Sokken zijn een belangrijk onderdeel van de wandeluitrusting. Maar je hebt sokken en sokken. Aan de ene kant van het spectrum heb je de katoenen sportsok (niet aandoen als je gaat wandelen) en helemaal aan de andere kant de compressie sok. Die laatste wordt steeds populairder omdat die sok veel extra’s brengt. Ik was al fan van de STOX Merino Hiking Ankle Socks. Nu  brengt STOX nieuwe compressiesokken op de markt gemaakt van vochtafdrijvend Dryarn®. Die wilde ik graag uitproberen. Lees hier mijn review.

 

STOX Merino Hiking Ankle Socks

Met heel veel plezier heb ik in het verleden de STOX Merino Hiking Ankle Socks uitgeprobeerd. Echte doorbloedingsproblemen had ik niet, behalve dan vermoeide voeten na een inspannende wandeldag. Dus zou ik echt het verschil kunnen merken? Om zeker te zijn vroeg ik daarom mijn vriendin Sally om mee te doen aan de test. Zij draagt regelmatig lange compressiekousen en zij zou kunnen zeggen of de korte variant ook werkt.

Het leverde deze review op: Dubbele review: korte compressiesokken: STOX Merino Hiking Ankle Socks. Na de test bleef de korte STOX sok bij mij favoriet. Op elke reis ging hij mee. Ik heb het paar nu 1 jaar en ze zijn nog als nieuw. (Tip: wassen op 30 graden, niet in de droger)

STOX Dryarn® Hiking Socks

Maar nu was er een nieuwe STOX compressie sok. Niet gemaakt met Merino wol, maar van vochtafdrijvend Dryarn®. Die wilde ik graag ook uitproberen en reviewen. Doe maar de korte én de lange, mailde ik naar STOX en binnen een dag viel het pakketje in de bus. Dat gaat snel!

Trouwens wel handig om vermelden dat je voor de lange compressiesok je kuitomtrek en je voetmaat moet combineren voor de juiste pasvorm. Dat luistert best nauw, voor optimaal wandelplezier.

Mee naar Engeland

De korte en lange compressiesokken gemaakt van Dryarn® gingen mee naar Engeland en moesten mij over Hadrian’s Wall Path helpen. Als vanzelf startte ik met de korte sok. Het aantrekken van compressiekousen is even een dingetje. Omdat de sokken kort zijn, lijkt het alsof je ze gemakkelijk aantrekt. Maar in de praktijk blijkt dat het handig is om de sok binnenste buiten te keren, de plek voor de tenen terug te duwen, eerst de tenen te plaatsen, dan de hiel en dan de schacht omhoog  trekken. STOX heeft hier een mooi instructie filmpje over gemaakt. In de doos van de sokken had ik een kaartje met een QR-code gevonden die mij naar het filmpje leidde.

STOX Merino Hiking Ankle Socks

Op YouTube staat ook een video:

Review: STOX Dryarn® Hiking Socks 

De eerste dagen liep ik met de korte compressiesokken. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik het heerlijke sokken vind. De sokken sluiten mooi aan, geen dikke naden dus geen kans op blaren.

Ik wandel met een rugzak van ongeveer 8 kilo en het traject is onverhard, stenig en we hebben heel wat hoogtemeters te overbruggen.  Vooral het afdalen komt op mijn voeten aan, die vooruit in mijn schoenen steunen. Toch blijven mijn voeten fris en voel ik geen vermoeidheid.

Ik vergeet gedurende de dag dat ik de sokken aanheb en ’s avonds als ik ze uitdoe zijn mijn voeten mooi slank. Hoewel de sokken stevigheid geven, zie ik geen afdruk van de sok. Dat is wel eens anders. Het bewijst dat mijn benen niet ‘vollopen’.

Het materiaal waarvan de sokken zijn gemaakt houdt inderdaad mijn voeten kurkdroog. Ik merk ook niet dat mijn sokken sneller ruiken. Ik ben erg tevreden over de korte sokken. Deze kunnen de volgende keer zo weer mee. Onderweg wassen is geen probleem, de sokken nemen eigenlijk geen water op en zijn daardoor in een mum van tijd droog.

Review: STOX Dryarn® Hiking Socks
Review: STOX Dryarn® Hiking Socks

Lange sokken

Met een beetje tegenzin probeer ik ook de lange sokken uit. Ik hou nu eenmaal van korte sokken, want lange sokken lijken me zo warm, zeker nu het rond de 24 graden is en we een pittige tocht lopen.

Het aantrekken van de sokken gaat stug, maar verloopt goed met de uitleg van het filmpje. Goed dat er een tekening op de sokken zit, dat zorgt er voor dat ik ze niet gedraaid aantrek.

Ik draag de lange sokken onder een lange broek. Anders dan bij de korte sokken ben ik me nu wel bewust dat ik sokken aan heb. Ik voel de druk/stevigheid rond mijn kuiten. Gaat deze compressie me extra helpen?

Ik durf het niet te zeggen, ook niet na een dag wandelen door het Noord-Engelse landschap. Wat ik wel kan zeggen is dat mijn voeten mooi droog blijven, de sokken niet afzakken en rimpelloos om mijn voeten zitten. Gewoon prettig om mee te wandelen.

Ik heb me wel bedacht dat de lange sokken perfect zijn in de strijd tegen teken, maar dat terzijde.

Review: STOX Dryarn® Hiking Socks
wandelen in Engeland

Conclusie:

Ik vind de STOX Dryarn® Hiking Socks fijne sokken om mee te lopen, waarbij ik een voorkeur heb voor de enkelsokken. Ik vind het moeilijk om te bepalen of de compressiesokken doen wat ze beloven, namelijk

  1. de bloedcirculatie verhogen,
  2. zuurstoftoevoer naar de spieren stimuleren
  3. zwelling en vochtophoping verminderen
  4. spieren en gewrichten ondersteunen
  5. spierherstel bevorderen.

Ik kan wel zeggen dat ik geen last kreeg van dikke of vermoeide voeten, wat anders wel het geval kan zijn. Het is fijn dat de sokken heerlijk droog blijven en mijn voeten niet warm worden. 

Dryarn® Hiking Socks 

korte STOX Dryarn® Hiking Socks
korte STOX Dryarn® Hiking Socks
lange STOX Dryarn® Hiking Socks

Geïnteresseerd?

Ben jij geïnteresseerd in wandelsokken met compressie? Op de website van STOX vind je nog veel meer informatie over de werking, voordelen & meer.

Met kortingscode

Ben jij net zo enthousiast als ik en wil je overgaan tot de aanschaf van compressie sokken van STOX? Doe het dan nu.

Tot en met 15 juli 23.59 uur krijg je 15 % korting met de code 09WANDELVROUW15

Naar de website van STOX

pauze op Hadrian's wall

Review: STOX Dryarn® Hiking Socks getest

⇒ Deze test en review is in samenwerking met STOX tot stand gekomen. Die samenwerking is niet van invloed op de uitslag van de test. Zoals altijd kan je van mij een eerlijk en oprecht verhaal verwachten. Ik krijg geen commissie als je besluit STOX sokken te kopen.