Met heel veel plezier heb ik naar de afleveringen van ‘Het verhaal van Nederland’ gekeken. Fascinerend vind ik onze Nederlandse geschiedenis, en wat is het mooi in beeld gebracht! De manier waarop Daan Schuurmans het verhaal vertelt en ons door allerlei bijzondere periodes heen leidt is prachtig. Ergens aan het eind van zo’n aflevering wordt er iets gezegd over ‘wandelen door de geschiedenis’, over ‘podwalks’. Ik ging op zoek en dat resulteerde in mijn eerste podwalk door Hoorn. Ik neem je mee.

  • Podwalk: Hoorn
  • Afstand: 4 km
  • Start/eind: Achter de Vest 1, 1621 GJ Hoorn (Nabij station)
  • Bijzonderheden: Rolstoeltoegankelijk

Podwalks Het verhaal van Nederland

Op internet vond ik de website van Het verhaal van Nederland. In het menu staat ‘podwalks’. Even erop klikken en dan lees ik dat je een app kan downloaden op je telefoon. Er zijn 10 wandelingen die je met de app kunt doen. Ze zijn verspreid over historische locaties in heel Nederland: Anloo, Nijmegen, Dokkum, Muiden, Deventer, Brielle, Hoorn, Hattem, Veenhuizen, Vught en Hoorn. En laat die laatste nou dicht in de buurt van mijn woonplaats zijn. Die ga ik doen!

Voor vertrek

Voordat ik vertrek download ik de app én de wandelroute die ik wil doen. Dat doe ik omdat ik onderweg niet afhankelijk wil zijn van bereik. Ik zet mijn locatie aan. De app moet me namelijk kunnen vinden. Dat is wel heel bijzonder: door de koppeling met gps weet de verteller (Daan Schuurmans) precies waar ik ben en hij zal me wijzen naar waar ik moet kijken. Hij zal me meenemen door de geschiedenis aan de hand van gebouwen, monumenten en andere sporen in het landschap en zal me vertellen wat er op die plekken is gebeurd en welke gevolgen dat heeft gehad. Ik ga op pad

podwalk Hoorn Oostertoren

Podwalk Hoorn

Ik ga samen met Hans deze podwalk doen. Ik heb bedacht dat alleen ik de app hoef te downloaden en dat we samen mijn setje earbuds gebruiken. Hij de rechter, ik de linker. Horen we tegelijkertijd hetzelfde en kunnen we onderweg ook nog met elkaar praten.

Leuk bedacht. Maar uiteindelijk werkt het niet. Als we op de startlocatie aankomen, weet de app dat en krijg ik “start de podwalk’ in beeld. Ik druk op de knop en Daan Schuurmans begint te praten. Maar mijn oortje doet het niet goed. Ik hoor maar half wat hij zegt. Het geluid stottert. Hans z’n oortje doet het prima, dus die is wel tevreden en loopt alvast vooruit. Ik loop hem snel achterna en samen proberen we van alles, maar mijn oortje blijft stotteren.

De uiteindelijke oplossing is dat Hans ook de app op zijn telefoon download en met mijn earbuds in zijn oren de wandeling doet. Ik doe het met gewoon geluid en hou de telefoon tegen mijn oor. Dat is wel wat behelpen.

Ondertussen zien we al meerdere stelletjes ons voorbij lopen met de telefoon in handen. Die doen dezelfde wandelroute. De app is populair.

Podwalk Hoorn wandelen over de Vest

Podwalk Hoorn

Podwalk Hoorn

Podwalk Hoorn Goudzucht

Oké, na deze opstartproblemen zijn we nu echt onderweg. De prettige vertelstem van Daan Schuurmans vertelt ons over de Gouden Eeuw, die eigenlijk gewoon 17de eeuw genoemd moet worden, omdat hij maar voor een paar procent van de Nederlandse bevolking ook echt goud was. Voor anderen was het een donkere en moeilijke tijd.

We lopen langs panden die horen bij het verhaal van de 17de eeuw, zoals de drie gevels aan de Slapershaven die als een stripverhaal laten zien hoe de zeeslag op de Zuiderzee tussen Hollandse opstandelingen en de Spaanse vloot zich voltrok.

Podwalk Hoorn Goudzucht | Het verhaal van Nederland
Drie gevels vertellen het verhaal van de Zeeslag van de Hollanders tegen de Spaanse Vloot

VOC/WIC

Verderop gaat het over de VOC, de Verenigde Oost-Indische Compagnie, de WIC, de West-Indische Compagnie en de macht van de Hollanders over zee. In de zeventiende eeuw wordt Nederland een wereldmacht. Niet alleen door handel maar ook door oorlog en uitbuiting.

De app wijst op sporen die we nu nog uit die tijd kunnen terugvinden: pakhuizen, de Oostertoren, kerken, grote kantoorpanden van de VOC en WIC, de Hoofdtoren en bijvoorbeeld ook een gedenksteen van de ontdekking van Kaap Hoorn, door een Hoorns schip.

Podwalk Hoorn Goudzucht | Het verhaal van Nederland
De Hoofdtoren
Podwalk Hoorn Goudzucht | Het verhaal van Nederland
De scheepsjongens van Bontekoe
Podwalk Hoorn Goudzucht | Het verhaal van Nederland
Opschrift op de gevel van de Hoofdtoren

kanonnen Hoorn

Ook gaan we langs het standbeeld van Jan Pietszoon Coen, voormalig Gouverneur-generaal van Nederlands-Indië. Ook daar wordt het eerlijke verhaal vertelt over macht, slavernij en genocide.

Beeld jan Pieterszoon Coen
Jan Pieterszoon Coen op de Rode Steen in Hoorn

Gebruik van de app

Zo wandelen we door het oude Hoorn. De app weet precies wanneer we op een bepaald punt zijn aangekomen en dan begint Daan weer te vertellen. Hij is ook heel duidelijk over hoe we moeten lopen. De aanwijzingen zijn perfect. We hoeven de kaart op de app er niet bij te pakken.

Onderweg komen we wat bekenden tegen, waar we even de tijd voor nemen. Het leuke van het systeem is, dat je het niet stil hoeft te zetten. Het is niet zo dat de app maar blijft doorlopen, terwijl jij nog stil staat. De stem begint pas weer als je op de juiste plek bent.

Het ging één keer mis. Dat was toen mijn telefoon een herinneringsmelding kreeg die ik weg moest drukken. Die blokkeerde de app. Het is dus handig om inkomende berichten uit te zetten. Een telefoontje kon ik onderweg wel gewoon beantwoorden.

podwalk hoorn
Wandelen met de podwalk van het verhaal van Nederland

Schapen

Tussen de gesproken tekst door hoor je vogeltjes fluiten. Rustgevend en fijn om te weten dat de app het nog steeds doet. Toen halverwege ook schapen begonnen te blaten op de achtergrond, vond ik dat wel wat raar. Ik loop door een stad!

Al met al een heerlijke wandeling gehad. Toch weer anders naar een voor mij bekende stad gekeken. Je blik is meer omhoog gericht naar de bijzondere gevels en mooie panden. Het verhaal zelf had voor mij weinig nieuwe elementen, maar was leuk om te horen.

flavicon wandelvrouw