Streekpaden zijn meerdaagse rondwandelingen binnen één gebied of provincie. Ze voeren je langs de mooiste plekjes en echte karakteristieke elementen van dat gebied. De streekpaden in Nederland zijn samengesteld door en voor wandelaars. Daarom wordt er goed gekeken naar veilige paden, die het liefst onverhard zijn. Streekpaden in Nederland zijn daarom echte kwaliteitspaden. Je kunt een streekpad herkennen aan de geel-rode markering. 

Of een lange afstandswandeling het predicaat ‘streekpad’ krijgt, wordt bepaald door Wandelnet. Zij houdt de regie over de streekpaden en de lange-afstand-wandelpaden (LAW’s). Het onderhoud van streekpaden ligt bij vrijwilligers. Zeven streekpaden worden bijvoorbeeld onderhouden door vrijwilligers van het NIVON. Op de website van Wandelnet vind je alle streekpaden van Nederland en zijn tevens kaarten, beschrijvingen en GPX-files te downloaden. De linken naar de routes op Wandelnet vind je hieronder bij elke beschrijving.

Streekpaden en lange-afstand-wandelpaden

Naast de streekpaden bestaan er ook lange-afstand-wandelpaden (LAW’s) Ben je benieuwd naar de kenmerken en verschillen van beide types lange afstandswandelingen, lees dan het blog: Het verschil tussen LAW’s en streekpaden uitgelegd

Alle streekpaden van Nederland:

Streekpad de Westfriese Omringdijk

Streekpad 9
150 km – 31 etappes
Provincie: Noord-Holland

Het nieuwste streekpad gaat over de Westfriese Omringdijk. Het pad is gepresenteerd op de Fiets en Wandelbeurs in 2020 en bestaat dus nog maar kort. De route evenwel, volgt een parcours dat al dateert van 1250. De route volgt de Westfriese Omringdijk, een met de hand gemaakte waterkering die de inwoners al eeuwenlang beschermt tegen het water. De route loopt soms bovenop de dijk, maar soms ook ernaast en slingert door de polders en natuurgebieden, die aan de dijk grenzen. Het is een route van 150 km, die in de gids is opgedeeld in 31 kortere stukken van ongeveer 5 km.

De gids is voor mij extra leuk omdat ik op de cover sta en op een aantal foto’s binnenin. De foto’s zijn gemaakt door fotograaf Ab Snelderwaard. 

Meer info over het streekpad Westfriese Omringdijk

Het Scholtenpad

Streekpad 1
102 km – 8 etappes
Provincie: Gelderland

Het Scholtenpad bestaat uit vier lussen die allen beginnen in Winterswijk in de achterhoek. Het pad gaat door boerenland. Houtwallen, bossen, akkers, slingerende beekjes, weilanden en kleine bochtige zandwegen geven dit hoevenlandschap een intiem karakter. De naam Scholtenpad is geïnspireerd door de Scholtenboerderijen die je langs het pad zult tegenkomen. Je herkent de Scholtenerven aan de grote rechthoekige huizen die op een erf staan met allerlei bijgebouwen en omringt door zware eiken en een hoogstammige boomgaard.

Meer info over het Scholtenpad

Het Twentepad

Streekpad 2
87 km – 5 etappes
Provincie: Overijssel

Het Twentepad is een rondwandeling van 87 km lang en bestaat uit 5 etappes. Beginplaatsen zijn: Almelo – Tubbergen – Ootmarsum – Oldenzaal en Hertme.
De route geeft een goed beeld van de gevarieerdheid van de Twentse noordoosthoek: houtwallen, watermolens, het Almelo-Nordhornkanaal, landgoederen, de 70 meter hoge Galgenberg, beekdalen, vennen, heide, hoge essen, oude dorpjes., buitenplaatsen en natuurgebieden zoals het Springendal en de oevers van de Dinkel.

