Het is nu de tijd om een mooie wandelbestemming uit te zoeken voor komend seizoen. Ik wil ruig, ik wil sportief maar ook lieflijk, makkelijk te bereiken, afwisselend en duurzaam. Ik denk aan eindelijk die iconische foto maken bij de Preikestolen, ik denk aan wandelingen met adembenemende uitzichten over de fjorden, geweldige watervallen, besneeuwde toppen en heldere bergmeertjes, wandelen langs én over gletsjers, fijn bijkomen in de leuke stadjes. Ik denk aan Noorwegen.

 

headerfoto: Vegard Aasen

Ik ben eerder in Noorwegen geweest. Toen nog met het hele gezin. Ik viel als een blok voor het imposante landschap en zag de geweldige wandelmogelijkheden. “Hier kom ik zeker terug’’, dacht ik toen. Vooral de fjorden regio vond ik geweldig. Laten we die eens wat nader bekijken.

 

Wandelen in de Fjord Norway Regio – Noorwegen

De regio in het zuidwesten van Noorwegen heet de ‘Fjord Norway Region’. Juist daar vind je een ongelooflijk gevarieerd landschap en de wandelmogelijkheden zijn enorm. Je kunt er wandelen langs de vele fjorden, in de nationale parken, op de gletsjers met een gids of je beklimt de bergen aan de kust. Voor ieder niveau en iedere smaak is er wel een wandelroute.

Wandelen in Fjord Norway
Wandelen in Fjord Norway (Molden) Foto: Vegard Aasen

Je hoeft niet perse in topconditie te zijn om te gaan wandelen in Fjord Norway en toch de grootsheid van het Noorse landschap ervaren. Op veel plaatsen vind je korte, gemakkelijke paden die zeer geschikt zijn voor ouderen, gezinnen, zelfs voor kleine kinderen. Maar doe mij maar een stevige uitdaging, het liefst in combinatie met een verblijf in een leuke stad met cultuur en goede restaurants. Precies dat, is wat het leuke is van dit deel van Noorwegen; de combi van stad en wandelen.

Verschillende dorpen en steden zijn het perfecte startpunt voor korte en lange wandelingen. Plaatsen als Bergen, Haugesund, Molde, Kristiansund, Ålesund en Stavanger zijn super leuke plekken om te verblijven en bieden allemaal een verscheidenheid aan wandelmogelijkheden. Hieronder laat ik je er aan aantal zien.

Wandelen in en rond Bergen

De UNESCO Werelderfgoedstad Bergen is de tweede grootste stad van Noorwegen. De stad ligt aan de rand van een helderblauw fjord, dicht bij de zee en tussen zeven bergtoppen. Bryggen is het historische centrum van Bergen, waar je wandelt op de kade tussen middeleeuwse Hanze-gebouwen. Die kleurrijke gebouwen met hun houten gevels zijn het symbool van de stad geworden. Een heerlijke stad om te vertoeven.

Architecture Bergen Norway Landscape Europe
Karakteristieke gevels in Bergen Foto: Max Pixel

De bergen rond Bergen bieden geweldige wandelgebieden en unieke natuurbelevenissen dicht bij de stad.

Fløibanen-kabelbaan

De Fløibanen-kabelbaan is een van de populairste attracties van Noorwegen. Je vindt de kabelbaan op minder dan 150 meter van de Hanzewerf Bryggen. De top van de berg Fløyen biedt een spectaculair uitzicht over de stad, de zee en de omliggende eilanden. Vanaf hier starten een aantal leuke wandelroutes. Vanaf de top van Fløyen loop je bijvoorbeeld naar Skomakerdiket, een idyllisch meer. Hier kun je kano’s huren of gewoon in het kleine restaurantje zitten en genieten van een kopje koffie, een wafel en je vergapen aan het uitzicht.

Ulriksbanen

Een andere manier om hoog boven te stad te komen is met de Ulriksbanen. Deze kabelbaan brengt je naar de hoogste berg van Bergen, Mount Ulriken op 643 meter. Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht over de stad en de omgeving en is het ook een prima vertrekpunt voor een aantal wandelingen. Stoerder dan de kabelbaan nemen, is het natuurlijk om naar de top van Mount Ulriken te wandelen.

