De INNOX PRO GTX MID Ws van Lowa zijn de favoriete wandelschoenen van vriendin Anja. Ze zweert erbij en heeft er al heel wat kilometers mee afgelegd, waaronder verschillende keren de Nijmeegse Vierdaagse, zelfs tweemaal de 50 km versie.  Toen ik de kans kreeg om deze schoenen uit te proberen om er een review over te schrijven, nam ik die opdracht graag aan. Ik was benieuwd. Zou ik ook zo enthousiast zijn en zouden ze voor mij hetzelfde gaan betekenen als voor Anja?

 

INNOX PRO GTX MID Ws

Toen de doos met schoenen door de pakketbezorger werd afgeleverd, was ik vooral nieuwsgierig naar welke kleur schoenen ze mij hadden gezonden. Ik had gezien dat gezien dat er zes kleurstellingen zijn, allemaal variaties in donkerblauw, grijs en zwart. Alleen de donkerrode (borgundy/coral) was echt anders. Ik had geen voorkeur. Eerlijk gezegd val ik helemaal niet op het uiterlijk van deze schoen. Ik hou van stoere leren wandelschoenen. Het liefst van die ouderwetse met rode veters, die echt niet meer van deze tijd zijn. Het sportieve design is niet helemaal mijn ‘cup of tea’.

unboxing LOWA
Wandelschoen INNOX PRO GTX MID Ws

Wandelschoen INNOX PRO GTX MID Ws

detail neus INNOX PRO GTX MID Ws

Ik had de steel blue/salmon gekregen. Prima. De grote verrassing kwam toen ik de schoenen uit de doos tilde; wat zijn ze licht! Dat is nog eens wat anders dan de leren kolossen met rode veters. Snel op de weegschaal. De schoenen wegen samen maar 790 gram. Ter vergelijk: mijn aller lichtste leren wandelschoenen wegen 1250 gram. Ik ben onder de indruk.

Dan de schoen gepast. Zit heerlijk. De uitdrukking ‘ze zitten als pantoffels’ is hier helemaal op z’n plek. Ik lees in de beschrijving dat alle damesschoenen van LOWA op een speciale damesleest gemaakt worden, waardoor ze perfect zijn aangepast aan de anatomie van een vrouwenvoet. De schoen omsluit op een prettige wijze mijn hele voet en enkel. Het voelt zacht, maar toch stevig aan. Ik heb ook de goede maat gekozen. Mijn schoenmaat is 39 en mijn ervaring is dat ik voor wandelschoenen een maatje groter nodig heb. Mijn INNOX PRO GTX MID Ws zijn maat 40 en dat is helemaal goed. Ik ben gereed om ze uit te proberen.

Zoals altijd loop ik op nieuwe schoenen niet meteen hele lange afstanden. Ik wil snel thuis kunnen zijn als ik onverhoopt toch ergens last van krijg. Ik kan het me niet veroorloven om mijn voeten stuk te lopen. Maar vanaf het allereerste moment zitten deze Lowa’s als gegoten. Nergens drukplekken, nergens wrijving of schuren, en ik blijf het zeggen: wat zijn ze licht.

De zool

De eerste wandelingen gaan door de stad over steen en asfalt. Ik merk dat de zool soepel is. De schoen heeft niet de bekende Vibram zool, maar een door Lowa ontwikkelde rubberen buitenzool. Hij is soepel waardoor mijn voet gemakkelijk afwikkelt. Ik heb goed contact met de ondergrond en toch heeft de totale zool goede demping, waardoor mijn voeten niet moe worden.

Ik ben benieuwd hoe het zal voelen om op onverhard terrein te wandelen. Is de zool niet te soepel? Maar ook die test wordt goed doorstaan. Ik ben eerlijk gezegd echt wel een beetje verbaasd, zelfs op stenige paden loop ik lekker en blijkt de zool toch stijf genoeg om me niet elke steen te laten voelen.

Het bijzondere profiel van de buitenzool met driehoekjes en het feit dat de zool van een rubbermengsel is, zorgt voor goede grip op natte stenen en modderige ondergrond.

Bovendeel schoen

Het bovendeel van de schoen is gemaakt van kunststof poly­urethaan. Voordeel is dat het een zeer licht materiaal is. Tegelijktijdig is het wel stevig en voel ik dat mijn voet en enkel goed ondersteund worden.

De INNOX PRO GTX MID Ws is voorzien van een GORE-TEX-membraan. Voor de vorm loop ik met de schoenen door diepe plassen, maar eigenlijk weet ik het al: deze schoenen zijn volkomen waterdicht. Na een lange voettocht door regen en natte grasvelden kom ik op een ander pluspunt van deze synthetische schoenen. Ze zuigen zich niet, zoals leren schoenen uiteindelijk toch altijd doen, vol met water. Ze drogen heel gemakkelijk na een natte tocht. Dat is een enorm pluspunt als je een meerdaagse trektocht maakt en niet van schoenen kan wisselen, óf als je maar één paar wandelschoenen hebt. Deze zijn zo weer droog.