Meer info over het Twentepad

Het Streekpad Nijmegen

Streekpad 3
117 km – 7 etappes
Provincie: Gelderland

Het Streekpad Nijmegen is een beetje vergelijkbaar qua route met de Walk of Wisdom. Ook dit pad maakt een wijde boog om Nijmegen heen. Het streekpad heeft een lengte van 117 kilometer en is, zoals alle streekpaden in Nederland in beide richtingen met geel-rode tekens gemarkeerd en in een gidsje beschreven. De route start en eindigt bij het station in Nijmegen.

Meer info over het Streekpad Nijmegen

WaddenWandelen

Streekpad 4
300 km – 6 wandellussen
Provincies: Noord-Holland, Friesland, Groningen

Streekpad WaddenWandelen bestrijkt met ruim 300 kilometer aan routes (incl. drie complete dagroutes op Texel) de Waddeneilanden. Geweldig om zo ons Waddengebied te ontdekken. De wandellussen beginnen en eindigen steeds bij de veerboot. Dit streekpad maakt integraal deel uit van het knooppuntennetwerk en bestaat uit zes wandellussen op de eilanden Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog en het Duitse eiland Borkum.

Meer info over WaddenWandelen

Het Brabants Vennenpad

Streekpad 5
233 km – 12 etappes
Provincie: Noord-Brabant

Het Brabants Vennenpad is een streekpad en loopt in een wijde cirkel rond Eindhoven. Onder het oude ‘s-Hertogenbosch en rond het moderne Eindhoven ligt een authentiek stukje Brabant met riviertjes als de Dommel, waarlangs landgoederen, broekbossen, akkers en mooie dorpen liggen. Het Brabants Vennenpad staat garant voor 233 kilometer wandelen door bossen, langs vennen en over de heidevelden van de Kempen.

Meer info over het Brabants Vennenpad

Het Drenthepad

Streekpad 6
324 km – 18 etappes
Provincie: Drenthe

Het Drenthepad is een rondwandeling van 324 kilometer en start en eindigt in Beilen. Het loopt in 18 etappes langs de mooiste plekken in Drenthe en doet zelfs nog even Friesland en Groningen aan. Het Drenthepad is wandelen over het voormalige Domelapad, over landgoederen, langs grafheuvels, hunebedden en door mooie natuur waar je nog rust en ruimte vindt.

Meer info over het Drenthepad

Het Krijtlandpad

Streekpad 7
90 km – 6 etappes
Provincie: Limburg

Het Krijtlandpad is een streekpad in het uiterste zuiden van Limburg. Het pad loopt van Maastricht naar Vaals en terug, met een lengte van 90 kilometer. Er is voorzien in een verbindingsroute tussen Slenaken en Gulpen. Met behulp van de verbinding kan de route tot ongeveer de helft ingekort worden.
Het Krijtlandpad is een on-Nederlands Wandelparadijs. Het biedt alles wat het Zuid-Limburgse Heuvelland zo aantrekkelijk maakt: heuvels, dalen, het krijt van het Mergellandplateau, water, weiland, bos en wijngaard. Maar ook kapelletjes, vakwerkhuizen, gastvrije pensions, vlaaien en bier. Het is een fysiek uitdagende route, met klimmen en dalen, maar ook met genoeg bankjes, cafés en terrassen om het lekker rustig aan te doen. Het Krijtlandpad is een van de mooiste streekpaden van Nederland.

Meer info over deel 1 van het Krijtlandpad

Het Graafschapspad

Streekpad 8
116 km – 7 etappes
Provincie: Gelderland

Het Graafschapspad is een rondwandeling met een lengte van 116 kilometer door de Achterhoek; een afwisselend pad door een relatief onbekend stukje Nederland. De beschrijving begint bij station Zutphen. De route loopt vrijwel steeds door een open gebied (coulisselandschap). Kleine bosjes, fraaie landgoederen en de typische Saksische boerderijen van de Achterhoek, met in het westen de zompige uiterwaarden van de IJssel. Naast veel natuur kom je ook langs kastelen en oude stadjes als Zutphen en Doesburg.

