De NS brengt elk jaar vier nieuwe NS wandelroutes uit. Tot mijn vreugde zag ik in 2019 dat er een NS wandeling in Den Helder bij zat. Ik ben eerder dat jaar zo positief verrast door de derde etappe van het Noord-Hollandpad, die door Den Helder heen loopt, dat ik er graag meer van wil zien. Zo komt het dat ik op een zaterdag in april bij station Den Helder Zuid sta om daar te beginnen met de nieuwe NS wandeling Helderse Duinen. Na bijna 16 kilometer door afwisselend gebied kan ik maar 1 ding zeggen: wat een aanrader is deze wandelroute!

NS wandeling Helderse Duinen

Alle NS wandelingen gaan van station naar station. De NS wandeling Helderse Duinen start bij station Den Helder Zuid en zal 15,5 km later eindigen bij station Den Helder. Er zijn verschillende mogelijkheden om de wandeling in te korten, maar wij lopen hem helemaal. Wij navigeren met de beschrijving die we gedownload hebben van de NS website. De route volgt het wandelnetwerk Noord-Holland. We komen ook verschillende malen de routetekens van het Noord-Hollandpad tegen. Het is een verrassend afwisselende route door prachtige natuurgebieden, over de kaarsrechte grasdijk langs de Waddenzee en hij eindigt in het bruisende centrum van Den Helder.

Hoogtepunten op de route

Het leuke van de route is dat er onderweg zo veel te zien en te beleven valt. Al helemaal aan het begin kan je er voor kiezen om het kunstproject De Nollen te bezoeken. Daar wandel je midden tussen de grote stalen kunstwerken door. De route van de NS wandeling Helderse Duinen gaat daarna verder rond het zuidelijk deel van de Nollen, dat zich ontwikkelt tot natuurreservaat met bijzondere planten en vogels. Via de Helderse Duinen (met uitkijkpost en Bezoekerscentrum) kom je uit bij Fort Kijkduin. Dit oude verdedigingsfort uit de tijd van Napoleon is zeker een bezoek waard. Het fort bevat een museum en een Noordzeeaquarium. Als je verder loopt kom je langs de vuurtoren de Lange Jaap, loop je om Fort Erfprins heen(een van de grootste forten in ons land en nog steeds in gebruik) en kom je uit op de dijk die je verder naar de binnenstad van Den Helder brengt. Vanaf de dijk heb je prachtig zicht op, aan de ene kant de binnenstad van Den Helder en aan de andere kant de Noordzee met de Razende Bol en Texel.
Aan het eind van de dijk kom je bij de boot naar Texel. Die is voor een volgende keer. De route brengt ons via het Marinemuseum, waar je in een echte onderzeeër kunt kijken, naar scheepswerf Willemsoord waar je absoluut ook even een terrasje moet pakken. Dit is een interessante plek om op te steken alvorens je doorloopt naar station Den Helder. Dat laatst stukje is trouwens ook gewoon leuk. Je loopt door een binnenstad met leuke winkels en volop horeca.

Nieuwsgierig geworden hoe het er uit ziet? Scrol dan door het fotoverslag hieronder.

NS wandeling Helderse Duinen - De Nollen

De wandeling start bij station Den Helder Zuid. Als je die aan de noordzijde verlaat sta je meteen al voor De Nollen.

NS wandeling Helderse Duinen - De Nollen

Wij wandelen aan het randje van een nieuw aangelegd stuk Nollen. Nollen zijn lage, door de wind opgeworpen duintjes in het open land achter de hoge duinen. De meeste Nollen moesten plaats maken voor huizenbouw. Mooi dat hier weer een nieuw stuk ontstaat.

NS wandeling Helderse Duinen - De Nollen

Dit nieuwe stukje Nollen, met natte valleien, ontwikkelt zich tot een uniek stukje natuurreservaat.

NS wandeling Helderse Duinen - Uitkijktoren

Als we een nieuwbouwwijk via een groen paadje gepasseerd zijn, komen we uit bij de Helderse Duinen. Het bezoekerscentrum ligt er middenin. Bij het bezoekerscentrum staat een uitkijktoren. Natuurlijk gaan we die op.

NS wandeling Helderse Duinen - Uitkijktoren

Niet alleen het uitzicht maar ook de luchten zijn fascinerend. Het ziet er erg dreigend uit, maar tot nu toe is er nog geen druppel gevallen.

