Ik kijk terug op een geweldig wandelweekend. Samen met mijn man heb ik twee dagen gewandeld door het Sallandse landschap. Hoewel het erg onnauwkeurig is, gaf mijn stappenteller aan dat we beide dagen ongeveer 30 kilometer hebben gewandeld. Stevig gewandeld, mag ik wel zeggen; met hoogteverschil, over bospaden, akkers, door walkanten, over zandpaden, door het hoge gras maar natuurlijk ook de nodige kilometers over asfalt.  Het was alleen maar leuk. Geen centje pijn. Ik ben er wel klaar voor.

Ik heb dit weekend ook weer een aantal belangrijke lessen geleerd:

 

De vierdaagse is voor iedereen anders

Sallandse heuvelrug wandelenIeder mens is uniek. Dat is natuurlijk een open deur van jewelste, maar het duurde bij mij even om me te realiseren dat het ook geldt voor de manier waarop je moet/kunt trainen voor de Vierdaagse Nijmegen. Ikzelf hou me vast aan het trainingsschema van de Via Vierdaagse, met het idee dat als ik dat maar braaf volg, het wel goed komt. En waarschijnlijk werkt dat ook zo voor mij. Voor anderen kan dat heel anders liggen. Ik ben dit weekend weer twee uitersten tegengekomen. 1 ‘steunend’ lid van de Wandelgroep Raalte die mij lachend wist te vertellen dat hij nog moest beginnen met trainen voor de Vierdaagse. Hij zat gezellig op een rustpost toe te kijken hoe andere wandelaars de 30 of 40 kilometer van de jaarlijkse loop deden. Nee, zelf wandelen deed hij niet. Wel ging hij dit jaar voor de 5de keer de Nijmeegse Vierdaagse lopen. “Gezellig toch. Doen we ’s avonds gezellig een biertje.” Ook sprak ik met een echte outdoor specialist. Niet is haar te dol: hiken, mountainbiken, bergen beklimmen, noem het maar op. Super getraind en een echte bikkel, maar de Nijmeegse Vierdaagse vond ze een hel. Het allerzwaarste wat ze ooit gedaan heeft. Hoewel ze echt serieus goed getraind had, kwam zij de vierde dag op haar tandvlees binnen en doet het nooit meer.

Zo kan het dus verschillen; wat voor de een ‘n makkie is, is voor de ander de hel.

 

Goed materiaal is alles

IMG_0814 [1240157]Ik had dit weekend mijn uitrusting goed voor elkaar, dat scheelde alles.  Er werd steeds regen voorspeld maar ondertussen was het droog en warm. Ik besloot in mijn wandelrokje te gaan lopen met T-shirt en vest aan. In de rugzak een lichtgewicht en sneldrogende broek, regenbroek en regenjas. Ik heb een fijne rugzak die verstelbaar is en van mijn rug af staat zodat de lucht er tussendoor kan waaien; geen zweetplekken op mijn rug. In de rugzak een waterzak van 2 liter en we kregen een geweldig lunchpakket mee. Alle spullen zijn prima van pas gekomen behalve de broeken. Koud heb ik het niet gehad en toen het begon te regenen was het fijn om alleen de regenjas aan te trekken.

 

De juiste sokken en schoenen

20160522_143518Ik heb dit weekend uiteindelijk de juiste combinatie sokken en schoenen gevonden. Ik ben opnieuw verliefd geworden op mijn Hanwags. Ik heb behoorlijk moeten wennen aan dit nieuwe paar maar het oude gevoel is terug. Ik kreeg de tip van iemand om te smeren met Gewohl crème en daarover wollen sokken aan te doen. Afgelopen week heb ik op de markt 2 paar wollen sokken voor €4,50 gekocht. Helemaal geweldig. Ik heb gesmeerd en de sokken gedragen. Geen last meer gehad van oververhitte voeten en de grootste ontdekking was dat mijn voeten helemaal droog bleven. Tijdens de regenbuien merkte ik dat de regen niet via mijn sokken in mijn schoenen liep. En de allerbeste ontdekking: we liepen zeker een kilometer door vies nat hoog gras en mijn voeten bleven comfortabel en droog. Ter vergelijking: Hans had een zeiknatte spijkerbroek (we werden zo overvallen door de regen dat het geen zin meer had om een regenbroek aan te trekken) en hij sopte in zijn schoenen. Heel vervelend, want we moesten nog zeker 7 km naar de trein.

 

Tip van de week

20160523_140245Dus de tip van de week is: in plaats van die hele dure wandelsokken kun je ook gewoon lamswollen sokken van de markt proberen.

 

Komende week:

Ik hou het Via Vierdaagse wandelschema toch aan als mijn leidraad. Deze week heb ik daarom een vrij weekend. Inderdaad heb ik nog geen wandelafspraken, maar wat niet is kan nog komen. Ik zie wel. Ik vind het heerlijk om op pad te gaan.

 

 

Veel wandelplezier, tot volgende week

wandelvrouw