Op zoek naar een rugzak die groot genoeg is om voldoende spullen mee te dragen voor een meerdaagse wandelvakantie met verblijf in B&B’s en hotels, maar ook klein genoeg zodat ik gedwongen word om keuzes te maken in wat ik meeneem, kwam ik uit bij de deuter Trail Pro 34. Ik ging er mee op pad en ontdekte gaandeweg wat de rugzak voor mogelijkheden heeft en hoe hij bevalt. Hieronder een uitgebreide review. Spoiler: deze rugzak is mijn nieuwe vriend.

Mijn keuze verklaard

Eerst maar even vertellen hoe ik bij mijn keuze kwam, voor juist deze rugzak van deuter. Ik zocht in de range van 30 tot 40 liter. Dat is voor mij groot genoeg als ik mijn donzen slaapzak thuis mag laten. Mijn oog viel al snel op de rugzakken met de speciale vrouwen-pasvorm, die zou ik wel eens willen proberen. Ik zag dat de deuter Trail Pro een rugzak met een voorlader is. Geweldig! Die wil ik.

Toch even verder kijken naar de andere specificaties: Geïntegreerde regenhoes. Check! Een voorziening voor een waterzak. Check! Gewicht 1450 g. Kan beter, maar oké. Binnenvak om waardevolle spullen veilig te houden. Heel fijn. En een topvak om dingen in te stoppen die je dichtbij wilt hebben. Helemaal goed! En die bruinrode kleur is ook nog eens prachtig.

Deze gaat het worden. Ik koos voor de variatie met de meeste liters. Het werd dus de deuter Trail Pro 34 SL.

Unboxing de deuter Trail Pro 34 SL

De rugzak werd heel snel geleverd en het uitpakken was een ‘feel good experience’ op zich. Dit was geen gewone doos waar een rugzak in zat, dit was een kunstwerk. Daar werd ik wel even blij van.

unboxing deuter trail pro 34 sl
Mooi verpakt.
deuter reapairservice
Levenslange reparatie garantie
Deuter rugzak Trail Pro
Poes is ook tevreden.

Kleur

Als ik uiteindelijk mijn rugzak in handen heb, is de kleur het eerste wat mij opvalt. Dit is echt wel een intense aardse kleur. Toch iets anders dan dat op de foto’s op de website, waar hij glimmend lijkt. De mijne heeft meer een poederkleur, wat prachtig is. Ik denk meteen na over welke kleuren je er bij kunt dragen. Het moet wel een beetje passen, toch. Het is geen goede combinatie met felle kleuren. Mijn favoriete rode regenjas vloekt hier bijvoorbeeld heel erg mee. Maar met andere aardse kleuren gaat het prachtig.

Later krijg ik complimenten dat de kleur van de rugzak zo goed bij mijn haar past.

wandelvrouw en deuter Trail Pro 34 SL
Wandelrugzak deuter Trail Pro 34 SL

Check

Ik onderwerp de rugzak aan een check. Wat zit er allemaal in en aan? Er valt mij meteen iets bijzonders op, dat ik op de website eigenlijk niet zo goed had meegekregen. Er zit maar aan één kant van de rugzak een zijvak waar ik een drinkfles (of andere spullen) in kan stoppen. Aan de andere kant zit een rits met een afgesloten vak erachter. Wat zou daar de diepere gedachte achter zijn?

Doordat ik maar aan één kant een drinkfles kan plaatsen lijkt het, als je achter me loopt, of de rugzak scheef is. De ene kant is breder dan de andere kant. Dat is natuurlijk niet erg, maar waarom? Ik had liever twee insteekvakken gehad, want ik weet ook niet zo goed wat ik met het extra zijvak achter de rits moet.

Bij navraag blijkt dat deze tas wordt veel gebruikt door alpinisten en klimmers. Op de voorkant van de tas zit een grotere lus waar je een pickel (ijsbijl) aan kan hangen. Om deze de ruimte te geven, is aan deze kant van de tas geen vak voor een drinkfles. Zou men een drinkfles-vak toevoegen, kan je in gevaarlijke situaties minder snel of gemakkelijk bij de pickel.

Binnenvak

Dan nog iets; ik zoek me rot naar het binnenvak om waardevolle spulletjes in op te bergen. Ik zie het toch duidelijk in de tekst op de website staan. Waar is het? Ik kan het niet vinden. Ik snap er niets van.

Ik laat het maar los. Ik kan ook mijn waardevolle spulletjes opbergen aan de binnenkant van het topdeksel. Daar kan ook niemand bij.

Dan begrijp ik het: dit ís het binnenvak. Normaal heeft een topdeksel alleen een rits aan de buitenkant. Wat een goed idee om er ook een aan de binnenkant te maken.

Topdeksel deuter trail Pro 34
binnenvak deuter trail pro 34

Super rugzak

Dat zijn dan meteen ook alle vragen die ik bij deze rugzak heb. Geen kritiek. De deuter Trail Pro 34 SL is echt geweldig. De regenhoes die onderin achter een ritsje zit, past mooi. Met de felle groene kleur kunnen ze je in donker regenweer niet over het hoofd zien. De compressie straps zitten op de goede plaats, het insteekvak aan de buitenkant is handig, goede lussen om stokken aan op te hangen, mooi ruim elastisch vak aan de binnenzijde voor de waterzak en andere (natte) spulletjes of mijn computer of tablet. Een waterzak van 3 liter past er gemakkelijk in. Het klittenbandje om de waterzak aan op te hangen is zoveel handiger dan de vaak gebruikte karabijnsluiting. De topdeksel is handig, met de ritsen op de juiste plek, zodat er niet al van alles uitvalt als je ze opent. Ook een handig aantrekkoord om de rugzak te sluiten.

