Veilig wandelen in het donker

“Ik zag je gisteravond wandelen, maar ik zag je pas op het allerlaatste moment.” Deze opmerking was voor mij een echte wake-up call. Omdat je je als wandelaar langzaam voortbeweegt en alles goed kunt zien, ook al is het donker, vergeet je dat andere weggebruikers jou niet goed kunnen zien. Juist in de periode dat de dagen korter worden, moet het besef dat je voor andere weggebruikers – ook als het schemert – redelijk onzichtbaar bent, weer even binnen komen.

Zien en gezien worden

Zien

Voor je eigen veiligheid is het ook prettig als je kunt zien waar je wandelt. Op sommige plekken is het zo donker dat het handig is om een lichtbron bij je te hebben. Er zijn mooie kleine zaklampen die je gemakkelijk bij je steekt. Het nadeel is dat ze batterijen nodig hebben. Dan zijn de oplaadbare zaklampen met zonnecellen of een draaibaar hendeltje praktischer. Dan weet je zeker dat je altijd licht bij je hebt.
Vind je het lastig om iets in je handen te hebben tijdens het wandelen, dan kun je ook aan een hoofdlamp denken.

Gezien worden

Om goed gezien te worden heb je keuze uit middelen die licht geven of die reflecteren. Allebei helemaal goed natuurlijk. Bij de lichtgevers moet je er rekening mee houden dat ze wel opgeladen zijn. Er zijn zulke leuke en praktische strips die je aan je jas, rugzak of schoenen kunt hangen.

Helemaal praktisch is te kiezen voor reflecterende kleding, die je sowieso aanhebt. Dan kun je het nooit vergeten. Denk aan reflecterende elementen op schoenen, jassen en regenjassen, mutsen, sjaals, hoofdbanden en broeken.

Een andere categorie zijn de artikelen die reflecteren die je op of aan je kunt hangen. Een rugzak met reflecterende elementen is natuurlijk heel handig. Of trek een reflecterende regenhoes over je rugzak. Wil je echt goed gezien worden dan is het reflecterende hesje super handig. Weet je dat je ze in heel veel kleuren kunt krijgen, zodat je er niet uit hoeft te zien als een gestrande automobilist. Daarnaast zijn er nog de armbanden en schoenverlichting.

Over praktisch gesproken: je kunt natuurlijk ook gewoon een rol reflecterende tape kopen en die op iets plakken wat je altijd bij je hebt of aan hebt.

Zichtbare hond

Ook je hond wil veilig lopen en niemand wil schrikken van een hond die er opeens is. Eerlijk gezegd vind ik het nog leuk ook, als er een hond met een lichtje voorbij komt. Er zijn zulke leuke artikelen verkrijgbaar. Denk aan reflecterende halsbanden, riemen, een reflectievest of leuke lichtgevers die aan de halsband kunt bevestigen.

♦ Dit blog bevat affiliate links