Het valt me ook op dat het ademend vermogen van de INNOX PRO GTX MID Ws groot is. Ik heb geen warme, zweterige voeten gehad.

Ik heb gekozen voor de hoge variant van de schoen. Ik vind het fijn als mijn enkels omsloten worden en ik heb ook de neiging om vuil en steentjes op te gooien, die altijd in mijn lage schoenen terecht komen. De schacht van de schoen is anatomisch zo gevormd dat hij prachtig aansluit en nergens knelt. Hij vetert gemakkelijk naar boven met twee schoenveterhaakjes. Ook een complimentje voor de veters. Ze zijn plat en de strik blijft daarom heel goed zitten.

detail veteroog INNOX PRO GTX MID Ws

De ultieme test

Nadat ik er al heel wat kilometers mee heb rondgestapt (ik merk dat ik de INNOX PRO GTX MID Ws vaak verkies boven mijn andere wandelschoenen) ga ik er de ultieme test mee doen. Ik trek ze aan op een vierdaagse wandeltrektocht door Nederlands heuvellandschap. We gaan het Krijtlandpad lopen, een tocht van 91 km waarvan meer dan zestig procent over onverharde paden gaat. We wandelen met een zware rugzak en er moeten 2500 hoogtemeters overbrugd worden. Kan de lichte, zeer prettig zittende Lowa-schoen dat aan?

Het antwoord is volmondig ‘Ja’. Eerlijk gezegd ben ik er zelf ook verbaasd over. Deze schoen die toch aanvoelt als een A-schoen, houdt zich prima. Ik noem het nog maar eens op: voldoende ondersteuning, goede grip, geen oververhitte voeten, blijven droog, ook in hele natte omstandigheden, en aan het einde van de dag voelen mijn voeten nog prima aan. Niet vermoeid en geen pijntjes.

In actie INNOX PRO GTX MID Ws

In actie INNOX PRO GTX MID Ws

Onderhoud

Thuisgekomen na het Krijtlandpad zijn mijn schoenen modderig en vochtig. Het onderhoud is simpel. Ik spoel ze af met lauw water onder de kraan en zet ze te drogen op een warm en droog plekje, maar niet bij een warmtebron als een radiator of kachel.

Ik krijg de tip om ze in te spuiten met Waterstop Pro spray. Dit is niet direct om het waterdicht te houden maar meer voor de vuilafstotende werking van deze spray. Dit is geen must maar wel een aanrader.

Het is ook goed om te weten dat Lowa een eigen service werkplaats heeft. Afgesleten hakken, kapotte naadjes, versleten hielvoering, oogjes, haken enzv, het kan allemaal gerepareerd worden. Via je schoendealer kunnen je wandelschoenen opgestuurd worden. Dat is een prettig idee.

wandelschoenen schoonmaken

Waterstop Pro Spray

 

Conclusie

De INNOX PRO GTX MID Ws maakt helemaal waar wat er over gezegd wordt. Het is inderdaad een flexibele alleskunner. Van een ommetje in het park, een stadswandeling, in het bos, op het strand,   tot een meerdaagse trektocht met bepakking op gematigd terrein, de schoen kan het allemaal aan.

De schoen is licht, maar toch stevig genoeg om goede ondersteuning te bieden. Het loopcomfort is super. Ik begrijp vriendin Anja, die al jaren met heel veel plezier op deze schoenen loopt, helemaal. Ik ben ook fan.

Het is niet voor niets dat deze wandelschoenen een van de beste verkopende modellen is van LOWA. De INNOX PRO GTX MID is ook beschikbaar in een herenversie. Heb je liever een lage wandelschoen? Dat kan ook. Dan heet de schoen INNOX PRO GTX LO. Wil je meer lezen of ben je nieuwsgierig naar de technische details, ga dan naar de officiële website van LOWA. Schoenen kopen doe je natuurlijk bij een fysieke winkel. Het is zo belangrijk om goed advies op maat te krijgen. Op de website van LOWA vind je de dichtstbijzijnde LOWA-dealer bij jou in de buurt.

Consumentenadviesprijs: €189,95 (MID versie) / €159,95 (LO versie)

IJsselmeer wandelvrouw

Wandelschoen INNOX PRO GTX MID Ws 

Verantwoording: Dit blog is het resultaat van een samenwerking met LOWA. Ik kreeg de schoenen om uit te proberen, zodat ik ze op termijn kon reviewen. De mening hier weergegeven is, zoals je van mij gewend bent, eerlijk en oprecht.