Met de zomer in volle gang en de zon hoog aan de hemel, is het dragen van een pet of hoed niet alleen leuk om te zien, maar vooral comfortabel en broodnodig voor bescherming. Teveel UV-straling en veelvuldig verbranden verhogen het risico op zonneschade en huidkanker. De zon rechtstreeks op je hoofd en nek is één van de oorzaken van een zonnesteek, en dat wil je natuurlijk als wandelaar ten alle tijden voorkomen. Maar een hoofddeksel beschermt je ook tegen de regen of kou. Waar je je hoed, pet of muts ook voor gebruikt, dit artikel biedt een schat aan tips en handigheidjes voor het dragen ervan.

Ontdek hoe je de perfecte pasvorm kunt vinden, welke materialen het beste zijn voor verschillende weersomstandigheden, en welke slimme functies en accessoires je pet of hoed nog praktischer maken. Ik neem je mee op een reis door de wereld van petten en hoeden, waar stijl en functionaliteit samenkomen.

Modetip: Buckethat / Vissershoed

10 slimme tips en handigheidjes voor wandelaars

1. Kies de juiste maat

Het lijkt een inkoppertje: Zorg ervoor dat je een pet of hoed kiest die goed past. Een te strakke pet kan flink wat ongemak veroorzaken, terwijl een te losse pet kan afwaaien. Meet je hoofdmaat op voordat je een pet of hoed koopt, zodat je de juiste maat kunt kiezen. Duurdere hoofddeksels geven vaker maten aan in centimeters, terwijl goedkopere opties meer gebruikmaken van algemene maataanduidingen zoals S, M en L.

Het is belangrijk om op te merken dat er maatverschillen gehanteerd worden door verschillende merken en fabrikanten, dus het is altijd verstandig om de specifieke maatinformatie te controleren bij het kopen van een pet of hoed, ongeacht of het een duurder of goedkoper model is.

Heb je nou toch een pet of hoed gekocht die te los zit, dan is daar een oplossing voor in de vorm van reepjes kurk die onder de voeringsband kunt plaatsen of hoofdmaatverkleiningstape met een zelfklevende achterkant. Deze maatverkleiner is gemaakt van katoen. Je plakt het aan de binnenzijde van de hoed en kunt daarmee één maat of twee maten verkleinen.

2. Ventilatie

Als je een pet draagt in warm weer, kan het belangrijk zijn om voldoende ventilatie te hebben. Kies voor een pet met mesh-panelen of ventilatiegaatjes om de luchtstroom te bevorderen en je hoofd koel te houden. In dichte hoeden zitten die ronde gaatjes er niet voor niets.

Hoeden en petten met optimale ventilatie

3. Gemakkelijk meenemen

Voor mij was het een eyeopener: ik wist niet dat het bestond, opvouwbare petten. Ik hing de petten met een klep altijd via het verstelbandje achter aan mijn rugzak. Goed bedacht, maar niet altijd handig en liet hem de pet daarom ook vaak thuis. Een opvouwbare pet daarentegen kan compact worden opgevouwen, waardoor ze gemakkelijk in een tas of zak passen. Ideaal, zo kan je standaard een pet in je rugzak hebben, waardoor je nooit mis grijpt als de zon gaat schijnen of als het gaat regenen.

Hatland Clarion Pet

De Hatland Clarion Pet is opvouwbaar.

Hatland Clarion Pet

Super makkelijk en ik draag hem met veel plezier. 

Je hebt stoffen hoeden die je gemakkelijk kunt opvouwen en in je tas kunt proppen, maar de meeste hoeden met brede rand zijn van een materiaal dat uit vorm raakt als je die in je rugzak stopt. Dat is zonde. Maar hoe neem je dan een hoed met een brede rand mee? Een goede tip is om de hoed met een koord en clip te bevestigen aan je rugzak. Dat ziet er ook nog eens leuk uit.

koord en clip om hoed vast te maken
hoed vastgemaakt met koord en clip

4. Zonbescherming

Hier doen we het toch vooral voor: zonbescherming. Hoeden met brede randen, zoals een fedora of een zonnehoed, bieden uitstekende bescherming tegen de zon. Ze bedekken niet alleen je gezicht, maar ook je nek en oren, waardoor je jezelf beschermt tegen schadelijke UV-stralen. Wil je toch liever een pet, neem er dan een met een achterflap.

De dichtheid van de stof bepaald welke bescherming je hebt tegen de zon. Een strooien hoed voelt bijvoorbeeld wel lekker koel aan omdat het bedekt en ventileert, maar door de openingen komt toch gewoon de schadelijke UV-straling. Een dichtere stof betekent een hogere bescherming, wat wordt aangegeven door de UV-beschermingsfactor UPF voor textiel. Met UPF50+ heb je een hoed of pet met een uitstekende UV-bescherming.

