Wandelen door een leeg bergland van groene afgeplatte toppen, met pieken van rood zandsteen, verzacht door het weer en de tijd en genieten van weidse views. Ongekende vrijheid omdat je van de paden af mag en je kan verwonderen over onverwachte bosrijke kloven vol watervallen, rivieren en blauwe bergmeren. ’s Nachts absolute donkerte met zicht op heldere sterren en de Melkweg. Dat klinkt toch geweldig! Nationaal Park Brecon Beacons in Wales heeft het allemaal. Dat maakt het een super mooie bestemming. Tof om aan te doen als je een tour maakt over de Wales Way, maar ook geweldig als wandelbestemming voor een korte break.

Brecon Beacons

Brecon Beacons ligt in zuiden van Wales op 40 minuten rijden van Cardiff. Het bestaat uit vier delen. Black Mountain (enkelvoud) ligt in het westen en is het meest wild en eenzaam. Oostelijk ervan liggen de heuvels van Fforest Fawr, die lager en minder ruig zijn. In het centrum ligt het Brecon Beacons Nationaal Park, waar de toppen het hoogst zijn en je de meeste wandelaars vindt. Helemaal oostelijk liggen de Black Mountains (meervoud).

Wandelen in Brecon Beacons - wandelaar op top - (© Crown copyright 2019)

Wandelen in Brecon Beacons (© Crown copyright 2019)

Wandelen in Brecon Beacons

National Park Brecon Beacons bestaat uit ruige rotspartijen, watervallen, weides, groene toppen, grotten en beboste kloven. Het zijn vooral de verre uitzichten over het grote niets die bijzonder zijn. Geweldig is dat je niet op de paden hoeft te blijven. Hier geldt het ‘Open Access’, wat je de vrijheid geeft om over de heuvels te zwerven.

Je kunt kiezen uit een enorme variëteit aan wandelroutes. Er zijn routes voor iedereen; voor de zeer actieve en avontuurlijke hiker tot families met jonge kinderen. Er zijn korte en lange dagtochten, maar ook meerdaagse hikes, waarbij je over de hoge heuvelruggen loopt en ’s avonds afdaalt om te overnachten in een knusse Inn, in een authentiek stadje. Wildkamperen is helaas verboden.

De bekendste wandeling is die naar de top van de hoogste berg in dit gebied, de Pen-y-Fan van 886 meter hoog. Goed te doen en een ware belevenis.

Dark Sky Reserve

Brecon Beacons is verkozen tot Dark Sky Reserve. Omdat hier geen lichtvervuiling is kun je op een heldere avond de brede band van de Melkweg zien, evenals vele heldere sterren. Je weet niet wat je ziet!

Dark Sky Reserve - brecon beacons - (© Crown copyright 2019)

Een schouwspel van sterren (© Crown copyright 2019)

Actief in Brecon Beacons

Je hoeft je hier echt niet te vervelen. Naast wandelen is er van alles te beleven zoals het bezoeken van grotten, de Henrhyd waterval, kastelen, je kunt kajakken, paardrijden, klimmen en abseilen, mountainbiken en vissen.

Wandelen in Brecon Beacons - de Henrhyd waterval -fotocredits visitwales

Bezoek de Henrhyd waterval (foto: Visit Wales)

The Wales Way

Enthousiast geworden en wil je een langere vakantie vieren in Wales, dan is het een super idee om dat te doen via een roadtrip over de Wales Way. Drie nationale routes vormen samen een rondweg die garant staat voor prachtige landschappen en adembenemende vergezichten. De weg brengt je langs de 4 mooiste wandelgebieden van Wales waaronder het Nationaal park Brecon Beacons. Vakantieaanbieder House of Britain heeft een mooie 15-daagse autoreis samengesteld over de Wales Way. Je kunt het natuurlijk ook zelf uitknobbelen en met je eigen auto komen. Wales is goed te bereiken via de kanaaltunnel of de ferry.

Wandelen in Brecon Beacons - droneview - (© Crown copyright 2019)

Drone view Brecon Beacons (© Crown copyright 2019)

Korte Break

Heb je niet zoveel tijd maar wil je er toch helemaal uit zijn, kies dan voor de korte break naar Brecon Beacons. Het is zo gemakkelijk te regelen. KLM vliegt elke dag op Cardiff en het is maar 80 minuten vliegen. Ik was aangenaam verrast over de lage prijs. Vanaf Cardiff is het nog maar een klein stukje rijden naar het Brecon Beacons Nationaal Park. Wil je je echt helemaal laten verwennen, kies dan voor de 4-daagse reis van Buro Scanbrit, een prachtig all-in one-pakket van vliegen, een huurauto en een super mooi verblijf in een monumentaal landhuishotel. Je boekt het hier.

◊ Dit blog kwam tot stand in samenwerking met Zapper PR & Destination Marketing