Je kunt beide kabelbanen combineren met een wandelroute over het Vidden-plateau.  Een vijf uur durende wandeling brengt je dan van Ulriken naar Fløyen, of andersom. Deze populaire wandelroute gaat over relatief gemakkelijk terrein (wandelschoenen verplicht!) en onderweg kun je genieten van fantastische uitzichten over de omgeving.

uitzicht op Bergen
Uitzicht over Bergen. Foto: Espen Haagensen

Stolzekleiven

De lokale bevolking in Bergen heeft een favoriete trail: Stolzekleiven. Het is een zeer steile klim, met onderweg een groot deel via trappen( 722 treden). Er is zelfs een jaarlijkse uphillrace, die steeds populairder wordt.

Wandelen in en rond Ålesund

Ålesund is verkozen tot een van de mooiste havenplaatsen door National Geographic. De plaats staat bekend om zijn Art Nouveau-architectuur en ligt ook nog eens in een geweldig mooie omgeving. De omliggende eilanden en fjorden en de hoge bergen van de Sunnmøre Alpen maken wandelen in Ålesund tot een geweldige ervaring.

Een populaire attractie en wandelbestemming is het uitzichtpunt op de berg Aksla. Start vanaf het park midden in Ålesund en loop 418 treden omhoog en geniet van het prachtige uitzicht op de eilanden, het dorpscentrum en de Sunnmøre Alpen. Zie je traplopen niet zitten, ga dan met de auto, of het kleine stadstreintje of neem de hop-on, hop-off bus, die in de zomer rijdt.

Godøyfjellet

De berg Godøyfjellet is een andere topbestemming die gemakkelijk vanuit Ålesund kunt ondernemen. Godøyfjellet ligt in de gemeente Giske en heeft wandelroutes in verschillende moeilijkheidsgraden. Start bijvoorbeeld in het schattige dorpje Alnes, dat bekend staat om de mooie vuurtoren die je kunt beklimmen. Heb je nog energie over, start dan de beklimming naar de top Storehornet, op 497 meter boven zeeniveau. Halverwege de top ligt Alnesvatnet, een helder vismeer, dat zo zuiver is, dat je er uit kunt drinken. Vanaf de top van de berg heb je een adembenemend uitzicht over de gemeente Giske, de Sunnmøre Alpen, Runde en Ålesund.

Sunnmøre Alpen

Ålesund is ook de toegangspoort tot de Sunnmøre Alpen. Dit alpine berglandschap is uniek omdat het vlak aan zee ligt. Je kan letterlijk ’s ochtends een besneeuwde berghelling beklimmen en ‘s middags in de zee zwemmen, een cadeautje voor elke outdoorliefhebber. De Sunnmøre Alpen heeft wandelroutes voor ieder niveau.

Hjørundfjord en Geirangerfjord

Aan de ene kant van de Sunnmøre Alpen ligt de Hjørundfjord. Het is een 35 kilometer lang fjord, een buur van de bekendere Geirangerfjord. Dat maakt van de Hjørundfjord een onbekende parel: het heeft namelijk alles wat je van een fjord verwacht: het wordt omringd door hoge bergen, watervallen en gletsjers, het heeft alpenboerderijen in de groene valleien en unieke vissersdorpjes. Hoe leuk is het om in de zomer de boot vanaf Ålesund te nemen om de dorpjes langs het fjord aan te doen. Langs de Hjørundfjord vind je toppen, zoals Slogen en Saksa waar je naar toe kunt wandelen.