Meer info over het Graafschapspad

Markering streekpaden Nederland

Het Maas-Niederrheinpad

Streekpad 10
342 km – 23 etappes
Provincie: Limburg

Op de grens van Limburg en Nordrhein Westfalen ligt een streek waar het heerlijk wandelen is. Hier loopt het Maas-Niederrheinpad. De lengte van het pad is 342 km, waarvan 151 km in Duitsland. Natuurgebieden als de Jansberg, de Hamert en de Meinweg maken er deel van uit. De afwisseling van rivierenlandschap en heide, van meanderende beken, venen en vennen en uitgestrekte bossen maken het gebied uniek.

Meer info over het derde deel van het Maas-Niederrheinpad

Het Hanzestedenpad

Streekpad 11
120 km – 18 etappes
Provincie: Overijssel

Het Hanzestedenpad loopt door de mooie IJsselvallei. Het pad volgt de IJsseloever van Doesburg naar Kampen. Het wandelen langs de IJssel is al een belevenis op zich. Zo loopt je over hoge rivierdijken en kun kilometers ver zien, en zo ga je door de uiterwaarden en natte gebieden met riet. Af en toe buigt het pad af dieper de IJsselvallei in en wandel je door bosrijk gebied langs prachtige havezaten. Ook de Hanzesteden Doesburg, Zwolle, Deventer en Kampen liggen op de route.

Meer info over het Hanzestedenpad

Het Groene Hartpad

Streekpad 12
192 km 11 etappes
Provincies: Zuid-Holland, Utrecht

Het Groene Hartpad is een streekpad gelegen in de provincies Zuid-Holland en Utrecht. Het traject start in Delft en loopt via Zoetermeer, Nieuwkoop, Rotterdam, terug naar Delft. Het pad is in beide richtingen gemarkeerd met geel-rode tekens. Het pad wil de wandelaar zo veel mogelijk door het open gebied van het Groene Hart te voeren, met vermijding van grote steden (met uitzondering van Rotterdam en Delft).

Meer info over het Groene Hartpad

Het Utrechtpad

Streekpad 13
162 km – 9 etappes
Provincie Utrecht

Het Utrechtpad is een lange afstandswandeling van 162 km. Dit is misschien wel één van de meest gevarieerde streekpaden van Nederland: prachtige bossen, heidegebieden, zandverstuivingen, vennen, rivieren, landgoederen, polders en pittoreske plaatsjes wisselen elkaar af. Bovendien telt de provincie veel culturele overblijfselen zoals kastelen, herenhuizen, forten, maar ook de vernieuwde Nieuwe Hollandse Waterlinie en Grebbelinie.

Meer info over het Utrechtpad

Het Maas- en Peelliniepad

Streekpad 14
122 km – 7 etappes
Provincie: Noord-Brabant

Dit streekpad loopt door het noordoosten van Noord-Brabant, door het Land van Cuijk. Dit gebied kenmerkt zich door bossen, heidegebieden, vennen, rivieren, uiterwaarden, (vesting)stadjes. Vele monumenten en andere ‘sporen van de oorlog’ herinneren eraan dat deze streek in de verdedigingslinie van ons land lag.

Meer info over het Maas-en-Peelliniepad

Het Oosterscheldepad

Streekpad 15
195 km – 16 etappes
Provincie: Zeeland

Het Oosterscheldepad is een Streekpad van 196 kilometer dat begint in Kruiningen en eindigt in Sint Philipsland. in 16 etappes maak je een rondgang door Zeeland, over een aantal Zeeuwse eilanden, rond het Nationaal Park Oosterschelde. Het pad maakt op twee punten gebruik van pontveren die alleen in de zomermaanden in de vaart zijn. Buiten dit seizoen is een complete wandeling moeilijk te realiseren.

