We kozen voor de Vogels en Vennen wandelroute. De route had beter ‘Brabants Platteland en Vennen wandelroute’ kunnen heten, want dat was precies wat het was. Het was een heerlijk doorkijkje in wat Brabant te bieden heeft, maar vogels zagen we niet. De route startte voor ons op het weidse platteland, ging door het waterrijke natuurgebied Moergestels Broek en langs de oevers van de rivier de Reusel. Het laatste deel gaat door de bossen en langs een aantal bekende Oisterwijkse vennen. En op z’n Brabants: genoeg horeca langs de route. Een top-route dus.

De Vogels en Vennen wandelroute Is een knooppuntenwandeling van ongeveer 15 km en maakt een ronde ten oosten van Oisterwijk en Moergestel. De route is op verschillende manieren in te korten. Je vindt de route op de website Bezoekoisterwijk. Daar kan je ook de GPX bestanden downloaden. Je doet ongeveer 3 uur en 20 minuten over de route. Dan moet je wel alle 13 horecagelegenheden langs de route links laten liggen. Je kan overal op de route starten. Het is handig om dat te doen bij een horecagelegenheid omdat je daar kan parkeren.

kaart van de Vogels en Vennen wandelroute

Landal Klein Oisterwijk

Wij starten onze wandeling bij Landal Klein Oisterwijk, omdat we daar logeren. Daar vind je overigens restaurant de 3Vennen met een prachtig terras, de eerste van de vele horecagelegenheden die op of vlak langs de route liggen. We dachten slim te zijn en een achteruit ingang te zoeken op het park om zo sneller op de route te komen. Dat lukte niet. We stonden voor een dicht hek en zagen de openbare weg, waar we moesten zijn.

Teruglopen is zuur, daarom wurmden we ons door de struiken naast het hek. Niet zo charmant maar wel doeltreffend. Toch raad ik aan via de gewone ingang het park te verlaten. Qua meters scheelt het helemaal niet zo veel.

Al snel wandelen we op de route. We zien ons eerste vennetje, maar laten het natuurgebied de Oisterwijkse Bossen en Vennen links liggen. Die bewaren we voor het laatste stuk. Wij wandelen eerst door agrarisch gebied.

klein ven
Ons eerste vennetje op de route.
irene hoeve
Bij de Irene Hoeve zitten we echt op de route.
bord: Oisterwijkse Bossen en Vennen
Hier gaan we niet in. De Oisterwijkse Bossen en Vennen bewaren voor het laatst.

Regen

We zijn nog maar net onderweg en het begint al te regenen. Het was voorspeld. Omdat ik geen zin had om een rondje in regenpak te doen heb ik twee paraplu’s meegenomen. Dat volstaat ook.

Er zijn meer mensen in de regen bezig. We zien een prachtig vierspan trainen. De paarden zullen weinig last hebben, wel koud en nat voor de mensen op de bok. We staan er even naar te kijken. Wat een machtig gezicht is dat toch.

Zeer slecht zandpad
Het was al nat en nu begint het nog te regenen ook.
bijzondere wonig
Is dit een woonhuis?
vierspan
Mooi om naar te kijken, zo’n vierspan.

Moergestelbroek

We wandelen langs Moergestelbroek. Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en de lokale boeren werken hier samen om de natuur te herstellen. Eens was het een drassig gebied en een favoriete plek voor weidevogels. In de jaren 50 is het gebied omgevormd en ontwaterd voor de landbouw. Dat wordt nu weer teruggedraaid. De grondwaterstand wordt verhoogd waardoor er meer voedsel komt voor grutto, kieviet, wulp en tureluur.

Geen weidevolgels in de winter, maar wel een prachtig uitzicht over het natte land.

Moergestelbroek
Natuurgebied Moergestelbroek.

Over nat gesproken: het is óveral kleddernat. Alle onverharde paden waarover we lopen zijn blubberig en staan vol plassen. Door de enorme regenval van afgelopen weken is het land helemaal verzadigd. Het loopt misschien iets lastiger, maar gelukkig houden we droge voeten door onze waterdichte schoenen.

De Reusel

We zijn aangekomen bij het riviertje de Reusel. We volgen de oever en komen aan in het plaatsje Moergestel. We blijven op de route en slaan alle horeca daar over. We vervolgen onze weg langs het riviertje. Het riviertje lijkt trouwens meer op een kanaal, maar naarmate we de loop verder volgen wordt het allemaal wat minder strak. Daar hou ik meer van.

Brug bij Moergestelbroek -Vogels en Vennen wandelroute
We steken rivier de Reusel over.
wandelen langs de Reusel
Wikipedia noemt de Reusel een ‘rechtgetrokken afvoerkanaal’.

Dommels Landschap langs de Reusel

Vogels en Vennen wandelroute langs de reusel
Voorbij Moergestel verandert de rivier wat van karakter.

Het regent nog steeds en begint ook harder te waaien. Daarom is het fijn dat we van de vlakte af kunnen en het bos in gaan. We wandelen voorbij Restaurant Speijck. Het ziet er daar warm en gezellig uit, maar ook ontzettend druk. We besluiten om nog even door te lopen en te stoppen bij Groot Speijck. Daar is naast horeca ook het Natuurpoort Bezoekerscentrum Oisterwijk.

Restaurant Speijck Oisterwijk
We wandelen voorbij restaurant Speijck.
Natuurpoort Bezoekerscentrum Oisterwijk
Hier stoppen we: bij het Natuurpoort Bezoekerscentrum Oisterwijk en restaurant Groot Speijck.

Het is een fijne plek om te stoppen. Terwijl het buiten gestaag doorregent, warmen we binnen lekker op met een koffie en iets lekkers.

schuilen voor de regen bij Groot Speijck
koffie met lekkers bij restaurant Groot Speijck

Oisterwijkse Bossen en Vennen

We verzamelen moed, trekken onze jassen weer aan, halen de paraplu’s uit de hal en gaan weer op weg. Nog ongeveer een derde van de route ligt voor ons. Het is wel het mooiste stuk, vind ik. We wandelen langs het Brandven en het Kolkven. Het is prachtig.

Zicht op ven in Oisterwijkse Bossen en Vennen

sfeerbeeld boomstam met mos in Oisterwijkse Bossen en Vennen

fotograferen in Oisterwijkse Bossen en Vennen

wandelbankje bij ven in Oisterwijkse Bossen en Vennen

Ven in Oisterwijkse Bossen en Vennen

Het is prachtig, maar we zijn toch blij als het rondje bijna klaar is. We hopen op beter weer morgen, dan kunnen we nogmaals naar de Oisterwijkse Bossen en Vennen. Maar dan droog.

Helaas lopen we iets te ver door en eindigen precies op het punt waar we begonnen zijn. Dat betekent dat we weer door de niet bestaande achteruitingang van Landal Klein Oisterwijk terug moeten naar onze vakantiewoning. Omlopen is geen optie.

Ons verblijf

We maakten deze wandeling vanuit een vakantiehuis op Landal Klein Oisterwijk. Dit is alwéér zo’n Landal park dat tegen een prachtig natuurgebied aanligt. Vanuit het park loop je zo de Oisterwijkse Bossen en Vennen in. Het kan niet beter. Het park is nog in aanbouw (dec 2023) maar je kan nu al zien dat het een topper wordt. Met verschillende outdoor activiteiten, een recreatiemeer met strand en beachbar en heerlijke huisjes. Restaurant de 3Vennen heeft een mooi terras met uitzicht op een natuurspeelplaats, en ook binnen is het goed toeven.

Check prijs en beschikbaarheid

Landal klein Oisterwijk

flavicon wandelvrouw