Elke maandag

een blog

over de voorbereiding op de Nijmeegse wandelvierdaagse.

Lekker gelopen

Afgelopen week 38 kilometer gewandeld. Ik sta er zelf van te kijken hoe veel toch nog. Elke avond wel een rondje van minimaal een half uur tot een uur. Behalve donderdagavond, want dat is mijn tennisavond. Ik heb 2x een langere wandeling gemaakt:

Woensdag: De Startjedagwandeling: 10 km

Vrijdag: Wandeling door de Schoorlse duinen: 12 km

 

Een prachtige wandeling gemaakt door de Schoorlse duinen
Een prachtige wandeling gemaakt door de Schoorlse duinen

 

Met deze afstanden heb ik geen enkele moeite. De wandeling door de Schoorlse duinen was onverhard en ook door mul zand. Goed voor de spieren, maar geen enkele last van spierpijn of wat dan ook.  Ik mag mijzelf echt wel wat meer gaan uitdagen. Dit is te makkelijk.

Ik ben zelf toch nog wel een beetje verbaasd over hoeveel kilometer ik deze week nog gelopen heb.  In mijn herinnering is het bijna de hele week slecht weer geweest. Ik heb een hekel aan regen. Dan wandel ik het liefst gewoon niet.

 

Maar wat met regen?

Maar wat als het straks tijdens de vierdaagse regent? Dat kan natuurlijk geen reden zijn om af te haken of chagrijnig rond te lopen. Of wat als het een heel nat voorjaar wordt en ik geen zin heb om mijn voorbereidingskilometers te gaan maken? Ik moet daar serieus iets mee. Tot nu toe heb ik aardig mijn kop in het zand gestoken en liet ik me gewoon nat regenen als het zo ver kwam. Vorig jaar bijvoorbeeld, tijdens de 30 van Zandvoort, regende het ongeveer de hele dag. Ik had gelukkig een goede (ook ventilerende) regenjas aan, maar mijn wandelbroek was drijfnat. Niet lekker en helemaal niet comfortabel. Moet ik dan toch maar een wandelregenbroek kopen? Dan wil ik wel een dunne, flexibele lichtgewicht broek. Laatst iemand gezien met een regenbroek waarbij je de onderkant kon vastzetten om de kuit zodat de broek niet om je onderbenen flappert. Zo eentje wil ik. Iemand suggesties?

Ik heb ooit een testloop gedaan met een regenponcho. Ontzettend gelachen maar wat zijn dat onhandige dingen. Ze aantrekken is al wat. Maar als dat dan gelukt is heb je geen enkele garantie dat je droog blijft. Als het flink regent waait het vaak ook. Die poncho klappert dan om je heen en ondertussen word je toch overal nat. De regen druipt zo van de poncho op je benen regelrecht je schoenen in. Dat is dus niet de oplossing voor mij.

Wel lachen, maar droog blijf je niet in zo'n poncho
Wel lachen, maar droog blijf je niet in zo’n poncho

 

Nog 1 keertje VitalinQ

Zojuist naar de site van VitalinQ gegaan om te zien wat het wandelschema voor deze week zegt. VitalinQ is het online platform waar deelnemers die via Viavierdaagse meedoen, gebruik van kunnen maken. Dit platform belooft je te helpen met de voorbereiding maar tot nu toe vind ik het niet bepaald een gebruiksvriendelijke site. Maar ik kom al verder. Ik ging nu op zoek naar het trainingsschema. Vorige week had ik het nog, maar nu kon ik het nergens meer vinden. Na wat rondgeklikt te hebben kom ik opeens in een agenda. Mijn persoonlijke agenda met daarop ingevuld wat ik deze week moet doen. Ben ik nou gek? Dat was er vorige week echt niet.

Maar afijn, deze agenda zegt dat ik dinsdag 1 uur moet wandelen en schuine buikspieren moet trainen. Helemaal met foto’s erbij hoe dat moet. Wel een beetje een bejaardenoefening hoor. Wandelstokken in je nek en met je bovenlichaam draaien. Phoe phoe. Donderdag weer 1 uur wandelen en nu het accent op ‘kracht’, wat betekent dat er onderweg meerdere malen squats gemaakt moeten worden waarbij je op je tenen gaat staan (zie je het voor je?), en in het weekend anderhalf uur wandelen.  Ik ben een soort van perplex. Dit is een echt schema. Zal ik dan toch gaan werken met deze site en dan ‘all the way’ gaan en alle gegevens invullen die ze van me vragen zoals gewicht, buikomtrek en bloeddruk. Wie weet wat het oplevert.

Of zal ik nog even wachten op de voorlichtingsbijeenkomst van aanstaande zaterdag?

 

Startbijeenkomst

Viavierdaagse organiseert startbijeenkomsten. Ik heb me ingeschreven voor de bijeenkomst in Zaandam, aanstaande zaterdag. Op de uitnodiging staat dat we met 86 deelnemers zijn. We krijgen een presentatie over de Viavierdaagse en het wandelschema. Vervolgd door een wandelworkshop buiten, om daarna af te sluiten met een drie kwartier durend verhaal over goed schoeisel en het voorkomen van blaren. Ik ben benieuwd.

Zondag ga ik naar de Fiets- en Wandelbeurs in Utrecht. Een lange wandeltocht zit er dit weekend dus niet in.

Mijn agenda:

Daarom ziet deze week mijn wandelagenda er als volgt uit:

Dinsdag: rondje Enkhuizen 5 km

Woensdag: Startjedagwandeling: 10 km

Vrijdag: Weet nog niet welke wandeling maar minimaal 10 km

 

Gepland staat verder:

 

19-mrt De 30 van Zandvoort 30 km
2-apr Fjoertoer Terschelling 40 km
16-apr Bloesemtocht 30 km
Mei Walk of Wisdom 138 km
4/5 juni Om ’t eiland, Texel 32-28 km
15 t/m 18 juni Alkmaarse vierdaagse 4×25 km
19 t/m 22 juli Nijmeegse vierdaagse 4×40 km
25 t/m 30 juli Strand6daagse 140 km

 

Je kunt me volgen

Elke week zal ik op maandag een verslag maken van mijn vorderingen. Leuk als je me volgt. Het idee dat we met 50.000 mensen ons aan het voorbereiden zijn op deze fantastische tocht is toch wel apart. Dan wordt er heel wat afgewandeld. De moeite waard om ervaringen te delen.  Je kunt jouw reactie op mijn verhaal hieronder invullen. Leuk als je dat doet. Schrijf je dan meteen even in voor de Wandelvrouw Update. Dat kan ook hier rechts bovenaan.

Hoop je volgende week hier weer te zien.