Ik zeg altijd ‘ja’ als ik de kans krijg om met een gids, ranger of boswachter te mogen wandelen. Je leert er elke keer weer van, je wordt gewezen op dingen waar je anders aan voorbij zou lopen en je komt op plekjes die je anders niet gevonden zou hebben. Dus: “Ja, boswachter Frans, ik wil heel graag met je op pad door de Oisterwijkse Bossen en Vennen.” Gelukkig dachten man, zoon en schoondochter daar ook zo over. Met z’n vijven gingen we op weg met de boswachter en hadden een heerlijke middag.

Boswachter Frans is Frans Kapteijns, een lokale beroemdheid in Brabant. Hij heeft zijn eigen vragenrubriek bij Omroep Brabant radio en heeft zijn actieve carrière als boswachter vervolgd door vrijwillig boswachter bij Natuurmonumenten te worden. Hij is ambassadeur Van Gogh Nationaal Park en maakt podwalks die je met de zoekterm ‘Podwalks met Frans Kapteijns’ bij verschillende podcast-apps kunt beluisteren. Je kunt boswachter Frans volgen op Facebook, Twitter en Instagram.  

Landal Klein Oisterwijk

We verzamelen bij de parkeerplaats van vakantiepark Landal Klein Oisterwijk. Vandaaruit lopen we zo het gebied van de Oisterwijkse Bossen en Vennen in. We staan stil bij een groot bord met daarop een kaart van een deel van Noord-Brabant. Boswachter Frans vertelt met passie over het nieuwe van Gogh Nationaal Park en het Natuurnetwerk Brabant waar allerlei partijen samenwerken en nieuwe verbanden worden gelegd ten behoeve van de natuur. Meteen blijkt dat hij een echte netwerker en een verbinder is.

Landal Klein Oisterwijk
We starten bij de parkeerplaats van Landal Klein Oisterwijk.
Uitleg van boswachter Frans
De eerste stop is bij het bord over het Groene Woud, het gebied binnen de driehoek Eindhoven/Helmond-Tilburg-‘s-Hertogenbosch.

Boswachter Frans weet alles van de Oisterwijkse Bossen en Vennen én van de Kampina, dat is zijn thuisbasis. Twee natuurgebieden die in feite tegen elkaar aanliggen, maar wel wezenlijk verschillen. De Kampina is een waterrijk gebied met vennen, beekjes en ook grote stukken grasland. Het mooiste deel van de Kampina is toch wel de Kampinase heide.

Wij hebben gekozen voor de Oisterwijkse Bossen en Vennen, een gebied dat gekenmerkt wordt door bosgebied met dichtbegroeide paden, verstopte heideveldjes en 80 (!) vennen.

Oisterwijkse Bossen en Vennen

We wandelen over een blubberig pad aan de rand van de Oisterwijkse Bossen en Vennen, waar we uitzicht hebben op nieuwbouw van villa’s waar boswachter Frans zich boos over maakt (“We leveren natuur in en hoewel deze mensen zeggen het perceel als natuurgebied te gaan beheren, gaan ze dat niet doen.”)

Na de blubber steken we de beek Rosep over. De beek is in het verleden recht getrokken. Dat was slecht voor de biodiversiteit. Het water stroomde veel te snel. Nu wordt dat weer hersteld en mag de beek wild meanderen door het landschap.

Beek De Rosep - Oisterwijkse Bossen en Vennen

De Rosep, een beek door de Oisterwijkse Bossen en Vennen
Uitleg over de beek Rosep op een karakteristieke brug.

wandelen door de Oisterwijkse Bossen en Vennen

Oisterwijkse Bossen en Vennen

Uitleg van boswachter Frans

We wandelen door het dichtbegroeide bos en horen het ene na het andere weetje van boswachter Frans. Knap hoe hij dat doet zonder overal lang stil te staan. We horen over waarom sommige bomen helemaal oranje uitslaan (de oranje-gele boomalg die uit Portugal is komen overwaaien), over dat er weer op verschillende plekken wilde gagel groeit, een gewas waar ze vroeger bier van maakten voordat ze overgingen op hop. Beide gewassen zorgen ervoor dat het bier langer houdbaar is. Gagel geeft ook een bittere smaak aan het bier. Je ziet tegenwoordig dat er hier en daar weer  bier met gagel gebrouwen wordt.

Oisterwijkse Bossen en Vennen - oranje boomalg
Gevalletje oranje boomalg.
oranje boomalg in de Oisterwijkse Bossen en Vennen
Deze is helemaal mooi.

Wilde gagel in de Oisterwijkse Bossen en Vennen

Hier groeit wilde gagel.

Boswachter Frans Kapteijns

Boswachter Frans Kapteijns heeft er een heel verhaal bij.

