Hou jij ook zo van outdoor shoppen?

Sommige mannen gaan graag naar de Mediamarkt. Ik hoor van ongekende bezoekersaantallen bij woonboulevards op zon- en feestdagen. Of met z’n allen naar de huishoudbeurs. Niets voor mij. Ik wil daar nog niet dood gevonden worden. Maar van shoppen in Outdoorwinkels gaat mijn hart wel sneller kloppen. Afgelopen week bracht ik een shopbezoek aan Kampeerwinkel Hendriks in Ermelo. Deze winkel heeft alles voor de kampeerder, maar herbergt ook de Outdorado die gespecialiseerd is in de wat stoerdere outdoorbeleving. Ik had me er al super op verheugd maar het was nog beter dan verwacht.

Internet shoppen

Als je weet dat ik in Enkhuizen woon, kun je bedenken dat outdoor shoppen in Ermelo niet helemaal voor de hand ligt. Dus hoe kom ik er dan? Dit is het verhaal: Ik ben me op internet aan het oriënteren op een lichtgewicht trekking basis set. Dus een rugzak, slaapmatje, slaapzak en tent. Ik struin verschillende webshops af, waaronder Outdorado.com, die gespecialiseerd is op het gebied van trekking, hiking en bergsport. Zij zijn goed in lichtgewicht materiaal. Ik zie bij hen een verhaal over de lichtste tent ter wereld: de MSR carbon reflex 2. Ik heb daar een vraag over en stel hem per mail. Zo kom ik in contact met Maarten van Outdorado en Kampeerwereld Hendriks. We mailen wat heen en weer tot hij me uitnodigt om samen met hem de spullen in het echt te komen bekijken en de alternatieven er naast te leggen. Dat lijkt me tof. Winkelen met een expert!

 

Op weg naar Ermelo.

outdoor winkelen bij Kampeerwereld Hendriks
Niet hier…

We maken vooraf een mooie afspraak. Ik koop de spullen met wat korting en als tegenprestatie schrijf ik voor de site van Outdorado en Kampeerwereld Hendriks een review over elk product. Een deal waar ik blij mee ben. Ik kan oprecht schrijven wat ik vind, dus geen reclamepraatje. Dat past ook helemaal niet bij mij.

Op de navigatie naar Ermelo. De voorpret was al super. Tot ik daar aankom. Gekke oprit, ik was er bijna aan voorbij gereden. Ik parkeer. Ik moet lachen om de caravan die er staat. Ik maak er een foto van. Dan op zoek naar de voordeur. Die zit op slot. Hé? Er hangt een briefje op: ingang aan de andere kant van het gebouw. Dus ik loop naar voren, en naar voren en naar voren.

Outdoor shoppen bij kampeerwereld Hendriks
Maar hier

Jeetje, wat een groot pand. Dat zijn wel heel veel vierkante meters outdoorplezier. Het wordt steeds beter. Mijn mond valt open als ik uiteindelijk voor het gebouw sta. Dat ziet er goed uit! Ik was stom genoeg aan de achterkant van de winkel terechtgekomen. Haha. Dan dit: 3 verdiepingen vol met interessante outdoor spullen. Als dat maar goed gaat. Ik heb een budget en een lijstje. Ik moet me inhouden.

 

Winkelen met een expert

Ik had namelijk al precies uitgezocht wat ik wilde hebben. Een tent, slaapmatje en slaapzak. Ik had daar goed over nagedacht en op internet alle opties met elkaar vergeleken. Alleen nog horen of Maarten betere/andere invalshoeken heeft en de spullen nog even aanraken. Dat is toch ook wel belangrijk.

Outdoor shoppen
Deze tent is het geworden.

Een leuke kennismaking met Maarten. Hij doet zelf aan bergbeklimmen en maakt huttentochten. Lekker fanatiek en dus ook een ervaringsdeskundige. Hij weet echt waar hij het over heeft. Allereerst gaan we richting de tenten. Alle tenten staan opgezet in de winkel. Dat is geweldig. Je kunt ze zien, voelen, ruiken en er in liggen. Een heel andere beleving dan vanaf een plaatje van internet. Ik kies dan uiteindelijk ook voor een andere tent dan die ik in eerste instantie uitgezocht had. Hoe dat kan? Even geduld. Ik schrijf hierover uitgebreid in een volgend blog.

