Op de een of andere manier ben ik de laatste tijd zomaar heel veel met rugzakken bezig. Ik krijg vragen van lezers over drinksystemen in rugzakken en hoe groot een rugzak nou precies moet zijn en waar een rugzak aan moet voldoen. Ik was zelf al een tijdje op zoek naar een grote trekkingsrugzak en heb eindelijk de knoop doorgehakt en ligt er naast mijn bureau een prachtige rugzak die ik nog altijd moet testen en nu krijg ik een leuk mailtje van Jelle die mij complimenteert met mijn website (altijd leuk) en meldt dat hij zelf een blog heeft geschreven over rugzakken. Hij heeft namelijk een site met allerlei soorten rugzakken.

Snel kijk ik op zijn site en zie dat zijn blog gaat over de verschillen tussen rugzakken en waar je welke rugzak voor gebruikt. Leuk! Ik herken het ook meteen. Ik heb zelf ook verschillende rugzakken voor verschillende doeleinden.

 

Fashionable rugzak

Ik loop eigenlijk altijd met een rugzak. In het dagelijks leven gebruik ik een mooi leren rugzakje. Dat vind ik handiger dan een handtas of schoudertas. Ik hang hem op mijn rug en heb er helemaal geen hinder van. Het leuke van mijn rugzakje is, dat door de manier waarop hij dicht gaat het onmogelijk is om er iets uit te stelen. Dat voelt veilig in de stad.

 

Dagrugzak

rugzak kiezenVoor dagtochten heb ik een Deuter Futura 22 liter. Ik heb hem ooit gekozen uit vele andere rugzakken omdat hij zo prettig op mijn rug zat. Ik weet nog dat ik toen niet erg gecharmeerd was van de kleuren, maar ik vond dat dat dat geen reden kon zijn om te kiezen voor een rugzak die minder goed zat. Pas later kwam ik erachter welke eigenschappen nog meer belangrijk zijn voor een dagrugzak. Écht belangrijk is het gewicht, dat had bijvoorbeeld bij de Deuter wel iets beter gekund. Het is best zuur om al anderhalve kilo aan frame en tas mee te sjouwen. Wel een moeilijke afweging steeds; een goed frame en dus draagcomfort of minder gewicht en minder comfort.

In de dagrugzak heb ik een los drinksysteem bevestigd, dat vind ik handiger dan flesjes meenemen. De rugzak moet daar wel een voorziening voor hebben. Verder moet ik er voor oppassen een niet te grote rugzak mee te nemen. Hoe meer ruimte, des te meer spullen ik meeneem. Het is goed als de rugzak mij beperkt. 22 Liter is voor mij net genoeg om een dag op stap te gaan. Ik kan nu niet meer geloven dat ik er ooit een week aaneengesloten het Pieterpad mee heb gelopen. Het kan dus wel.

rugzak kiezenIk ben ook blij met een bevestigingsmogelijkheid voor mijn wandelstokken. Handig is ook als de rugzak een snelle opbergplek heeft. Ik bedoel hiermee een zakje aan de buitenkant of gaas of een koord waar je iets tussen kunt stoppen. Ook een beschermd opbergvak voor reispapieren en paspoort is handig.

Als laatste wil ik noemen dat mijn dagrugzak een geïntegreerde regenhoes heeft. Superhandig.  Je wordt toch vaak overvallen door de regen en de vaste hoes heeft mij al vaker gered. Ik weet zeker dat ik de regenhoes er anders uit zou gooien om ruimte en gewicht te besparen.

Trekking rugzak

 Toen ik een trekkingsrugzak ging kopen merkte ik dat ik keek naar dezelfde specificaties als een dagrugzak, met 1 groot verschil: ik wilde absoluut een rugzak met een frontale rits opening, zodat ik niet steeds mijn hele rugzak zou hoeven leegmaken om iets te vinden. Verder kwam het erg overeen:

 

  • Ik bepaalde hoeveel liter ik nodig dacht te hebben.
  • Keek naar het gewicht van de rugzak?
  • Is hij geschikt voor een drinksysteem?
  • Heeft hij voldoende opbergvakken aan de buitenkant en binnenkant?
  • Heeft hij een geïntegreerde regenhoes?
  • Is het een voorlader?

 

En het belangrijkste: Hoe is het draagcomfort?

 

Tourrugzak

In mijn collectie ontbreekt een goede tourrugzak. Toen ik daarover in gesprek raakte met Jelle, je weet nog wel, die van de rugzakkenwebsite, wees hij mij op de Quechua Forclaz 40 Air. Die voldeed toch aardig aan mijn wensenlijstje? Mijn eerste reactie was een diepe borrelende grinnik. Hoe kan een rugzak van nog geen 40 euro aan mijn wensenlijstje voldoen en mij straks over de Camino Portugués helpen? Toen ik de rugzak nog eens nader bekeek, raakte ik toch geïnteresseerd. Alles klopte, alleen een regenhoes ontbrak. Ook zat er 10 jaar garantie op de rugzak. Hé? Hoe kan dat? De reviews waren goed en er was iemand die schreef dat de rugzak bij de handbagage in het vliegtuig kan, als hem niet te vol stopt. Interessant.

Toen Jelle mij voorstelde om de rugzak te testen was ik natuurlijk meteen vóór. Laat maar komen die rugzak. In het oranje alsjeblieft.

 

Wordt vervolgd.

wandelvrouw

Ik testte de Quechua rugzak tijdens de Camino Portugués die twee weken duurde. Lees hier over de testresultaten.