Limburg

Langs de grens in het zuiden van Nederland loopt het Grenslandpad, een lange afstand wandeling van Sluis in Zeeland, via Noord-Brabant naar Thorn in Limburg. Het vernieuwde Grenslandpad loopt langs de grillige grenslijn met België en steekt deze diverse malen over. De meeste tijd wandel je in Nederland, maar soms zie je aan de huizen dat je de grens bent overgestoken en in België loopt.

Meer info over het Grenslandpad

Het Floris V-pad 

LAW 1-3
245 km – 13 etappes – Van Amsterdam naar Bergen op Zoom
Provincies: Noord-Holland, Utrecht, Zuid-Holland, Noord-Brabant

Het Floris V-pad is een lange afstand wandelpad van Amsterdam naar Bergen op Zoom. Wandelnet noemt het een opfriscursus vaderlandse geschiedenis. Het pad is vernoemd naar Floris, graaf van Holland en Zeeland.

De helft van het pad loopt over graskades, tiendwegen en jaagpaden, die vaak speciaal voor wandelaars zijn opengesteld. De gehele route maakt deel uit van de GR12, die van Amsterdam naar Parijs loopt.

Meer info over het Floris V-pad.

Het Hertogenpad

LAW 13
238 km – 12 etappes – Van Breda naar Roermond
Provincies: Noord-Brabant, Limburg

Het lange-afstand-wandelpad Hertogenpad start in Breda en eindigt 238 km later in Roermond. Een mooie combinatie van natuur, cultuur en Brabantse gezelligheid. Je wandelt langs gastvrije Brabantse dorpjes, stuifzand en veenmoerassen, over paarse heidevelden en soms drassige knuppelpaden. Een aaneenschakeling van schitterende natuurgebieden zoals de Dorst, de Loonse en Drunense Duinen, Maashorst, de Groote Peel en het Leudal.

Meer info over het Hertogenpad

Het Waterliniepad

LAW 16
350 km – 21 etappes  – Van Volendam naar Dordrecht
Provincies: Noord-Holland, Zuid-Holland, Gelderland, Noord-Brabant

Het Waterliniepad volgt de gehele Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie, van Edam tot Muiden aan de voormalige Zuiderzee tot Werkendam aan de Biesbosch. Het grootste deel van die route loopt door Noord-Holland. Het 350 km lange afstandspad volgt de voormalige verdedigingslinies. Veel forten zijn de afgelopen jaren gerestaureerd en opengesteld voor publiek. Ze vormen een authentiek decor voor evenementen, pleisterplaatsen en natuurreservaten. Omdat de grond rondom de verdedigingswerken niet bebouwd mocht worden zijn er een prachtige, waterrijke natuurgebieden ontstaan.

Meer info over het Waterliniepad

Het Maarten van Rossumpad 

LAW 4
384 km – 24 etappes – Van ’s Hertogenbosch naar Steenwijk
Provincies: Noord-Brabant, Gelderland, Overijssel, Drenthe

Het Maarten van Rossumpad begint in ’s Hertogenbosch en eindigt 384 kilometer later in Steenwijk. Het lange-afstand-wandelpad loopt door 5 provincies: Noord-Brabant, Utrecht, Gelderland, Drenthe en Overijssel. Kenmerk van de route zijn de rivierdorpen en kastelen onderweg. Daaronder zijn ook de kastelen en huizen die verbonden zijn aan Maarten van Rossum, een krijgsheer die leefde van ca 1478 tot 1555 en naamgever is van het pad. Naast burchten en kastelen valt er veel meer te zien. De route gaat ook door vele fraaie natuurgebieden.

Meer info over het Maarten van Rossumpad

Het Maas- en Peelliniepad

Streekpad 14
122 km – 7 etappes
Provincie: Noord-Brabant

Dit streekpad loopt door het noordoosten van Noord-Brabant, door het Land van Cuijk. Dit gebied kenmerkt zich door bossen, heidegebieden, vennen, rivieren, uiterwaarden, (vesting)stadjes. Vele monumenten en andere ‘sporen van de oorlog’ herinneren eraan dat deze streek in de verdedigingslinie van ons land lag.

Meer info over het Maas-en-Peelliniepad