Jakta Hjørundfjorden Fjord Norway
Hjørundfjord Foto: Håvard Myklebust

Fosseråsa

Vanaf het Geirangerfjord kun je in het plaatsje Geiranger het oudste nationale wandelpad lopen; de Fosseråsa. Deze mag je zeker niet overslaan. Fosseråsa is een van de mooiste en best georganiseerde wandelroutes in deze omgeving. Råsa staat goed aangegeven en gaat van het centrum van Geiranger naar Storsæterfossen, een van de vele prachtige watervallen in het werelderfgoeddorp. Er is een uitkijkplateau bij de waterval en je kunt er zelfs over een smalle richel achterlangs. Een hek beveiligt je tegen de afgrond. Breng ook een bezoekje aan de oude waterkrachtcentrale en het bezoekerscentrum voor het werelderfgoed (Norwegian Fjord Centre) met tentoonstellingen, café en winkel

Skageflå

Vanuit Geiranger kan je ook een boottocht maken over de Geirangerfjord met een stop in Skagehola, waar de wandeling naar Skageflå begint. Het steile pad is een zeer populair uitje, ook veel gedaan door gezinnen met kinderen. Je klimt naar een hoogte van 250 meter boven zeeniveau waar Skageflå staat, een van de bekendste fjordboerderijen. Die tocht duurt ongeveer 45 minuten. Je kunt er voor kiezen om terug te wandelen naar Geiranger (4 uur) of naar beneden te lopen om met de boot terug te gaan.  

Misund-trappen en Romsdalseggen

Ga naar het noorden en ervaar de Romsdalseggen of de Midsundtrappene. Geweldige wandelingroutes die in heel veel ‘best-of’ lijstjes voorkomen. Beide voor de zeer gevorderde bergwandelaar.

Romsdalseggen Fjord Norway
Romsdalseggen Foto: Matti Bernitz
Midsunstrappene. Fjord Norway
Midsunstrappene. Foto: Mattiasredriksson

Wandelen in het Sognefjord-gebied

De langste fjord van Noorwegen, Sognefjord, ligt in het hart van de regio Fjord Noorwegen en strekt zich uit tot aan de voet van de nationale parken Jotunheimen en Jostedalsbreen.

Het Sognefjord-gebied is een perfect gebied om te wandelen. De Sognefjord is absoluut de fjord die het meeste te bieden heeft, met de Flåm-spoorlijn, de Jostedalsbreen-gletsjer, Jotunheimen National Park, Rallarvegen, UNESCO-staafkerk Urnes, de vallei Aurlandsdalen, UNESCO-fjordcruises, begeleide gletsjerwandelingen en de mooiste en meest populaire wandeltochten van heel Noorwegen.

Een populaire wandeling naar Mount Keipen begint in het charmante Balestrand en biedt een spectaculair uitzicht over de Sognefjord.

De Grand Canyon van Noorwegen

Niet onvermeld blijven mag de Aurlandsdalen-vallei, ooit een van de belangrijkste routes tussen de oostelijke en westelijke delen van Noorwegen. Nu staat het gebied bekend als de Grand Canyon van Noorwegen. Het is wild en adembenemend, rijk aan planten- en dierenleven, culturele schatten, geschiedenis en geologische kenmerken. Je kunt door het dal wandelen en onderweg overnachten in de berghutten, of met de bus of eigen auto komen voor kortere tochten. Elke sectie is ook geschikt als eendaagse tour.

Wandelen in Fjord Norway
Lunchpauze in Aurlandsdalen. Foto: Thomas Rasmus Skaug

Gletsjerwandelen

Wat te denken van gletsjerwandelen? Nigardsbreen is een van de meest toegankelijke takken van de Jostedalsbreen-gletsjer en is gelegen in de gemeente Luster in Sogn og Fjordane. Je kunt op eigen gelegenheid dicht bij het blauwe ijs komen via een korte boottocht of je kunt op het ijs lopen met een gecertificeerde gids.

gletsjerwandelen in Ford Norway
Bergsetbreen. Foto: Eric James Ryan
gletsjerwandelen in Fjord Norway
Gletsjerwandelen Foto: Petra Rapp

Wandelen in en rond Stavanger

Helemaal onderaan in Fjord Norway ligt Stavanger. De regio Stavanger heeft veel te bieden.

