Wat moet je doen als je op je wandelpad een koe tegen komt? Ik dacht dat ik het wel wist en maakte me niet zoveel zorgen tijdens de Trage Tocht Lisse, waar een twintigtal koeien in de wei stond die we over moesten steken. Ik maakte me ook nog geen zorgen toen de koeien op een drafje op ons af kwamen. Maar toen die koeien stieren bleken te zijn te zijn, en er eentje nogal agressief op mij af kwam, wist ik het ineens allemaal niet zo zeker meer. Want hoe zat het met die rode jas die ik aanhad? Was dat soms een trigger? Ik bleef rustig, maar kan ik het misschien beter toch op een rennen zetten? Mijn avontuur liep goed af. Maar thuisgekomen ging ik snel op zoek naar hoe je je moet gedragen als je koeien of stieren tegenkomt tijdens je wandeling.

Veilig langs koeien wandelen

Je hoeft niet angstig te zijn voor koeien, ook niet voor de grote grazers als Schotse hooglanders. Het zijn geen agressieve dieren. Toch is voorzichtigheid zeker geboden en zijn er regels die je in acht moet nemen. Ik zet de belangrijkste voor je op een rijtje:

1.Blijf altijd rustig

Koeien zullen je niets doen zolang ze niet van je schrikken of je als bedreigend ervaren. Door te schreeuwen of met je armen te zwaaien, kun je de dieren laten schrikken, waardoor ze zich zullen willen verdedigen. Koeien zullen je met hun hoorns aanvallen of achteruit trappen.

2. Houd afstand

Probeer in een wijde boog om koeien heen te gaan. Een minimale afstand van 25 meter wordt veel genoemd. Doorkruis een kudde niet. Als die op hol gaat zit je er tussen. Het is natuurlijk uit den boze dat je koeien gaat aaien of voeren. Houd afstand!

3. Extra voorzichtig

Je moet extra voorzichtig zijn als de koeien kalfjes hebben. Ze zullen zich dan eerder bedreigd voelen en actie ondernemen.

4. Hond aanlijnen
Het is niet handig om met je hond bij koeien te lopen. De koeien zien vaak niet het verschil tussen een hond en een wolf en kunnen zich daardoor instinctief willen verdedigen. Houd daarom je hond aangelijnd in een gebied met koeien en zorgt dat hij rustig blijft. Als wordt aangegeven dat een gebied verboden is voor honden, ga er dan ook niet in.

Veilig langs stieren wandelen
Na mijn avontuur met de stieren, staan ze me nog aan te kijken vanachter het hek.

Veilig langs stieren wandelen

Stieren horen niet in een wandelgebied te staan. Het is niet veilig. Stieren zijn onbetrouwbare dieren. Jaarlijks worden er mensen gedood door stieren. Het overkomt zelfs boeren, die denken dat ze kun stier kennen. Blijf er bij weg!
Maar als je toch per ongeluk midden tussen de stieren staat (het overkwam mij) blijf dan rustig. Ga niet rennen en maak geen wilde bewegingen. Ga zo ruim mogelijk om de stier heen, of nog beter; zoek een alternatieve route.

Rode jas
Enne, die rode jas. Dat blijkt geen enkele invloed te hebben. Stieren zijn kleurenblind.

tieren in een wei
Wanda en Carolien zagen ook stieren op hen afrennen.  (foto: Carolien Boogaard)
Veilig stieren achter een hek
Gelukkig moeten zij maar een klein stukje weiland oversteken en stonden ze al snel achter een hek. (foto: Carolien Boogaard)

Een alpenwei is geen kinderboerderij

Als je in de bergen wandelt kun je regelmatig koeien tegenkomen. In deze leuke Duitstalige video-animatie laten ze zien hoe je je het beste kunt gedragen.