Zet het maar in je wandelbalboekje voor de lente; de etappes van het Noord-Hollandpad in de kop van Noord-Holland. Natuurlijk is het sowieso leuk om door het echte Hollandse polderlandschap te wandelen, maar in de lente is dit pad extra mooi. Kleurige bloembollenvelden vergezellen je op je wandeltocht. Enne, (geheimtip) het gras op de dijken is dan nog laag, dat loopt wel net zo gemakkelijk. Hoe ik dit weet? Ik ging je voor en liep in 3 dagen van Den Helder naar Nieuwe Niedorp.

Het Noord-Hollandpad

Het Noord-Hollandpad is een lange afstandspad van 284 km dat, zoals de naam al weggeeft, de hele provincie Noord-Holland doorkruist. Het heeft 2 beginpunten. Je kunt starten op Texel (Gaaf!), daar 2 etappes lopen en dan met de boot over naar Den Helder en vandaaruit verder wandelen naar Huizen. Of je kunt starten in Den Oever. Na 2 etappes sluit je dan aan op de hoofdroute. Het Noord-Hollandpad heeft in totaal 16 etappes variërend tussen de 10 en 15 km lang.

Mijn eerste kennismaking met het Noord-Hollandpad begint in Den Helder. Ik wil graag in 3 dagen 3 etappes, misschien wel 4 achter elkaar lopen, als een soort van voorjaars-break. Ik heb er speciaal voor gekozen om deze etappes in de lente te doen. Ik verheug me er namelijk ontzettend op om tussen de bloeiende bollenvelden te wandelen.

De lente

Maar de lente heeft nog meer voordelen, merk ik onderweg. De route vermijdt zo veel mogelijk de polderwegen en zoekt juist die paden waar alleen een wandelaar komen kan. Dat maakt juist dit pad zo leuk. Je klimt over hekken, loopt langs de rand van bollenvelden waar je het beste uitzicht hebt, en gaat over de groene polderdijken. Die laatste zijn in de lente nog kort gemaaid. Dat is een echt voordeel. Verder in het jaar kan het gras lang zijn en is het veel moeilijker te belopen. Vooral als het gras nat is. Dan zijn waterdichte schoenen een must en waterdichte sokken een godsgeschenk.

Ook de dieren langs de route zijn in de lente op zijn leukst. De water- en weidevogels zijn druk bezig met hun nestjes en jonge kroost en de lammetjes die je op de dijken tegen komt zijn super schattig. Het past allemaal perfect in dit Hollandse landschap met polders, dijken, vaarten, molens en gemalen.

Lees verder:

Verslag dag 1: Noord-Hollandpad: Etappe 3 Den Helder NS – Julianadorp

Verslag dag 2: Noord-Hollandpad: Etappe 4 Julianadorp – Wieringenwaard

Verslag dag 3: Noord-Hollandpad: Etappe 5 Wieringenwaard- Kolhorn en verder

Etappe 5 - Wandelen van Wieringerwaard naar Kolhorn - Noord-Hollandpad

Handig om te weten:

  • Alles wat je wilt weten over het Noord-Hollandpad kun je vinden op de officiële website van de wandelroute.

  • Alle etappes zijn uitgebreid beschreven met kaartje, route-informatie, GPX downloads en openbaar vervoer info.

  • Op en langs de wandelroutes van het Noord-Hollandpad zijn diverse eet- en slaapplekken. Een heel aantal zijn ambassadeur van de wandelroute en zij hebben dan ook mooie aanbiedingen & arrangementen voor de wandelaars.

  • Kijk voor meer activiteiten, overnachtingsplekjes, eten&drinken en inspiratie op de website Holland boven Amsterdam.

Strandpaviljoen Zee van Tijd - Julianadorp
Bollenveld - niet betreden
Noord-Hollandpad etappe 4: Wandelen van Julianadorp naar Wieringenwaard
Wandelvrouw fotografeert schapen
Wandelen van Kolhorn naar Obdam - Noord-Hollandpad