Voorlader

Het aller, aller blijdst word ik van de voorlader. Met deze rits maak ik de voorkant van de rugzak gemakkelijk open met de dubbele rits en organiseer ik mijn rugzak netjes, of pak ik er snel iets uit wat onderin ligt. Geen gegrabbel of alles eruit, om 1 klein dingetje te vinden. Deze voorlader is super.

Aan de ritsen zitten fijne treklabeltjes, waardoor het openen en dichtdoen van het vak soepel verloopt. Al het hang- en sluitwerk van deze tas is trouwens mooi verzorgd en goed over nagedacht. Het werkt fijn.

deuter hang en sluitwerk wandelrugzak

deuter draagbanden wandelrugzak

deuter hang en sluitwerk wandelrugzak

Pockets op de heupband

De heupband ziet er heerlijk comfortabel uit, lekker breed over het heupbeen. Het eerste wat ik probeer is of mijn smartphone past in de vakken die op de heupband zitten. Je gelooft het niet, maar ik heb meerdere rugzakken waar mijn telefoon er niet in gaat. Gelukkig glijdt hij er hier gemakkelijk in. Wat een geruststelling. Er zit ruimte zat in deze pockets.

De pasvorm

Al het voorgaande is van generlei waarde als de tas niet goed zit. Dus de ultieme test is om er mee op pad te gaan. Zoals ik al eerder schreef heeft deze rugzak een speciale vrouwen pasvorm. (Mannen, wanhoop niet, hij is er ook in een mannenversie. Sommige mannen met een korte rug kunnen deze tas trouwens ook heel goed hebben. Passen dus, in een winkel.) Ze noemen de vrouwen-fit een SL-versie. Het hele draagsysteem is specifiek aangepast aan de vrouwelijke anatomie. De rug is korter en de draagbanden zitten dichter bij elkaar en zijn smaller. Ook de heupvinnen passen bij de vrouwelijke anatomie en sluiten mooi aan op de vrouwelijke vormen van de heup.

draagconstructie deuter trail pro wandelrugzak

Testen maar

Als ik de rugzak op mijn rug hang (ik heb hem verzwaard, anders zweeft hij maar wat) pas ik meteen de banden even aan. Bovenaan de schouderbanden zitten twee straps die de rugzak dichter naar me toe halen. De lengte van de schouderbanden kan ik ook aanpassen. Ik voel dat het goed zit als de rugzak precies in de holling van mijn rug valt en de heupbanden goed over mijn heupen vallen. Perfect! Eigenlijk kan ik zo al lopen, zonder de heupband en borstband aan te trekken. Toch maar even vastmaken. De heupband omsluit mooi mijn heupen. Ik verstel de dunne band voor en gesp hem vast. De borstband laat zich gemakkelijk sluiten, er zit namelijk een elastisch gedeelte in. Dat is wel zo comfortabel. De hoogte van de borstband is verstelbaar.

Wandelen maar

Eerst maar eens een dagtocht maken met de rugzak. Wat ik niet anders had verwacht, de rugzak zit als een huis. Geen schuring, wrijving of andere ongemakken. Hij draagt fijn op mijn heupen, mijn schouders worden ontlast. Dit is een rugzak die dagenlang mee kan. Omdat hij zo perfect past is het een geweldige rugzak om mee de bergen in te gaan. Hier kan je mee klimmen en in bewegen. De lussen op de schouderbanden die bedoeld zijn om karabijnen aan te bevestigen voor de via ferrata,  geven al aan dat de rugzak hier ook voor is gemaakt. Ik gebruik de lussen om mijn vingers in te haken, dat loopt lekker. Maar dat terzijde.

Het rugpand bestaat uit rugkussens op een elastisch veerstalen binnenframe. Het comfort is groot, en door de luchtsleuf en het gebruikte materiaal wordt de warmte goed afgevoerd.

testen maar
testen maar

testen maar

Gebruiksgemak

Je gaat pas echt van een rugzak houden als hij gemakkelijk in het gebruik is. Die test doorstaat de deuter Trail Pro 43 SL als geen ander. Tijdens de fotoshoot met mijn wandelmaatjes en collega’s die de deuter Speed Lite 22 SL en de deuter Futura Pro 40 black/graphite testen, gaat de rugzak af en aan. Vaak moet ik spullen uit de rugzak hebben en dat gaat super gemakkelijk via de voorlader.

deuter wandelruzakken

Outdoorbloggers deuter wandelrugzakken

deuter fotoshoot
Bregje Anto en Wanda

Deuter wandelrugzakken

Deuter wandelrugzakken

Weekendje weg

Tijdens een weekendje weg merk ik dat mijn paklijst gemakkelijk past in de rugzak. Ruimte zat. Alles valt op zijn plek. Ik verzin zelfs een functie voor het rare zijvak. Daar gaan de snackrepen en boterhammen in.

Ik hou van deze rugzak.Wandelrugzak deuter Trail Pro

Wil je meer lezen over de specificaties van deze rugzak kijk dan op de website van deuter. Daar kun je ook zien dat de Trail Pro rugzak ook in 30 SL en 32 bestaat. Die zijn dan zonder topdeksel. De 34 SL en 36 hebben wel een topdeksel.

De adviesprijs van de deuter Trail Pro 34 SL is €189,95.

flavicon wandelvrouw

Wandelvrouw deuter Trail Pro wandelrugzak

Verantwoording: Samen, met mijn wandelmaatjes en outdoorcollega’s Wanda van WandaWandelt en Antonette van We12Travel, namen we de opdracht aan om ieder een wandelrugzak van deuter te testen en daar een review over te schrijven. We mochten de rugzak zelf uitzoeken en kregen deze van deuter om te gebruiken. De mening hier weergegeven is, zoals je van mij gewend bent, eerlijk en oprecht.