Elke maandag

een blog over de voorbereiding op de Nijmeegse wandelvierdaagse.

 

Voorbereiding is ook plannen

Elke maandagochtend een wandeltrainingsplan maken voor de komende week. Bij mij gaat het nu automatisch omdat ik dit blog schrijf. Maar het is ook een goede tip voor jou. Het helpt om heel concreet je wandelingen en oefeningen, maar ook je hersteldagen in te plannen. Van Via vierdaagse hebben we de beschikking gekregen over VitalinQ, een online hulpmiddel om je voor te bereiden. Ik schreef er hier al eerder over, ik kon niet zo goed opschieten met dit programma. Gelukkig hoorde ik tijdens de startbijeenkomst (waarover later meer) van de Via vierdaagse, van iedereen die ik erover sprak dat ze ook moeite hadden met het programma. Gedeelde smart is halve smart zeggen ze wel, maar ik schiet daar natuurlijk feitelijk niets mee op. Ik besloot vanochtend om het nogmaals te gaan proberen met VitalinQ. Ik kwam er nog net achter hoe mijn agenda er voor deze week uitziet, voordat er een mannetje over mijn beeld ging lopen. Een momentje geduld, stond er. Ik ging maar eens koffie halen. Het mannetje liep nog steeds bij terugkomst. Dan ook maar de was in de droger stoppen. Bij terugkomst daarvan liep het mannetje nog steeds. Dag VitalinQ. Tot ziens. We stellen onze samenwerking nog even uit. Ik maak mijn eigen schema wel.

 

Afgelopen week

Regen en ik zijn geen goede combinatie. Alhoewel, het valt wel mee als het buiten regent en ik binnen ben. Maar samen buiten zijn heeft niet mijn voorkeur. Ik geef dit als excuus waarom ik vorige week maar twee keer gewandeld heb. Het waren wel twee wandelingen van 12 kilometer. Dat dan weer wel. En gister heb ik op de fiets- en wandelbeurs ook 6 uur rondgeslenterd. Telt dat ook?

 

Komende week

Voor iedereen die, zoals ik,  de 40 km loopt is het programma deze week 2 x 1 uur wandelen en in het weekend 10 km. Normaal loop ik meer, dus dat blijf ik doen tot het schema me inhaalt. Ik plan deze week 3 langere wandelingen op woensdag, vrijdag en in het weekend. Woensdag zal ik beenspieroefeningen doen en de vrijdagwandeling ga ik gebruiken om intervaltraining te doen.

 

Startbijeenkomst

Afgelopen zaterdag was de voorlichtingsbijeenkomst van Via vierdaagse. Ik keek daar wel naar uit. Voor mij betekent het de start van de voorbereiding. Dan begint het echt. Een behoorlijke groep mensen verzamelde zich op de tentenafdeling van de Vrijbuiter in Zaandam. Ik weet niet goed wat ik van deze bijeenkomst verwachtte, behalve dat ik graag wat wijzer wilde worden. Nou dat is gelukt. Een aantal belangrijke maar voor mij onbekende feiten kwamen voorbij. Ik wist bijvoorbeeld niet dat het de bedoeling is dat je al om 5 uur ’s ochtends vertrekt. Van de startplek welteverstaan, dus nóg eerder je bed uit. Aaaaah, dat is veel te vroeg voor mijn bioritme. De geruststelling kwam al snel, die hele vroege kaartjes zijn makkelijk om te ruilen voor een latere starttijd. Tot ik erachter kwam dat met een late starttijd 6 uur ‘s ochtends bedoeld wordt. Dat is toch ook niet normaal vroeg.

Ik rekende steeds met 40 kim lopen, 6 km per uur is bijna 7 uur lopen. Uurtje pauze erbij, dan ben je in 8 uur klaar. Dan kun je dus om 9 uur ’s ochtends vertrekken. Oké, iets eerder om wat speling te hebben, maar dan moet je nog om 7 uur je bed uit. Vroeg zat.

Zo werkt het niet, leerde ik tijdens de bijeenkomst. Hele stukken van de route kun je maar 3 km per uur lopen vanwege de drukte. Wat? Dat is slenteren. Tijdens de workshop hebben we het uitgeprobeerd. Slopend wordt dat. Als je niet je eigen tempo kunt lopen kost dat heel veel energie. Als het echt zo langzaam gaat móet je wel op tijd vertrekken. Dus toch maar die vroege kaartjes niet ruilen.

Rustdagen

Echt heel goed tijdens de startbijeenkomst vond ik de uitleg over het opbouwen van je wandelconditie en het belang van rustdagen. Informatie waar nog veel meer wandelaars hun voordeel mee zouden kunnen doen. Ik ga vragen aan Via vierdaagse of ik die informatie met bijbehorende dia’s mag delen op deze website.

 

Blaren

Het ging ook heel veel over blaren. Goeie schoenen, goede sokken, voeten voorbehandelen, koud douchen, kamferspiritus, dakpansgewijs afplakken en hoe blaren je vierdaagse kunnen verpesten. Ik heb ineens blarenangst.  Op de Fiets- en Wandelbeurs meteen maar dubbellaags sokken aangeschaft want mijn oude vertrouwde sokken beginnen slijtplekken te vertonen. Zul je net zien dat tijdens de vierdaagse de gaten er in vallen. En waar koop je eigenlijk kamferspiritus?

 

Succes met jouw voorbereiding. Tot volgende week.