Van El Portillo naar la Fortaleza

De Vulkanenwandeling wordt aangeprezen als een mooie kennismaking met het nationale park op Tenerife. Eerst kunnen we van alles leren over het onstaan van het eiland in het bezoekerscentrum en aansluitend kunnen we het vulkaangeweld ervaren door een wandeling met als hoogtepunt de ‘rode rotsvesting’ genaamd La Fortaleza.

Opwarmertje

We (Hans, Karin, Kees en ik) waren het er snel over eens,  deze wandeling zou wel eens een mooi opwarmertje kunnen zijn voor komende wandelingen. Een wandeling van ruim 10 kilometer,  voor iedereen geschikt, beetje stijgen en dalen met een hoogteverschil van maar 100 meter over de hele route. Maar wel in een prachtige omgeving en met El Teide steeds in het zicht.

Bezoekerscentrum 

Bij de parkeerplaats van het bezoekerscentrum zagen we het al; het stond er vol met hekken en op weg naar het centrum werden we tegengehouden door werklui. Geen toegang. Het centrum was gesloten, er werd hard aan gewerkt. Dat hebben wij weer…. Geen vulkaaneducatie voor ons vandaag.

Omdat we ook wel behoefte hebben aan koffie en een toilet lopen we langs de drukke weg door naar het restaurant El Portillo. Niet echt een aanrader maar de cappuccino is lekker. We hebben aan de overkant van het bezoekerscentrum het begin gezien van een wandelpad, dus lopen we weer terug naar het bezoekerscentrum,  steken de weg over en beginnen aan onze wandeling. Bij de eerste kruising op het wandelpad pakken we onze wandelgids erbij. We zitten helemaal fout. Ons pad is aan de andere kant van de autoweg,  links naast het bezoekerscentrum. Maar dat is afgezet met hekken. We lopen weer een stukje richting het restaurant om via de botanische tuin op wandelpad no 1 te komen. Maar daar worden we weggestuurd door werklui die met het pad bezig zijn. Met veel armgebaren worden we op afstand gehouden: “prohibido, cancelado.”

Weer terug naar de parkeerplaats. We hebben er al een paar kilometer opzitten en zijn nog niets opgeschoten. Op de parkeerplaats staat een tijdelijk infohokje. We horen dat we een paar kilometer terug moeten en via wandelpad no 24 op wandelpad no 1 kunnen komen. Pffff, oké dan maar.

Fortaleza
Via wandelpad 24 over naar wandelpad 1 en zo naar Fortaleza.

De Vulkanenwandeling

Het moment dat we op wandelpad no 24 stappen ben ik alle mogelijke irritatie kwijt. Wat is het hier prachtig! Ik wil elke 2 minuten wel even stil staan om een foto te maken. Onwaarschijnlijke kleuren, prachtige vergezichten,  grillige rotsformaties en steeds aan de linkerkant uitzicht op de enorme vulkaan de Teide.

Vulkaanwandeling
Steeds de Teide met zijn besneeuwde top op de achtergrond.
Vulkanenwandeling
Overal stenen.
Vulkanenwandeling
Lopen door vulkanisch landschap

Het pad is goed beloopbaar. Ik word er zelfs wat gemakzuchtig van en kijk onvoldoende naar de grond waardoor ik nog een paar keer over een flinke steen struikel. Het uitzicht blijft verbazen. Richting het noorden zie ik dat we boven het wolkendek lopen.

Vulkanenwandeling
Uitkijken over een wolkendek.

Na ongeveer 1 uur wandelen dalen we af naar een zandvlakte en lopen langs de voet van de torenhoge wanden van La Fortaleza. Als de zandvlakte eindigt en overgaat in een veld vol rotsblokken krijgen we een prachtig uitzicht. Dit is het keerpunt van onze wandeling. Tijd voor een pauze en picknick.  Dat wij niet de eerste zijn die dit zo doen bemerken we aan het gedrag van de salamanders. Zij komen steeds dichterbij en lijken wel gevoerd te willen worden. En ja hoor, ze pakken heel snel het toegeworpen stukje brood en schieten er mee weg.  De Salamanders laten zich zien maar bewegen zo snel dat ze nog moeilijk op de foto te zetten zijn. Ik ben blij als het me toch lukt.

Salamander
Een nieuwsgierige salamander die wil weten of er iets te eten is.
Fortaleza
Op weg naar Fortaleza

Dezelfde weg terug

De terugweg lijkt om een onverklaarbare reden meer hoogteverschil te hebben als de heenweg. We moeten een paar keer aardig stijgen en dalen. Het feit dat we zo rond de 2100 m hoogte wandelen kun je toch merken aan je ademhaling bij inspanning.

Op de terugweg kreeg ik dit vogeltje voor de lens.

Na drieenhalf uur staan we weer op het punt waar we de wandeling zijn begonnen. Unaniem zijn we tevreden en hebben genoten. Een heerlijke wandeling door een bijzonder vulkanisch landschap. Als je eenmaal op de route zit is de wandeling goed aangegeven. De wandeling is geschikt voor onervaren wandelaars als ook voor kinderen.

Vulkanenwandeling
Wandelpad no 1 voor de Vulkanenwandeling.

De routebeschrijving kun je vinden in de Rother wandelgids Tenerife als route 59.

In de ANWB extra gids Tenerife staat de wandeling op bladzijde 107.

Enthousiast geworden over een wandelvakantie op Tenerife? 

SNP Natuurreizen verzorgt 3 verschillende wandelreizen naar Tenerife. Dat zijn 2 individuele reizen en 1 groepsreis. De ANWB heeft een groepswandelvakantie op Tenerife:

foto Teide bij wandelvakantie Tenerife8-daagse groepswandelvakantie Tenerife

Tenerife is een paradijs voor wandelaars. Tenerife wordt ook wel het groene hart van de Canarische Eilanden genoemd. Deze groepswandelreis is voor iedereen die een redelijke wandelconditie heeft. Het zijn lichte wandelingen van 2 tot 4 uur door de nevelbossen aan de noordkust, het maanlandschap van de vulkaankrater Las Cañadas, langs vulkaankegels en door rustige bergdorpen. Het hotel kijkt uit over de oceaan en serveert ecologische seizoensproducten, verbouwd op hun eigen ecologische boerderij.

  • ontdek geurige laurierbossen, halfwoestijnen en de koninklijke Pico del Teide
  • inclusief vlucht, transfer en verblijf o.b.v. halfpension in een 4-sterren hotel
  • bezoek Jardín Botánico in je verblijfplaats Puerto de la Cruzou
  • met Nederlands sprekende reisleiding/wandelexperts

Deze groepsreis naar Tenerife wordt verzorgd door ANWB Vakantiereizen