NS wandeling Helderse Duinen - Uitkijktoren

Langs de rand van de balustrade staat beschreven waar je naar kijkt. Markante punten zijn de vuurtoren Lange Jaap en de watertoren.

NS wandeling Helderse Duinen - bos

We wandelen verder door een bosrijk gebied.

NS wandeling Helderse Duinen - infobord

We steken een autoweg over en komen in de Donkere Duinen.

NS wandeling Helderse Duinen - duinmeertje

Bossen, duinen, duinvalleien en zelfs een duinmeertje komen we tegen.

NS wandeling Helderse Duinen

We zijn in het natuurgebied Duinen Noordkop beland.

NS wandeling Helderse Duinen

Over slingerende schelpenpaadjes komen we steeds dichter bij de Waddenzee.

NS wandeling Helderse Duinen - verdedigingslinie

Her en der zien we onderdelen van de oude verdedigingswerken die rondom Den Helder liggen.

NS wandeling Helderse Duinen - konikspaarden

In de Grafelijkheidsduinen lopen Konikspaarden en Schotse Hooglanders. Helaas zijn we ze niet tegen gekomen.

NS wandeling Helderse Duinen - Fort Kijkduin

We komen aan in Huisduinen waar Fort Kijkduin ligt. Het maakte deel uit van de Stelling van Den Helder, samen met Fort Erfprins en Fort Dirkz Admiraal en Fort Oostoever. Nu is het een museum en heeft het een aquarium waar je als bezoeker door een glazen tunnel tussen de vissen door kan lopen.

Vlaggen Den Helder Online

Wij gaan hier gebruik maken van de horeca. Tijd voor een heerlijke lunch bij strandpaviljoen Nogal Wiedus.

Nogal Wiedus Kijkduin

Als we binnen zijn begint het flink te regenen. Dat is goed gepland.

NS wandeling Helderse Duinen - dijk naar Den Helder

Vanuit Nogal Wiedes en vanaf de dijk kan je de zandplaat de Razende Bol zien liggen.

NS wandeling Helderse Duinen - dijk naar Den Helder - Lange Jaap

Als het ophoudt met regenen gaan we weer verder. We lopen over de grasdijk langs de vuurtoren de Lange Jaap, gaan dan om Fort Erfprins heen en vervolgen onze weg verder over de dijk naar Den Helder.

NS wandeling Helderse Duinen - dijk naar Den Helder

Aan de ene kant uitzicht over verschillende woonwijken in Den Helder, aan de andere kant de Noordzee.

NS wandeling Helderse Duinen - dijk naar Den Helder

Uiteindelijk komen we aan bij de veerboot naar Texel. We gaan voorlangs en komen uit bij het Marinemuseum.

NS wandeling Helderse Duinen - Marinemuseum

Op de kade bij het Marinemuseum ligt een onderzeeboot. Daar kun je een kijkje in nemen. Echt interessant!

NS wandeling Helderse Duinen - Willemsoord

Er is van alles te zien en te beleven op scheepswerf Willemsoord.

NS wandeling Helderse Duinen - Willemsoord

Het is dat het weer niet echt meewerkt, maar wat kun je hier supermooi op een terras zitten met uitzicht op de schepen. Scheepswerf Willemsoord is een uniek plekje om de wandeling eens uitgebreid na te bespreken.

Handig om te weten:

  • De NS wandeling Helderse Duinen download je hier. Daar vind je ook de GPX route en de mogelijkheden om de wandeling in te korten tot 9,5 of 14 km.

  • Je wandelt grote delen onverhard: door de Nollen, door de Helderse Duinen en over de grasdijk.

  • Je kunt op deze wandeling je hond aangelijnd meenemen. Alleen het stukje door de zuidelijke Nollen is hij of zij niet welkom, maar daar is een alternatief voor.

  • Horeca vind je op 3,5 km bij het Bezoekerscentrum De Helderse vallei, op 4 km bij de Pannenkoekenvallei en snackbar de Donkere Duinen, op 7 km bij Fort Kijkduin Storm aan Zee en Strandpaviljoen Nogal Wiedus en aan het eind van de route volop in Scheepswerf Willemsoord en in de binnenstad van Den Helder.

  • Meer info over Den Helder en alles wat er te doen is, kan je vinden op de website van Den Helder Online. Kijk ook eens naar deze handige citymap van Den Helder en omgeving.

flavicon wandelvrouw