De stad  heeft spectaculaire straatkunst, het kunstmuseum van Stavanger, enkele van de beste restaurants in Noorwegen, musea voor alle leeftijden, de oude stad, de kathedraal van Stavanger en de straat van kleuren, Fargegaten. Dit alles ligt op korte afstand van talloze groene eilanden bij Finnøy en Rennesøy, waaronder de absolute parel van een eiland in het midden van de oceaan, Kvitsøy.

In de hele regio vind je een veelvoud aan paden die je dicht bij de natuur brengen. Je kunt wandelen in een geweldig fjordenlandschap, de machtige bergen ervaren, wandelen over wandelpaden die toegankelijk zijn vanuit het stadscentrum en zelfs een begeleide wandeling maken op de gletsjer.

Stokkavannet meer

Op een paar kilometer van het stadscentrum ligt het Stokkavannet-meer. Het is omgeven door groene gebieden die verschillende wandelmogelijkheden bieden, een rijk vogelleven en verlichte paden rond het meer. In ongeveer 100 minuten loop je rond het meer.

Bynuten is met 670 meter het hoogste punt van Sandnes. Wees gewaarschuwd, de wandeling naar de top is vermoeiend, maar vanaf de top zijn er prachtige uitzichten op de Lysefjord, Sandnes en de omgeving.  Met helder weer kijk je helemaal tot aan Stavanger. Er zijn verschillende pieken in het gebied rond Bynuten.

wandelen in Fjord Norway bij Brynuten
Bynuten Foto: Magnus Roaldset Furset

Preikestolen

Preikestolen (bij de Lysefjord in Ryfylke, vlakbij Stavanger) is één van de populairste toeristische bestemmingen van Noorwegen. Elk jaar doen ongeveer 300.000 wandelaars de wandeling. De route is ongeveer zes km en duurt zo’n vier uur heen en terug. Preikestolen betekent ‘preekstoel’. Het is een klif, die 605 meter boven de Lysefjord uitsteekt. Hier worden jaarlijks vele instagramwaardige foto’s gemaakt. Het seizoen voor de wandeling is: mei – oktober. Je kunt de wandeling ook buiten het hoogseizoen doen, maar alleen onder begeleiding van een gids.

Preikestolen
Preikestolen foto’s: Aldente Moxey en Glenn Anthonie

Verblijf in Fjord Norway

Het is gemakkelijk om leuke hotels en mooie restaurants te vinden in Fjord Norway. Op de ‘Where to eat and sleep’ pagina vul je je gewenste bestemming in en de inspiratie knalt van je scherm af. Daar  kan je het zeker vinden.

Wat vind je bijvoorbeeld van een verblijf in een natuurcabin met spectaculair uitzicht? Ik werd helemaal verliefd toen ik de foto’s op deze webpagina zag.

Eco labels in Fjord Norway

Fjord-Noorwegen vindt het belangrijk dat de plaatsen die je bezoekt groene plaatsen zijn om te wonen en te bezoeken. Daarom streven steeds meer bedrijven en bestemmingen naar certificering van milieukeuren en proberen ervoor te zorgen dat ze zo min mogelijk impact hebben op het milieu.

Om het voor de reiziger steeds duidelijker te maken waar en hoe je groen kunt reizen, zijn de duurzame bestemmingen en de producten met een officieel ecolabel gemarkeerd met verschillende logo’s. Op de website is er een selectiefunctie zodat je alleen producten kan laten weergeven die gecertificeerd zijn. Lees meer over groen reizen.

Reizen naar Fjord Norway

Zie jij een wandeltrip naar Fjord Norwey wel zitten? Met KLM reist je eenvoudig naar Bergen, Stavanger en Ålesund.  Het duurt tussen de 1 uur 40 minuten en 2 uur, afhankelijk van de stad. Je hebt 2 tot 4 dagelijkse vluchten,  het hele jaar door.

Wil je meer weten over Fjord Norway bezoeken? Neem een kijkje op de website ‘Your guide to Fjord Norway’ voor inspiratie en praktische tips.

wandelen in Fjord Norway bij het Sognefjord
Sognefjord Foto: Vegard Aasen