Vind jij ook dat wandelen door de bloesems elk jaar weer en hoogtepuntje is en dat je het niet graag wilt mislopen? Maar vind jij het ook moeilijk om in te schatten wanneer het moment gekomen is om je bloesemwandeling te plannen? Dan ben ik een leuke app voor je op het spoor gekomen. In dit blog vertel ik je er alles over.

Zoek je bloesems, dan kun je het best naar de Betuwe, Bommelerwaard en het Land van Maas en Waal. Zij vormen samen Rivierenland. Ongeveer een derde deel van al het fruit dat in ons land wordt geteeld, komt daar vandaan. Daarom wordt deze regio ook wel de fruittuin van Nederland genoemd. In het voorjaar staan deze fruitbomen in bloei: de bloesemperiode die wij zo mooi vinden.

Onvoorspelbare bloeiperiode

Wanneer de bomen in bloei staan is niet zo goed te voorspellen. Het hangt natuurlijk van het soort fruitboom af. De kersenbloesem en pruimenbloesem zijn elk jaar de eerste bloesemsoorten die uitkomen. Welke als eerst is wisselt zich af. De ene keer is de kersenbloesem net wat eerder en de andere keer de pruimenbloesem. Vervolgens komt de perenbloesem uit en tenslotte de prachtige, roze appelbloesem. Wanneer de bloei begint hangt ook van de temperatuur af. Als de winter warm is geweest – zoals nu het geval is – kan de bloei vroeger dan anders komen. En als de temperatuur hoog is tijdens de bloei, is het voorbij voordat je het weet.

Bloesemalert app

Daarom is het fijn als je op afstand kunt zien hoe de bloei vordert. Het Regionaal Bureau voor Toerisme (RBT) Rivierenland heeft daar iets op gevonden; zij hebben een app laten ontwikkelen die de laatste stand van de ontwikkeling van de bloesem weergeeft. Daarnaast bevat de app ook waardevolle tips, kun je leren welk fruit welke kleur bloesem heeft, waarom fruit soms opzet bevroren wordt en welke rol de bijen spelen. Helemaal leuk is dat de app ook ‘bloesemroutes’ weergeeft. Lekker makkelijk.

Download de app

Je kunt de gratis Bloesemalert App downloaden voor je IPhone via de App Store of met het scannen van de QR-code de website www.rivierenland.nl. De app komt ook beschikbaar in de Google Playstore.

Bloesemwandeling

Je kunt de mooiste bloesemwandelingen in Riverenland in de Bloesemalert App vinden. Ben je benieuwd naar andere bloesemwandelingen? Kijk dan eens op de Wandelzoekpagina die mooie suggesties voor bloesemwandelingen geeft.

flavicon wandelvrouw
  • De foto’s bij dit blog zijn van Bloesemalert