Zuid-Holland heeft meer te bieden op wandelgebied dan zo op het eerste gezicht lijkt. Wandelen langs de grote rivieren is een feestje, het heeft een prachtige kustlijn, onverwachte natuur, mooie steden en uitgestrekte polders. Hoe kun je er meer van genieten dan tijdens een lange afstandswandeling. 

Dit zijn de lange afstandswandelingen in

Zuid-Holland:

Het Biesboschpad

Streekpad 18
12 etappes – 185 km – plus 3 rondwandelingen
Provincies: Zuid-Holland, Noord-Brabant

Met het Biesboschpad zijn we weer een aantrekkelijke lange-afstandsroute voor wandelen rijker. De route die in 2021 het levenslicht zag vertelt het interessante verhaal van de Biesbosch en de Sint-Elisabethsvloed van 1421. Het geeft veel informatie over het erfgoed in het gebied en over de strijd tegen en met het water.

Het nieuwe streekpad start in Dordrecht en leid je via Strijensas, Moerdijk, Drimmelen, Waalwijk, Drongelen, Hank en Werkendam, rond het Nationaal Park de Biesbosch. Hierdoor volg je in grote lijnen de contouren van de Sint Elisabethsvloed, die het gebied 600 jaar geleden overspoelde. Het Nationaal Park De Biesbosch staat garant voor een mooie natuurbeleving. Hier tref je een uniek landschap met zoetwatergetijden, kreken en wilgenvloedbossen. De delta is bovendien een waar paradijs voor allerlei bijzondere dieren als de bever en zee- en visarend.

Meer info over het Biesboschpad

Het Marskramerpad

LAW 3
372 km – 20 etappes – Van Bad Bentheim naar Den Haag
Provincies: Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland, Overijssel, Duitsland

Het Marskramerpad is een lange-afstand-wandelpad (LAW) dat dwars door Nederland loopt, van Bad-Bentheim in Duitsland naar Scheveningen. Ooit was het de wandelroute van de marskramers die met hun koopwaar langs oude handelsteden als Oldenzaal en Deventer trokken. De route is 360 km langs en is verdeeld in 20 etappes.

Meer info over het Marskramerpad

Het Grote Rivierenpad

LAW 6
276 km – 20 etappes en 4 alternatieve etappes – Van Hoek van Holland naar Kleef
Provincies: Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland

Het Grote Rivierenpad is een lange-afstand-wandelpad langs de grote rivieren van Nederland van het westen naar het oosten. Het volgt de Hollandse rivieren Nieuwe Waterweg, Oude Maas, Lek, Linge en Waal. Geniet tijdens het wandelen van de prachtige uitzichten vanaf de dijken op de verschillende rivieren.

Meer info over het Grote Rivierenpad

Het Floris V-pad 

LAW 1-3
245 km – 13 etappes – Van Amsterdam naar Bergen op Zoom
Provincies: Noord-Holland, Utrecht, Zuid-Holland, Noord-Brabant

Het Floris V-pad is een lange afstand wandelpad van Amsterdam naar Bergen op Zoom. Wandelnet noemt het een opfriscursus vaderlandse geschiedenis. Het pad is vernoemd naar Floris, graaf van Holland en Zeeland.

De helft van het pad loopt over graskades, tiendwegen en jaagpaden, die vaak speciaal voor wandelaars zijn opengesteld. De gehele route maakt deel uit van de GR12, die van Amsterdam naar Parijs loopt.

Meer info over het Floris V-pad.

Het Groene Hartpad

Streekpad 12
192 km 11 etappes
Provincies: Zuid-Holland, Utrecht

Het Groene Hartpad is een streekpad gelegen in de provincies Zuid-Holland en Utrecht. Het traject start in Delft en loopt via Zoetermeer, Nieuwkoop, Rotterdam, terug naar Delft. Het pad is in beide richtingen gemarkeerd met geel-rode tekens. Het pad wil de wandelaar zo veel mogelijk door het open gebied van het Groene Hart te voeren, met vermijding van grote steden (met uitzondering van Rotterdam en Delft).

Meer info over het Groene Hartpad

Gids uitverkocht. Niet meer leverbaar.

Het Pelgrimspad

LAW 7
• Pelgrimspad deel 1: 199 km – Van Amsterdam naar ‘s-Hertogenbosch
• Pelgrimspad deel 2: 267 km – Van ’s-Hertogenbosch naar Visé (België)
Provincies: Noord-Holland, Zuid-Holland, Noord-Brabant, Limburg

Het Pelgrimspad is een lange-afstand-wandelpad bestaande uit twee delen. Deel 1 loopt van Amsterdam naar ‘s-Hertogenbosch en heeft een lengte van 199 kilometer. Deel twee heeft een lengte van 267 kilometer en loopt van ‘s-Hertogenbosch naar Wezet in België. Het pad is in beide richtingen met wit-rode tekens gemarkeerd en in twee gidsjes beschreven.
De naam van dit pad verwijst naar de oude pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Je kunt hiermee ook de aansluiting vinden met deze historische route. De route zelf is niet een gereconstrueerde oude pelgrimsroute, voert echter wel langs een aantal (kleinere) bedevaartsplaatsen en andere plaatsen van religieus belang in Brabant en Limburg.

Meer info over het Pelgrimspad deel 1

Meer info over het pelgrimspad deel 2

Het Romeinse Limespad

LAW 16
275 km – 19 etappes – Van Katwijk aan Zee naar Xanten
Provincies: Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland, Duitsland

Het Romeinse Limespad is een lange afstand wandelpad met een lengte van 275 km van Katwijk naar Berg en Dal, via Leiden, Woerden, Utrecht, Arnhem en Nijmegen en eindigt in Xanten, in Duitsland. Langs de route liggen de grenzen van het Romeinse Rijk verborgen. In verschillende musea langs de route kunnen wandelaars opgegraven overblijfselen vinden uit het Romeinse Rijk. Het Romeinse Limespad wordt geprezen om de rustige wegen, aan de vaak onverharde paden. Het Romeinse Limespad, werd Wandelroute van het Jaar 2019

Meer info over het Romeinse Limespad

Het Waterliniepad

LAW 16
350 km – 21 etappes  – Van Volendam naar Dordrecht
Provincies: Noord-Holland, Zuid-Holland, Gelderland, Noord-Brabant

Het Waterliniepad volgt de gehele Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie, van Edam tot Muiden aan de voormalige Zuiderzee tot Werkendam aan de Biesbosch. Het grootste deel van die route loopt door Noord-Holland. Het 350 km lange afstandspad volgt de voormalige verdedigingslinies. Veel forten zijn de afgelopen jaren gerestaureerd en opengesteld voor publiek. Ze vormen een authentiek decor voor evenementen, pleisterplaatsen en natuurreservaten. Omdat de grond rondom de verdedigingswerken niet bebouwd mocht worden zijn er een prachtige, waterrijke natuurgebieden ontstaan.

Meer info over het Waterliniepad