Wandelen in het zuiden van Portugal? Ik had er eerlijk gezegd beelden bij die me niet direct op het vliegtuig deden stappen. Maar toen de uitnodiging kwam vanuit Alentejo en ik me begon in te lezen werd ik steeds nieuwsgieriger. Ik las dat de Alentejo 3 uitgebreide wandelnetwerken heeft, ik zag de foto’s, las ervaringen van andere wandelaars en ik wilde dolgraag zelf gaan kijken. Half maart was het zo ver. Ik vloog richting Lissabon en stak daar de Taag over om wandelbestemming Alentejo te ontdekken. En wow, wat een heerlijke wandelregio. Zo relaxed, rust en ruimte, puur en eerlijk. Een echte aanrader.
Wat me het meest aansprak is de onbedorvenheid van de regio: Geen massatoerisme, geen rijen wandelaars op hetzelfde terras, ongerepte natuur, 70 km wandelpad langs een spectaculaire kustlijn zonder betonnen vakantieaccommodaties, oude smokkelaarsroutes, ingeslapen dorpjes, oude mannen op de straathoek, vriendelijke en hulpvaardige lokale bevolking, historische plekjes en vooral heel veel rust. Dat, en een heerlijk voorjaarszonnetje, maakte het een echte wandelverrassing.
De Alentejo
De Alentejo is de regio tussen de Algarve en de Taag. De oorsprong van de naam, “além do Tejo”, betekent letterlijk “over de Taag”. Het is een beetje het ‘platteland’ van Portugal. Je ziet kurk- en olijfbomen en wijngaarden zover het oog rijkt. Dat geeft weidse vergezichten en samen met de schilderachtige, witte dorpen met lage huisjes en windmolens, en hier en daar velden met vee, straalt het een enorme rust uit.
Je voelt en ziet de historie van de regio. Het is leuk om de karakteristieke stadjes als Monsaraz, Evora en Beja te bezoeken, die niet voor niets op de UNESCO-werelderfgoedlijst prijken.
Alentejo heeft ook een 100 kilometer lange kustlijn met stoere kliffen en een oceaan die flink onstuimig kan zijn. Een frisse wind uit het noorden verkoelt de ergste hitte in de zomermaanden.
Het is een bescheiden regio, geen poeha, geen uitbundig aanprijzen van de mogelijkheden. Eerlijk en oprecht. Maar wat is het er mooi en veelzijdig. Het staat bol van de outdoor-activiteiten in de ongerepte natuur en de 3 wandelgebieden verrassen, ieder op eigen wijze.
Wandelen in de Alentejo
Zoals gezegd kijk ik mijn ogen uit. Het is half maart en per dag explodeert de natuur. Veertig tinten groen en bloemen overal. Dit is wat mij betreft hét seizoen om hier te wandelen. Vanuit het natte en koude Nederland ga ik zo volop de lente in. Alles is fris en de temperatuur is heerlijk.
Alentejo is echt in opkomst als wandelbestemming. Ondernemers doen er alles aan om het voor wandelaars zo aangenaam mogelijk te maken. De routes zijn goed aangegeven, er is veel mogelijk qua bagagevervoer, lunchpakketten en halen en brengen naar de route. Digitaal is van alles te vinden en de bereidheid om je te helpen is heel groot. Een ‘nee’ zal niet snel horen. Met Engels kun je je tegenwoordig goed redden in Portugal. Wat ook handig is, is de enorme aanwezigheid van gratis WiFi. Bij elk restaurantje, koffiebar of hotel kun je wel het internet op. Gewoon even het wachtwoord vragen.
Après wandelen
Met de après-wandel zit het ook wel goed. Het eten is puur genieten. De ontbijtdis is overvloedig en geeft je een goede basis voor een dag wandelen. Onderweg vind je genoeg leuke restaurantjes om uitgebreid te lunchen. De keuken is puur en eerlijk. Er wordt volop gebruik gemaakt van streekproducten van het seizoen. Kenmerkend is dat uitgegaan wordt van het mooie eigen product. Vlees en vis wordt daarom niet overladen door een berg saus maar ‘puur’ geserveerd. Natuurlijk mogen de wijnen uit de regio niet ontbreken. Ik maakte voor het eerst kennis met groene wijn. Dat is wijn gemaakt van de nog niet rijpe druif. Heerlijk fris en droog.