Boshuis Venkraai

Het wordt steeds drukker op het pad. Blijkt dat we in de buurt komen van Boshuis Venkraai, volgens sommigen de leukste en gezelligste bosbrasserie van Brabant. Ook hier weer een mooie geschiedenis vertelt door Frans.

De oude boswachterswoning werd in 1913 gebouwd naast boerderij Venkraai. Natuurmonumenten had het zieltogende boerenspul opgekocht. De grond was hier te nat om goed te boeren.

Boswachter Jan Peijenburg werd aangesteld en kwam wonen in de nieuwe boswachterswoning. Omdat hij niet goed kon rondkomen van zijn boswachterssalaris begon zijn vrouw als nevenverdienste vanuit de voorkamer van het huis limonade, koffie en thee te verkopen aan voorbijtrekkende wandelaars, natuurliefhebbers en pelgrims op weg naar het Belgische bedevaartsoord  Scherpenheuvel. De boswachter overleed al na vier jaar na zijn aanstelling. Zijn vrouw mocht in de woning blijven wonen en zette haar handeltje voort en deed dat vele jaren. Boshuis Venkraai is tegenwoordig een begrip bij vele fietsers en wandelaars.

Boshuis venkraai in de Oisterwijkse Bossen en Vennen
Boshuis Venkraai.

Kolkven

Wij wandelen door en komen bij het Kolkven, het grootste ven in deze omgeving. De meeste vennen hier zijn ontstaan door winderosie na de ijstijden. Stormen bliezen de grond weg tot op de leemlaag. Er zijn ook stroomdalvennen en bijvoorbeeld het Voorste Goorven is ontstaan door turfsteken.

Het Kolkven is overvol met water. Door de vele regenval van de laatste weken is het ven buiten haar oevers getreden en is de invaliden visplaats overstroomd. Frans heeft dit zo nog niet eerder gezien. Het is ook een raar gezicht.

Het Kolkven in de Oisterwijkse Bossen en Vennen
De visplaats voor invaliden is overgelopen.
groene alg
Op het pad een felgroene alg op de bladeren.
wandelen met boswachter Frans door de Oisterwijkse Bossen en Vennen
En weer door.

Via het Lammerven (ook mooi!)  lopen we terug naar Landal Klein Oisterwijk. We bedanken de boswachter voor de heerlijk informatieve wandeling. We hebben genoten.

Boswachter Frans Kapteijns
Boswachter Frans Kapteijns voor het Lammerven.
Wandelen met boswachter Frans in de Oisterwijkse Bossen en Vennen
We wandelen terug naar het beginpunt.

flavicon wandelvrouw

Voor iedereen die geen boswachter Frans heeft, maar toch graag wil wandelen in de Oisterwijkse Bossen en Vennen, hier een paar tips:

  • De 14 vennenwandeling Oisterwijk van 9,4 km wordt door velen gezien als de mooiste route die je hier kunt lopen. Volg de blauwe markering.
  • Die wandeling start bij het Bezoekerscentrum Oisterwijk, Van Thienhovenlaan 4, 5062 SK Oisterwijk. Het is startpunt van meerdere mooie wandel- en fietsroutes en heeft ook uitstekende horeca.
  • Bezoekerscentrum Oisterwijk is een ideale plek om je uitje in de natuur te beginnen. Vrijwilligers van Natuurmonumenten staan in de winkel van het bezoekerscentrum. Voor een leuk cadeautje voor een natuurliefhebber (of voor jezelf) ben je hier aan het goede adres.
  • Er starten ook kortere wandelroutes. Bijvoorbeeld de Wandelroute Kolkven in de Oisterwijkse bossen van 3,5 km. Volg de witte markering. Andere wandelroutes vind je hier.
  • Het is al genoemd: Boshuis Venkraai mag je echt niet overslaan. Het is een begrip in deze regio.
  • Ben je een ochtendmens, wandel dan bij zonsopgang de Oisterwijkse Bossen en Vennen in. De damp die uit de vennen opstijgt, het mooie licht dat door de bomen het water oplicht, het is adembenemend.

Ons verblijf

We maakten deze wandeling met boswachter Frans vanuit een vakantiehuis op Landal Klein Oisterwijk. Dit is alwéér zo’n Landal park dat tegen een prachtig natuurgebied aanligt. Vanuit het park loop je zo de Oisterwijkse Bossen en Vennen in. Het kan niet beter. Het park is nog in aanbouw (dec 2023) maar je kan nu al zien dat het een topper wordt. Met verschillende outdoor activiteiten, een recreatiemeer met strand en beachbar en heerlijke huisjes heeft het alles wat je tijdens een vakantie kan wensen. Restaurant de 3Vennen heeft een mooi terras met uitzicht op een natuurspeelplaats, en ook binnen is het goed toeven.

Check prijs en beschikbaarheid

Landal klein Oisterwijk

flavicon wandelvrouw