Slaapzak

Toen richting slaapzakken. Ik ging voor lichtgewicht. Dan kom je bij dons uit. Dons is duur. Je komt ook bij een mummymodel uit. Minder oppervlakte, minder materiaal nodig, dus lichter en goedkoper. Maar naast de criteria van gewicht en prijs is er voor mij een derde criterium en dat is comfort. Ik word zwaar ongelukkig in een mummyslaapzak. Ik heb bewegingsruimte nodig. Ik beweeg de hele nacht met armen en benen en ik moet draaien. In een mummyslaapzak voel ik me als een worst in een te krap velletje. Als iemand die wil rennen maar merkt dat hij aan het zaklopen is. Ik ga voor het dekenmodel. Hoewel zwaarder en duurder en meer pakvolume, is dat het me waard. Een dekenmodel kun je openritsen en gebruiken als deken als het wat warmer is. Of buiten gemakkelijk om je heen slaan. Ik heb meer bewegingsvrijheid en omdat hij van dons is, is hij toch warm. Ik koos voor de Lowland Ranger Fetherlight. In de winkel merkte ik dat daar meer keuze was dan op internet.

Slaapmatje

En toen naar de slaapmatjes. Daar bleek maar eens hoe belangrijk het is om niet alles via internet te doen. Ik had een zeer lichtgewicht matje van Therm-a-rest op mijn lijstje staan. Tot ik de mat vast pakte; hij knisperde erover. Ik wist het meteen: van deze slaapmat zou ik echt heel ongelukkig worden en ook de mensen om mij heen. Met mijn beweeggedrag ’s nachts knisper ik alles bij elkaar. Oordoppen in. Deze ging het dus niet worden. Wel jammer want hij woog maar 230 gram. Uiteindelijk voor een Exped Ultralight mat gekozen. Duurder en bijna 2x zo zwaar. Maar ook hier won het comfort criterium. Maarten liet me het gemak van de opblaaszak zien. Het opblazen was zo klaar, geen speeksel in je matje en de zak is ook te gebruiken als waterdichte opbergzak. Ideaal. Deze er dus maar bij doen.

Outdoor shoppen

Outdoor stoel
Toch aanlokkelijk, zo’n outdoor stoeltje

Het was super om met Maarten te shoppen. Het afwegen van voor- en nadelen. Wat vind je belangrijk? Welke opties zijn er? Wat heb je er voor over? We zijn ook nog even langs de rugzakken en de lichtgewicht stoeltjes gelopen. Ik mis op trektocht vaak zo erg een stoeltje voor de tent. Hoewel de stoeltjes steeds lichter worden heb ik het er nog steeds niet voor over om bijna een kilo extra aan gewicht mee te sjouwen.

Outdoor shoppen
Een paskamerfoto van het wandelrokje

Ik nam afscheid van Maarten en ging zelf nog verder de winkel door. Even door de outlet; een geweldige donsjas van Icepeak gescoord voor maar 40 euro. Me vergaapt aan heel veel prachtige outdoorkleding en toen kon ik het toch echt niet laten; ik heb een wandelrokje gekocht. Er was ruime keuze wat heel fijn was. Ik koos voor een Jack Wolfskin rokje met geïntegreerd broekje. En toen ik toch bezig was: ook maar een bijpassend outdoorvest van Icepeak erbij.

Tijd om naar huis te gaan, want er was ook een geweldige collectie wandelschoenen die lonkten. Nog even koffie gedronken in de koffiecorner en toen op weg naar huis. De hele benedenverdieping met kampeerspullen heb ik zelfs overgeslagen. Het was gewoon te veel. Dat geeft niets. Ik ga gewoon nog een keertje. Ik heb al 2 vriendinnen die graag met me mee willen. Ik kom er namelijk steeds meer achter dat ik niet alleen ben in mijn liefde voor outdoor shoppen. Er zijn er meer. Veel meer. En ik heb mijn paradijs gevonden.

wandelvrouw