Overnachten
Overnachten kun je voor elke prijs; van een plekje op een camping tot een suite in een luxe pousada. Boek een plekje in een van de sfeervolle casas brancas of verblijf in een authentiek vissersdorpje. Ik was zelf erg onder de indruk van São Lourenço do Barrocal, in de buurt van Monsaraz richting Spaanse grens. Dit was oorspronkelijk een zelfvoorzienend dorp met huisjes voor arbeiders van een familie van landeigenaars. Na de val van de dictatuur liep het dorp leeg en raakten de panden in verval. Een nazaat van de oorspronkelijke landeigenaar koos er een paar jaar geleden voor om zijn goed betaalde baan op te zeggen en een jaar lang op het vervallen terrein te wonen en te voelen of hij iets wilde met het geheel. Inmiddels is het helemaal verbouwd en is het een luxe Hotel Spa met kamers en appartementen. Indrukwekkend mooi!
Tijdens het wandelen over de Rota Vicentina verbleef ik in Naturarte, een plattelandscomplex vlakbij Vila Nova de Milfontes. De historische route en een rondwandeling van de Rota Vicentina lopen vlak achter het hotel langs.
Naturarte heeft prachtige kamers in een landelijke omgeving of (6 km verderop) langs de rivier. De eigenaren bieden allerlei workshops aan in kunst, muziek, teambuilding en werken met paarden. Het was volop genieten toen de gastheer na het diner zijn gitaar pakte en ons trakteerde op traditionele fadomuziek.
3 wandelnetwerken
Zoals gezegd heeft de Alentejo 3 uitgebreide wandelnetwerken: de Rota Vicentina in de kuststreek, De Alentejo Feel Nature in het noorden en de Transalentejo aan de grens met Spanje ongeveer in het midden van Alentejo.
Rota Vicentina
Het wandelnetwerk Rota Vicentina heeft mijn hart gestolen. De wandelroutes, in totaal 400 km, lopen langs de westkust van Alentejo. De Historical Way loopt iets landinwaarts en is geïnspireerd op een oude pelgrimsroute. Het traject loopt door valleien en bossen en leidt naar sfeervolle stadjes en dorpen. De Fishermen’s Trail volgt een route direct langs de Atlantische oceaan. Het is overweldigend om zo dicht op de rand van de spectaculaire kliffen te wandelen en helemaal alleen te zijn met het geluid van de oceaan en de vogels. Het pad, waar eens de oude vissers liepen op weg naar de beste visplekjes, kun je 4 aaneengesloten dagen wandelen. De Rota Vicentina heeft ook een aantal prachtige rondwandelingen die in een dagdeel goed te doen zijn.
Alentejo Feel Nature
In het noorden van Alentejo vind je het wandelnetwerk ‘Alentejo Feel Nature’. Maar liefst 600 kilometer aan wandelroutes waarbij de wandelaar kennismaakt met vijftien gemeenten in het noorden. De wandelregio is rijk aan culturele en historische bezienswaardigheden, zoals de bijvoorbeeld menhirvelden. Centra van waaruit je een wandelvakantie kunt starten zijn onder meer Monforte, het schitterende middeleeuwse vestingstadje Castelo de Vide, Arronches, Nisa en Portalegre met zijn drie kasteeltorens. Deze omgeving leent zich uitstekend om te wandelen door het prachtige natuurpark van Serra de São Mamede met zijn granieten heuvels, velden vol bloemen, bossen, boomgaarden en eeuwenoude smokkelpaadjes.
De Transalentejo
Gloednieuw is het wandelnetwerk de Transalentejo. Het ligt in het oosten van Alentejo op de grens met Spanje. Het wandelgebied strekt zich uit van de Serra d’Ossa tot aan de zuidelijk gelegen Tapada Grande. Je vindt er ook het beschermde natuurgebied Parque Natural do Vale do Guadiana, waar de rivier de Guadiana door loopt. De Serra D’Ossa vormt het belangrijkste heuvelgebied van de Midden Alentejo. Het reikt tot net geen 650 meter hoog en is prachtig om over te wandelen. Alle routes van de Transalentejo zijn goed gemarkeerd en variëren van 8 tot 22 km. Je kunt ze vinden op de site van visitalentejo.pt. De moeilijkheidsgraad is van licht tot zwaar, dus er is voor elk wat wils.
Meer weten over de Alentejo in Portugal?
Ik bezocht de Alentejo tijdens een mediareis op uitnodiging van Turismo do Alentejo.
Wil je meer weten over de Alentejo kijk dan op www.visitalentejo.pt/en
Lees ook mijn blog over de Fisherman’s Trail
Mooie impressie bregje. Zou er zó zin in krijgen!
Dit ziet er leuk uit. Ik ga me er in verdiepen.