Een fotoblog & routeverslag

21/22 mei 2016

De Sallandse Zandloper is een relatief nieuwe wandelroute door het Sallandse Land. Ik hoorde het verhaal dat de wandeling is geschonken door de ene broer aan de andere als verjaardagscadeautje. “Ik neem je mee uit wandelen”, en ze liepen door Salland van oost naar west in een zo strak mogelijke lijn. Nu, jaren later is de route officieel uitgezet en bewegwijzerd aan de hand van het wandelnetwerk Salland. Het is een leuke afwisselende route geworden. Hans en ik liepen hem met veel plezier.

♦♦♦

De Sallandse Zandloper

De Sallandse Zandloper is een lange-afstand-wandelroute dwars door Salland. De route loopt van hoog naar laag met een hoogteverschil van 65 meter. Er zijn twee mogelijke startpunten; in Nijverdal of in Holten. In beide gevallen begint de tocht bij een NS station en gaat de route door het Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug, via het agrarische landschap, tussen weilanden en akkers door, naar de uiterwaarden van de IJssel. De route eindigt in Olst (NS Station) of in Fortmond (bus).  Afhankelijk van hoe je route loopt is hij minimaal 41,4 km en maximaal 45,2 km. Wij liepen de route in 2 dagen. Van Holten naar het Boetelerveld  (22,3 km) en de volgende dag verder naar Olst (20,4 km).

De Sallandse Zandloper

De Sallandse Zandloper

Bewegwijzering

De route volgen is makkelijk. Voor €2,50 koop je het wandelgidsje van de Sallandse Zandloper. De bewegwijzering van de Sallandse Zandloper is roze met groen en wordt op de paaltjes van het wandelnetwerk aangegeven. In het routeboekje is de route ook uitgewerkt via keuzepuntpalen van het wandelnetwerk. Zo simpel, je kunt niet verdwalen. De keren dat wij van de route afraakten, vonden we snel de juiste weg terug omdat het wandelnetwerk in Salland supergoed is geregeld. Overal staan paaltjes, borden en informatiepanelen. De enorme hoeveelheid aan bewegwijzeringen is zelfs opvallend.

De Sallandse Zandloper

De Sallandse Zandloper

Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug

We starten in Holten en lopen door prachtig bosrijk gebied. Het mooie van de goede bewegwijzering is dat je heel gemakkelijk van de route af kunt om een bepaalde bezienswaardigheid te bekijken. Zo hebben wij een omweggetje gemaakt om de Canadese Begraafplaats (M60) en het uitkijkpunt op de Holterberg (M24) mee te pakken. Het is een absolute aanrader om over de Sprengerberg te lopen; een schitterend heidegebied. Wij konden dat helaas niet doen omdat we middenin het broedseizoen zaten en de vogels niet mochten storen.

De Sallandse Zandloper 3-4

De Sallandse Zandloper

De Sallandse Zandloper

Onderduikershut

Wel gingen we even van de route af om de onderduikershut te zien. Een plek waar vele onderduikers gedurende de Tweede Wereldoorlog een toevluchtsoord vonden en zo wisten te overleven.

De Sallandse Zandloper

Knapzak mee

Aan de rand van de Sprengenberg genoten we van ons lunchpakket vol met heerlijke streekproducten. Het is belangrijk om zelf eten en drinken mee te nemen. Vanaf het informatiepunt op de Holterberg is er deze eerste dag nergens op de route een horecagelegenheid te vinden.

De Sallandse Zandloper

Sallandse Zandloper

 Veranderend landschap

Na de Sprengenberg verandert het landschap. We komen in agrarisch gebied. Lange landwegen, veel grasland en hier en daar boerenbedrijven. Het is stil op straat. Hoewel we stukken over de weg lopen komen we bijna geen auto’s tegen. De route neemt soms verrassende afslagen. Het is leuk en afwisselend om ineens langs het water op de walkant te lopen.

De Sallandse Zandloper

Het Boetelerveld

Dan het laatste stukje voor vandaag door het Boetelerveld, een stukje natuurgebied waar je kunt zien hoe Salland er tot eind 19de eeuw uitzag. Het is het enige overgebleven natte heidegebied van Salland. Bij knooppunt C57 worden we opgehaald en teruggebracht naar ons hotel in Holten.

Sallandse Zandloper

En weer verder

We starten de tweede dag van de Sallandse Zandloper waar we de eerste dag gestopt zijn. We worden gebracht met een taxi. Vandaag veel agrarisch gebied. De route leidt ons zoveel mogelijk via prachtige doorsteekjes. Steeds weer zijn we verbaasd over wat Salland te bieden heeft.

De Sallandse Zandloper

De Sallandse Zandloper

De Sallandse Zandloper

De Sallandse Zandloper

Mooi Salland

Het is genieten van de diversiteit van de Sallandse Zandloper. We worden elke keer opnieuw verrast. Zeker als we helemaal van het pad af gaan en via slootkanten en over dijkjes geleid worden. Het is wel het moment dat het net begint te regenen. Omdat Hans zijn schoenen niet waterdicht blijken, zijn de laatste kilometers lang en nat.

De Sallandse Zandloper

Kasteel Groot Hoenlo

Hoe nat het ook is, ik blijf mijn ogen uitkijken. In dit kasteel Groot Hoenlo heeft Harry Mulisch nog een tijd gewoond en is daar beheerder geweest van het museum. We gaan weer door. Nog een paar kilometer en we zijn bij het NS station van Olst. Het was een prachtige route. Genoten! Zelfs de regen en de treinstoring kan dat gevoel niet verpesten.

De Sallandse Zandloper

Weet je:

  • Dat je de route beide kanten op kunt lopen. Dus van oost naar west, maar ook van west naar oost.
  • Dat de horecagelegenheden langs de route dun gezaaid zijn. Neem lekker je eigen knapzak mee.
  • Dat je heel gemakkelijk de route naar eigen inzicht kunt aanpassen. Het wandelnetwerk in Salland is ontzettend goed aangegeven. Met een wandelkaart van het Wandelnetwerk Salland kun je niet verdwalen. Alles over het wandelnetwerk Salland.
  • Dat de Sallandse Zandloper ongeveer 45 km lang is. Houd er rekening mee dat er veel onverhard terrein bij zit. Een hoge km-snelheid haal je niet. Wil je de route in 1 dag lopen, moet je op tijd starten.
  • Als je 45 km te veel vindt om in 1 dag te wandelen kun je hem natuurlijk opdelen. Houdt er wel rekening mee dat het lastig is om halverwege vervoer te regelen naar een begin- of eindpunt. Wij hadden het gemak van een taxi, maar wil je dat zelf regelen gaat het in de papieren lopen.
  • Dat je alles over de Sallandse Zandloper nog eens kunt nalezen op de site van SallandNatuurlijkGastvrij.

♦♦♦

 

http://www.sallandnatuurlijkgastvrij.nl/wandelen/Zandloper/

Sallandse Zandloper

Sallandse Zandloper

Sallandse Zandloper

Sallandse Zandloper

flavicon wandelvrouw