De Pacific Crest Trail (PCT) heeft mijn absolute belangsteling. Deze 4.268 km lange wandelroute loopt door bergachtige gebieden in het westen van Noord-Amerika, vanaf de grens van Mexico in het zuiden, naar de grens met Canada in het noorden. Je doet er ongeveer een half jaar over om hem te lopen. Jaren geleden ontdekte ik de PCT op het internet en was meteen enthousiast en schreef in een blog dat ik het op mijn bucketlist zou zetten. Nu, vele jaren later staat het er daar nog steeds te shinen en te zwaaien, want hoe meer ik er over lees en hoe meer ik er over weet, hoe meer dichter ik bij het punt kom om het ook echt te gaan doen.

Blogs over de Pacific Crest Trail

Ik kan mijzelf verliezen in het lezen van blogs over de PCT. De eerste die ik las waren van Claire, op haar blog Reiske publiceerde ze tijdens haar PCT in 2015 bijna dagelijks een verslag. Echt smullen om die te lezen. Daarnaast kun je er allerlei artikelen vinden met aanvullende info uit eigen ervaring over de PTC. De blogs van Joris op zijn website Mindstories zijn ook heerlijk om te lezen. Ik moet er een beetje mee oppassen want voor ik het weet word ik aangestoken en ben ik lichtgewicht tentjes aan het zoeken en neem ik paklijsten van PCT hikers door. In OpReismetCo staat een mooie ‘Nederlandse’ paklijst en de blogs die zij schreef over haar 5 weken PCT zijn heel leuk om te lezen.

Website PCT

Ook een bron van leuke informatie is de officiële website van de PCT. Daar is ook een bookshop te vinden met allerlei titels, wel in het Engels natuurlijk. De PCT heeft velen geïnspireerd om over hun tocht te schrijven. Ik smul van dit soort verhalen.

Boeken lezen over de PCT

Toen vriendin en buurvrouw Karin mij in de tweede week van de Coronacrisis appte met de vraag of ik het boek ‘Alleen’ wilde lezen, en of ze het bij me in de brievenbus kon gooien was ik helemaal blij. Dit boek wilde ik graag lezen. Ik was net weer bezig met de Pacific Crest Trail omdat Sarah, die ik op de Camino de Santiago had ontmoet, net was gestart met haar PCT en ik haar volgde op Instagram. Ik was zo benieuwd hoe het met haar ging en of zij door mocht lopen ondanks alle Coronamaatregelen die ook in de VS getroffen werden. Helaas las ik op 31 maart 2020 dat zij haar tocht moest afbreken vanwege Corona maatregelen. Afschuwelijk.

Alleen van Tim Voors

Alleen van Tim Voors

Inmiddels had ik het boek ‘Alleen’ verslonden. Het is geschreven door Tim Voors, die vrouw en gezin achterliet om een half jaar in zijn eentje de PCT te gaan lopen. Hij legt keer op keer uit waarom het zo bijzonder is dat hij en zijn vrouw (en kinderen) elkaar die ruimte gunnen om dit soort dingen te doen. Omdat ik dat helemaal niet zo bijzonder vind, ging die uitleg me op den duur storen, maar verder was het een geweldig boek. De vorm die hij gekozen heeft om zijn PCT-verhaal te vertellen is verfrissend. Geen van dag tot dag verslag, maar hij beschrijft een thema dat past bij het deel van de tocht waar hij op dat moment is. Dat maakt het nooit saai en ondertussen geven zijn beschrijvingen een prachtig sfeerbeeld van hoe hij het lopen van de PCT beleefd heeft en welke levensvragen er al wandelend aan de orde komen, zonder daar heel zwaarwichtig over te doen.
Leuk ook om te lezen hoe de Pacific Crest Trail zijn leven naderhand heeft veranderd. Wat heeft hij wel vast kunnen houden en wat niet. Zoals gezegd, met veel plezier heb ik dit boek gelezen.

Wild van Sheryl Strayed

Wild, van Cheryl Strayed

In een rijtje met boeken over de Pacific Crest Trail mag deze klassieker van Cheryl Strayed niet ontbreken. Een echt feelgood boek over een jonge vrouw wiens leven op een dieptepunt is beland en die impulsief besluit om de Pacific Crest Trail te gaan lopen. Op een ontwapende en humorvolle manier beschrijft ze haar uitputtende wandeltocht en kom je er langzaam achter wat het leven haar tot nu toe gebracht heeft. Haar reis is een zoektocht naar zichzelf. Dit boek is een absolute aanrader. Ik heb gesmuld van dit boek. Heb het zelfs twee keer gelezen.

Een half jaar met drie onderbroeken van André en Lian de Jel

Het volgende PCT-boek dat op mijn lijstje staat is dat van André en Lian de Jel. Zij liepen samen de Pacific Crest Trail en schreven samen dit boek. De hoofdstukken wisselen qua perspectief. Het ene verhaal wordt door de ogen van André beleefd. Het volgende door die van Lian. De recensies zijn lovend en ik lees dat het ook boordevol tips staat voor als je zelf de PCT wilt lopen. Nou dat wil ik, dus laat dat boek maar komen.

flavicon wandelvrouw

Δ  Dit blog bevat affiliate links. Mocht je overwegen om iets aan te schaffen, dan zou het tof zijn om het via de link in dit blog te doen. Ik ontvang dan een klein percentage van je aankoop en het kost jou niets extra’s.

Δ  De foto bovenaan dit blog is van Kelly Bork, via Unsplash