Meer info over het Oosterscheldepad

Het Veluwe Zwerfpad

Streekpad 16
375 km – 18 etappes
Provincie: Gelderland

Met het Veluwe Zwerfpad kun je inderdaad eindeloos zwerven over de Veluwe. Door de knooppuntenstructuur kun je zelf je route samenstellen. Door bossen, stuifzandgebieden, heidevelden gaat het 375 kilometer lange pad door dit populaire wandelgebied.

Meer info over het Veluwe Zwerfpad

Het Brabantse Walpad

Streekpad 17
112 km – 6 etappes
Provincie: Noord-Brabant

Vanuit Bergen op Zoom slingert de route 112 kilometer langs de Brabantse Wal. De Wal is een steile rand die de overgang markeert van de Zeeuwse kleipolders naar het Brabantse Zand. Je komt door het oude vestingstadje Steenbergen, langs gezellige Brabantse dorpen en fraaie boerderijen en volgt de grens met België. Via het grensplaatsje Putte en de uitgestrekte bossen rondom Woensdrecht eindigt de route terug in Bergen op Zoom. Onverwachte hoogteverschillen en mooie panorama’s geven deze wandeling een extra dimensie.

Meer info over het Brabantse Walpad

Het Biesboschpad

Streekpad 18
12 etappes – 185 km – plus 3 rondwandelingen
Provincies: Zuid-Holland, Noord-Brabant

Met het Biesboschpad zijn we weer een aantrekkelijke lange-afstandsroute voor wandelen rijker. De route die in 2021 het levenslicht zag vertelt het interessante verhaal van de Biesbosch en de Sint-Elisabethsvloed van 1421. Het geeft veel informatie over het erfgoed in het gebied en over de strijd tegen en met het water.

Het nieuwe streekpad start in Dordrecht en leid je via Strijensas, Moerdijk, Drimmelen, Waalwijk, Drongelen, Hank en Werkendam, rond het Nationaal Park de Biesbosch. Hierdoor volg je in grote lijnen de contouren van de Sint Elisabethsvloed, die het gebied 600 jaar geleden overspoelde. Het Nationaal Park De Biesbosch staat garant voor een mooie natuurbeleving. Hier tref je een uniek landschap met zoetwatergetijden, kreken en wilgenvloedbossen. De delta is bovendien een waar paradijs voor allerlei bijzondere dieren als de bever en zee- en visarend.

Meer info over het Biesboschpad

Het Elfstedenpad

Streekpad 19
283 km – 15 etappes
Provincie: Friesland

Het Elfstedenpad is een streekpad met een lengte van 283 km dat in grote lijnen de route van de Elfstedentocht volgt. Na een “proloog” in de vorm van een 11 km lange stadswandeling door Leeuwarden gaat de route langs de bekende Friese elf steden, gebruikmakend van voormalige jaagpaden en kerkenpaden, van eeuwenoude grasdijken en van veelbetreden handelswegen. Deze route gaat over de mooiste wandelpaden en is daarom een stuk langer dan de andere elfstedenroutes.

Meer info over het Elfstedenpad

Het Noardlike Fryske Wâldenpad

Streekpad 20
150 km – 10 etappes
Provincie: Friesland

Dit streekpad van circa 150 kilometer is een initiatief van Jaap en Anneke Jongejan. Zij wandelden heel wat af in hun woonomgeving in de provincie Friesland en vonden dat het eigenlijk ontbrak aan lange afstandswandeling. Zo ontstond in samenwerking met de Agrarische Landschapsvereniging Naordlike Fryske Wâlden en Wandelnet een gloed nieuw streekpad, die in 2018 gepresenteerd werd op de wandelbeurs. Je wandelt door het Nationale Landschap Noardlike Fryske Wâlden. Een mooi kleinschalig landschapsgebied in Noordoost-Friesland, met veel zandpaden en veldwegen.

Meer info over het Noardlike Fryske Wâldenpad