Jaaaaa, post! Een ansichtkaart krijgen is niet alleen leuk maar het inspireert ook. Mij in ieder geval wel. Nu kreeg ik een kaart van mijn zus. Zij wandelde langs Hadrian’s Wall. Ik ging meteen op zoek naar meer info.

Hadrian’s Wall postcard

Wat is Hadrian’s Wall?

Hadrian’s Wall is een bekende trail in Noord-Engeland. De wandelroute volgt de muur van Hadrianus. Het is een 117 km lange muur, gebouwd door de Romeinse Keizer Hadrianus, tussen de Ierse zee en de Noordzee om de Picten en Schotten buiten zijn rijk te houden. De muur van steen en plaggen werd gebouwd van 122 tot 128. Veel van de muur is gesloopt en gebruikt voor het bouwen van huizen maar reconstructies brengen de oude Romeinse grens, de milecastles en wachttorens weer tot leven. De nabijheid van zoveel geschiedenis en het prachtige landschap maakt het een zeer populaire route. Ook het gegeven dat je in ongeveer 6 dagen van kust tot kust kunt wandelen maakt het aantrekkelijk.

kaart hadrian's wall
Bron: Wikipedia

Wandelen bij Hadrian’s Wall

Er zijn vele manieren om Hadrian’s Wall te lopen. Je kunt bijvoorbeeld via een reisorganisatie een individuele reis boeken. Alles is dan voor je geregeld en je bagage wordt dagelijks vervoerd naar de volgende B&B.   Mijn zus, van wie ik die kaart kreeg weetje nog wel, heeft het allemaal zelf uitgeknobbeld. Thuis achter de computer heeft ze de reis georganiseerd. Heen- en terugreis geregeld, etappes gemaakt en B&B’s gereserveerd. Scheelde behoorlijk in de kosten. Je moet dan wel je eigen bagage meenemen. Maar een beetje wandelaar kan dat toch. Travel light.

Review

Mijn zus heeft genoten en vindt Hadrian’s Wall een aanrader. Zij schrijft: Leuk aan Hadrian’s Wall is natuurlijk het wandelen in het Engelse landschap met de prachtige vergezichten en het slapen in de karakteristieke B&B’s met echt Engels ontbijt waarop je een halve dag kunt lopen. Maar wat het zo speciaal leuk maakt is dat je het spoor van de Romeinse geschiedenis volgt. De grens die de Romeinen hadden getrokken tussen beschaving en barbaren met een enorme muur. Het is een lekkere duidelijke opdracht: volg het pad van de muur van begin tot eind. Dat maakt dat je wandeling een missie heeft en je wandelen een doel. Dat dat zo veel voldoening geeft hadden we zelf onderschat. We hadden een ‘detour’ gemaakt en weken dus van de muurroute af om een saai stukje route in te ruilen voor een mooi stuk met kastelen. Maar toen we terug bij Hadrian’s Wall waren voelden we pas dat we het pad van de muur hadden gemist en kregen we spijt.

Het grootste gedeelte van de route zie je de muur natuurlijk helemaal niet maar dat is niet erg. Tijdens het wandelen zoek je naar sporen en kun je vaak aan geulen en verhogingen zien waar de muur moet hebben gelopen. Je bent aan het raden en reconstrueren en het geeft een kick als je opeens de vertrouwde muurstenen aan de oppervlakte vindt die je gelijk bewijzen: inderdaad hier was de muur.

Tip 1: Loop Hadrian’s Wall van west naar oost, dan heb je de wind (en regen) in je rug in plaats van in je gezicht.

Tip 2: onderdruk de verleiding van een detour om de kastelen te zien want het blijft knagen als je een stuk hebt gemist.

SNP Natuurreizen heeft een mooie, rustige wandelvakantie langs de restanten van de 2000 jaar oude Romeinse muur van Keizer Hadrianus. Overnachten in mooi gelegen B&B’s. De 7-daagse  wandelvakantie heet: Het verhaal van Keizer Hadrianus.

Ga je het liefst op je eigen tempo langs het Hadrian’s Wall Path. Reisorganisatie Bookatrekking biedt de wandelvakantie aan op 2 niveaus. 

HADRIAN’S WALL PATH – Gemiddeld

Wandelvakanties Engeland
Wandelreis Engeland – via Bookatrekking
Individuele reis – 10 dagen
Het Hadrian’s Wall Path is een fascinerende wandeling die van de Noordzee tot aan de Ierse Zee loopt. Voltooi de route in 10 dagen (8 etappes)

HADRIAN’S WALL PATH – Uitdagend

Wandelvakantie Engeland, Groot-Brittannië
Wandelreis Engeland – Via Bookatrekking
Individuele reis – 8 dagen
De route volgt de Muur van Hadrianus in Noord-Engeland. Het is het grootste Romeinse archeologische monument van Groot-Brittannië en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Voltooi het pad in 8 dagen (6 etappes).

Hier een aantal inspirerende foto’s die mijn zus mij stuurde.

Hadrian’s Wall view

Hadrian’s Wall

                    landscape Hadrian’s Wall English countryside

                    sign hadrian's wall path

English countryside