Petten met achterflap

5. Regenbescherming

Niet alleen in de zon, maar juist ook in de regen is het fijn om als wandelaar om een hoed of pet te dragen. Je haar blijft droog, je mascara loopt niet uit en als brildrager blijf je kunnen zien waar je loopt.

Als je van plan bent om je pet te dragen in regenachtige omstandigheden, zoek dan naar een pet gemaakt van waterafstotend materiaal. Dit helpt om je hoofd droog te houden en voorkomt dat de pet doorweekt raakt. Denk nu niet dat je hoed dan van plastic moet zijn, welnee, je hebt mooie waterafstotende hoeden van wol en katoen of combinaties daarvan met nylon. Deze hoeden en petten zijn speciaal behandeld. Je vindt de specificaties op de hoed.

6. Extra kou en windbescherming

Of een hoofddeksel warm of koud is, hangt natuurlijk van het materiaal af. Een wollen muts is sowieso warm, maar met een extra fleece band aan de binnenzijde is hij ook nog eens winddicht en houdt hij je heerlijk warm in de winter. Ik draag zelf graag de Snowden No Wind van Hatland.

Wat ook goed helpt tegen de kou zijn oorflappen. Je vindt ze in zowel petten als hoeden. En wat zo handig is, je vouwt ze gewoon naar binnen als je ze niet nodig hebt, maar als het koud is trek je ze snel over je oren. Hatland heeft een mooie collectie hoeden met oorflappen en petten met oorflappen.

7. Koelende petten

Er zijn petten op de markt die speciaal zijn ontworpen om je koel te houden in warme omstandigheden. Deze petten hebben vaak speciale stoffen of technologieën die helpen bij het reguleren van de lichaamstemperatuur. De hoed Outback CL van White Rock heeft bijvoorbeeld speciale kristallen.Door de hoed gedurende enkele minuten in koud water te houden, vullen de kristallen zich en is een heerlijk verkoelende werking het gevolg.

Een mooi voorbeeld is de serie cooldown van Hadland. In deze hoofddeksels zit een uitneembare patch. Deze patch is aan de binnenkant bevestigd met klittenband. Deze patch leg je voor gebruik van je hoed of pet in een schaaltje met koud water of houd de patch voor enkele minuten onder de koude kraan, zodat de helemaal nat en afgekoeld is. Vervolgens knijp je de patch uit en plaats je deze terug in je hoed of pet. Het effect van deze patch zal je versteld doen staan, want door deze patch blijft je hoofd koel voor wel 5 tot 10 uur.

Je hebt in de cooldown serie verschillende modellen en alles komt hier samen want ze zijn ook nog eens waterafstotend en beschikken over een UPF50+ bescherming.

Cooldown serie van Hatland

Hatland cooldown serie
De vochtig gemaakte patch houdt je hoofd uren koel.

8. Anti weegwaai

Het is al even genoemd, let er goed op dat je je hoofdeksel in de juiste maat koopt. Niet vervelenders dan een pet die steeds afwaait. Gelukkig hebben veel petten en hoeden verstelbare banden aan de achterkant, zoals klittenband, drukknopen of gespen. Dit stelt je in staat om de pasvorm aan te passen aan je hoofdmaat en zorgt ervoor dat de pet stevig blijft zitten, zelfs bij winderig weer.

Wil je helemaal zeker zijn, dan kan je je pet of hoed vastzetten met een koord en clip. Maak de clip vast aan je jas en hoed of pet en je raakt hem nooit meer kwijt!

9. Machinewasbaarheid

Controleer altijd de wasinstructies voordat je je pet of hoed wast. Sommige petten zijn machinewasbaar, terwijl andere alleen met de hand gewassen moeten worden of helemaal niet geschikt zijn om te wassen. Het is handig om een pet te hebben die gemakkelijk te reinigen is.

10. Bescherming tegen insecten

Ken je het? Je denkt relaxed te kunnen wandelen maar je wordt steeds lastig gevallen door insecten die om je hoofd cirkelen. Daar is echt iets tegen te doen. Er bestaan petten en hoeden die behandeld zijn met een insecten werend middel.

Als je in een gebied bent waar insectenplagen voorkomen, zoek dan naar petten met ingebouwde insectenwerende eigenschappen. Deze petten zijn behandeld met een insectenwerend middel om vervelende beten te voorkomen. Deze speciale coating zorgt ervoor dat alle insecten en andere kleine beestje op afstand blijven, zonder dat ze gedood worden. Perfect voor als je bijvoorbeeld naar het Hoge Noorden gaat waar de midges en muggen zeer actief zijn. Maar ook voor dichterbij kan het een zegen zijn.

Pinewood – Mosquito Hut met verwijderbaar muggengaas

flavicon wandelvrouw

Verantwoording: Het artikel bevat affiliatelinks. Dat betekent dat als je via zo’n linkje overgaat tot de aanschaf van een product, ik daar een bescheiden percentage van krijg. Het kost jou niets extra’s. Doen dus! Alvast bedankt.