Wandelen is een erg populaire activiteit voor jong of oud. Door te wandelen kan je je mentaal even helemaal ontspannen en daarnaast fysiek sterker worden. Of je nu net begint of een fanatieke wandelaar bent, je hebt altijd een paar items nodig die onmisbaar zijn.

Deze items kunnen je comfort en veiligheid bieden tijdens elke wandeling, of dat nou een rondje in de Nederlandse natuur is, tot aan flinke tochten door de bergen. In dit artikel bespreken we vier van deze essentiële items die elke wandelaar zou moeten hebben.

Stevige wandelschoenen voor op de voeten

Stevige wandelschoenen zijn voor iedere wandelaar een must om te hebben. Schoenen van goede kwaliteit kunnen het verschil maken tussen een plezierige wandeling en het terugkomen met pijnlijke blaren op de voeten. Naast dat je schoenen kiest die comfortabel zitten, moet je ook kijken of de schoen voldoende steun biedt aan de voeten en enkels. Daarnaast moeten de schoenen ook waterdicht zijn, zodat je voeten droog blijven tijdens regenachtig weer of bij het oversteken van modderige paden.

Een goede rugzak voor de spullen

Als je goed voorbereid op een wandeltocht gaat, moet je meerdere spullen meenemen. Deze ga je natuurlijk niet allemaal met de hand dragen, daarom heb je een goede rugzak nodig. Denk aan spullen als een EHBO kit, genoeg water, een kaart, kompas en extra kleding. Bij het kiezen van een rugzak is het belangrijk om deze fysiek in de winkel te passen zodat deze comfortabel zit en je genoeg ruimte hebt voor al je spullen die je mee wilt nemen. Daarnaast moet de rugzak ook verstelbare banden hebben, zodat je hem kunt aanpassen aan je lichaam en gewicht.

Een regenpak om zo droog mogelijk te blijven

Iedereen in Nederland zal het wel kennen, in de ochtend schijnt lekker de zon maar als je in de middag naar buiten gaat moet de paraplu mee. Tijdens wandelingen is het daarom ook belangrijk om een goed regenpak te hebben. Deze moet je namelijk beschermen tegen verschillende weersomstandigheden zodat je warm en droog blijft. Kies voor een regenpak dat waterdicht en ademend is, zodat je niet oververhit raakt tijdens het wandelen. Daarnaast is het handig als het pak compact en lichtgewicht is, zodat je hem gemakkelijk kunt meenemen in je rugzak. Een merk dat bekend staat om zijn kwalitatieve regenpakken is AGU, of je nu door de bergen wandelt of een ontspannen boswandeling maakt, de regenpakken zijn een goede investering voor elke wandelaar.

onmisbare items bij wandelen - regenjas

Navigatiehulpmiddelen

Als laatste is het belangrijk om ten alle tijden navigatiehulpmiddelen tijdens het wandelen te hebben. Dit zou een kaart kunnen zijn of een kompas. Natuurlijk denk je ook gelijk aan je telefoon, maar hou altijd rekening met dat het bereik niet overal goed kan zijn. Verdwalen is het laatste wat iemand wenst voordat die een bergwandeling gaat maken of een groot natuurgebied in, daarom helpen deze navigatiemiddelen je om altijd veilig terug te komen. Zorg ervoor dat je altijd weet waar je bent en hoe je terug kunt komen naar het startpunt van je wandeling. Het is ook verstandig om van tevoren je route te plannen en eventuele obstakels of gevaarlijke gebieden te vermijden.

flavicon wandelvrouw

⇒ Je las zojuist een gastblog van AGU.

Meer blogs met handige wandeltips lezen? Kijk dan ook eens bij: