Het leuke aan gesponsorde reviews schrijven is dat je het item mag houden. Ik hoefde daarom niet lang na te denken toen gevraagd werd of ik een review wilde smaken over een wandelrok van Fjällräven. Laat maar komen! Ik ben fan van wandelrokjes en Fjällräven is een kwalitatief uitstekend merk, dat steeds hipper wordt. Kan niet anders dan dat ik hier heel blij van word.

Behalve de kleur en de maat kon ik niets kiezen. Er was maar één rokje dat een review nodig had. Prima! Vol verwachting pakte ik mijn postpakketje uit, trok de wandelrok aan en voelde meteen een enorme teleurstelling. Als ik het besteld zou hebben zou ik het meteen weer inpakken en terug sturen. Dit was niets voor mij.

Het Fjällräven wandelrok Travellers MT Skort W

Omdat het een reviewrokje is, onderwerp ik het aan een betere inspectie. Ik schrijf altijd mijn eerlijke en oprechte mening in reviews, dat verdient wel een stevige onderbouwing, vooral als het een niet positief oordeel is. Wat is er mis met dit rokje? Om te beginnen is het veel te groot. Het blijft niet in mijn middel zitten maar zakt zo half op mijn heupen. Omdat het gewicht bij de voorste flappen zit hangt dat het meest naar beneden en komt de onderkant over mijn knieën. Het is te veel, het maakt me breed en ik lijk wel van de kerk.

De positieve punten zijn het binnenbroekje, dat van een zacht soort mesh gemaakt is. Dat zit heerlijk. Het model met de overslag is op zich leuk en speels, de kleur is fris en past overal bij en als ik de rok optrek en achter bij de band de boel inneem dan ziet het er al weer heel anders uit. Is de conclusie niet gewoon dat de wandelrok te groot is en dat ik een maat kleiner moet vragen?

Maatje kleiner

Ik vind het best wel een soort van spannend als de nieuwe maat rok binnen komt. Zo jammer als het niets wordt, ik kan wel een leuke nieuwe wandelrok gebruiken. Het is bijna zomer en de temperaturen lopen op. Ik trek het rokje aan, klik de drukknopen van de flappen dicht en ben opgelucht en blij. Als gegoten. Maar als ik naar beneden kijk slaat de twijfel toch toe. Is die rok niet te lang? Is dat niet te oubollig?

Ik roep hulplijn Sally in. “Kan jij die rok wat korter maken?” Natuurlijk kan ze dat. Ik trek de rok voor haar aan en ze kijkt me verbaasd aan. Ze vindt dat ik absolute onzin aan het vertellen ben. “Wat een leuke rok! Staat je goed. Die moet echt niet korter. Nu kan je er nog in zitten en het is geen tennisrokje, het is een wandelrok.” Daar kan ik het mee doen. We gaan samen wandelen.

Hoe zit de rok?

De wandelrok zit heerlijk en kleurt mooi met de Fjallraven Keb Eco-Shell Jacket W, waar ik ook een review over schrijf. Maar het allerbelangrijkste is, dat het heerlijk beweegt in de rok. Het binnenbroekje voel je niet en kruipt niet op. Het voorkomt wel dat er wrijving kan ontstaan tussen je bovenbenen, met alle vervelende gevolgen van dien. Het geeft ook een fijn gevoel dat je altijd decent blijft en nooit inkijk hebt, ook niet als de overslag openvalt.

Die overslag maakt het rokje trouwens speels en geeft een hele grote bewegingsvrijheid. Die constructie heeft trouwens wel één minpuntje. Als je in de natuur moet plassen is het best wat lastig om de rok los te maken en alle delen bij elkaar te houden terwijl je op je hurken zit.

Review: Fjällräven wandelrok Travellers MT Skort W
Review: Fjällräven wandelrok Travellers MT Skort W

Hoe staat de rok?

Als we terug komen van onze wandeling en ik de foto’s zie die we gemaakt hebben ben ik helemaal om. Ja, deze rok valt best lang, maar dat klopt ook. Het staat gewoon mooi. Tenminste, dat vind ik. Kijk zelf maar naar de foto’s wat je er van vindt.

Review: Fjällräven wandelrok Travellers MT Skort W
Review: het Fjällräven wandelrokje Travellers MT Skort W

De rok nader bekeken

De rok is eigenlijk een skort; het bestaat namelijk uit een korte broek die bedekt wordt door een wikkelrok. De manier van aantrekken is dan ook dat je in de korte broek stapt, die aantrekt en de rits midvoor dicht maakt. Dan pak je de linker overslag die aan de zijkant hangt en maak die met een drukknoop aan de middelband vast. Daar overheen komt de rechter overslag die ook met een drukknoop vastgezet wordt.

Aan het broekje en onder de overslagen zit een klein zakje waar je waardevolle spullen in kunt opbergen en achter op de rok zitten twee, niet opvallende zakken.

Het Fjällräven wandelrokje Travellers MT Skort W

De stof van de rok is fijn gebruiksvriendelijk; het absorbeert vocht en kreukt niet. Het broekje is van ventilerende mesh, wat er voor zorgt dat zweet wordt opgevangen en doorgegeven wordt aan de tweede laag. Dat zorgt er voor dat je altijd een fris gevoel houdt en zelfs op de hele warme dagen niet plakkerig wordt.
Dat laatste heb ik kunnen ervaren toen ik op één van de snikhete junidagen toch een rondje wilde wandelen. Het was drukkend en zweterig weer. Natuurlijk werd de band van de rok in mijn middel nat van het zweet, maar door het mesh broekje werd het onder de rok nooit plakkerig. De rok droogt snel.
Het onderhoud van de skort is gemakkelijk. Wassen op 40 graden, uithangen en weer aantrekken. Hij kan gestreken worden, maar dat is helemaal nergens voor nodig.

Kortom:
Na mijn eerste scepsis over of de rok me wel leuk stond, ben ik helemaal om en zal je me vaak in deze rok zien wandelen. Hij gaat zeker mee op mijn volgende reis naar Georgië, waar het heel heet kan zijn en waar je tijdens de trektocht moet zorgen voor lichte, praktische kleding.

Alles op een rijtje:

  • Fjallraven noemt de ‘Travellers MT Skort W’ een slimme wikkelrok met geïntegreerde korte broek voor het reizen in warme klimaten. Dat maakt het tevens een perfecte wandelrok.

  • De ‘Travellers MT Skort W’ komt in vier kleuren. Ik koos voor de kleur light beige.

  • De rok valt aan de grote kant. Ik had ingeschat dat ik maat 42 nodig had, maar maat 40 paste mij veel beter.

  • De rok is gemaakt van MT materiaal. De luchtige stof voelt prettig aan op de huid. Zelfs op heel warme, plakkerige dagen. De stof is kreukbestendig.

  • De rok weegt 255 gram.

  • Het rokje heeft een adviesprijs van 99,95.

  • Het Zweedse Fjällräven (“Poolvos”) ademt al sinds jaar en dag pure outdoor uit. Fjällräven maakt klassieke en zeer robuuste, no-nonsense, buitensportproducten. Fjällräven staat, wat mij betreft, voor excellente kwaliteit.

  • Fjällräven is erg met het milieu begaan en streeft ernaar zoveel mogelijk duurzaam en sustainable te produceren. Ook deze wandelrok is gemaakt van MT Eco, een stof van gerecycled polyamide en biologisch katoen.

De ‘Travellers MT Skort W’ is onder andere te koop bij: AS Adventure

‘Travellers MT Skort W’ achterzijde
‘Travellers MT Skort W’ voorzijde
flavicon wandelvrouw

♦ Dit blog kwam tot stand in samenwerking met IMAGE PR.