Dalarna, Zweden – We gaan wandelen in één van de grootste nationale parken van Zweden. Het gaat een bijzondere wandeling worden want in Fulufjället Nationaal Park bevindt zich de hoogste waterval van Zweden en de oudste boom ter wereld. Hoe tof is dat. De wandeling naar de waterval is gemakkelijk en als je niet opziet tegen wat hoogtemeters, is de route naar de oudste boom ook heel goed te doen. Minder gemakkelijk wordt het, als we besluiten naar het punt te wandelen waar de waterval naar beneden stort en vandaaruit, via een andere weg naar beneden te lopen. Dat is lang geen makkie. Benieuwd? Kijk en lees maar mee.
Samen met Zwedenspecialist Antonette Spaan van het blog We12Travel én de website wandeleninzweden.com, maakte ik een persreis door de provincie Dalarna. We bezochten verschillende wandelgebieden, waaronder Fulufjället Nationaal Park. Dit nationale park ligt zowel in Zweden als in Noorwegen. In Noorwegen heet het Fulufjellet. Wij bezochten de Zweedse kant en startten bij het bezoekerscentrum Naturum. Daar beginnen verschillende wandelroutes.
Fulufjället Nationaal Park
Het is druk op de parkeerplaats bij Fulufjället Nationaal Park. Ergens achteraan vinden we nog een plekje. Dit nationaal park is erg populair, ook bij de Zweden. Dat komt natuurlijk door de twee highlights: de hoogste waterval en de oudste boom, die de naam Old Tjikko heeft gekregen.
Vanaf de parkeerplaats lopen we richting het bezoekerscentrum. Vlakbij is een restaurant met een groot terras. Het heet Njupeskärsserveringen (probeer dat maar eens uit te spreken) en voordat we verder gaan, nemen we eerst uitgebreid de tijd om te lunchen. Een goede keuze. Heerlijk om in het zonnetje te genieten van een super lekkere visfilet. Als ik de barman complimenteer met de vis, komt de kok vanuit de keuken aansnellen om te vertellen dat hij de vis die morgen vers gevangen heeft. Hij glundert. Ik ook.
Bezoekerscentrum Naturum
Dan door naar het bezoekerscentrum. De gids die ons ontvangt vertelt dat het bezoekerscentrum net een make-over heeft gekregen en dat er een totaal nieuwe tentoonstelling hangt. Die is super mooi. Veel informatie over het gebied en vooral de prachtige foto’s vallen op.
De gids vertelt ons over Old Tjikko. Toen de sneeuw deze lente gesmolten was bleek dat de oudste boom ter wereld zijn top verloren was. Uiteindelijk hebben ze de top teruggevonden en nu hangt hij hier, en ze wijst naar boven, waar inderdaad een top van een boom hangt.
“Of dit nu het einde is van de oudste boom ter wereld”, vraag ik. “Of groeit er soms een nieuwe top?” Ze legt uit dat het niet zozeer deze boom is die al 9550 jaar (!) oud is, maar dat het gaat om het wortelstelsel van de boom. De boom kloont zichzelf steeds opnieuw. Na ongeveer 600 jaar sterft de stam af en groeit uit hetzelfde wortelsysteem een nieuwe. Dus mocht Old Tjikko dood gaan (wat nog niet aan de hand is) dan komt er een opvolger om de boom in stand te houden.
Wandelen naar de hoogste waterval van Zweden
De wandelroute naar de Njupeskär waterval staat goed aangegeven. De wegwijzer voor het bezoekerscentrum geeft aan welk pad je moet nemen en daarna kan je de oranje bewegwijzering volgen. Het Njupeskär-rondje (Njupeskärsslingan) is zo’n 4 km lang.
De route begint vlak en loopt door een heide- en mosgebied met een prachtig meer. Dan gaat de route omhoog en na anderhalve kilometer kom je bij een prachtig uitzichtzichtpunt van waaruit je waterval in de verte ziet. Het is de weken voor onze komst noodweer geweest in Zweden met veel regenval en dat betaalt zich nu uit. De waterval buldert erover.
We wandelen verder en komen aan op de plek waar het water neerkomt. Hier is een houden stellage gebouwd, zodat we dichtbij kunnen komen. Niet te dichtbij, want het is een natte boel door de fijne waterdruppels die wijd verspreid worden.
De waterval is 93 meter hoog. Bovenaan gaat het water eerst over een paar plateaus, om dan 70 meter in vrije val naar beneden te gaan.
Wandelen naar de oudste boom ter wereld
Vanaf de onderzijde van de waterval kan je meerdere routes volgen. Het Njupeskär-rondje gaat terug naar het bezoekerscentrum. Wij kiezen ervoor om verder omhoog te wandelen naar de oudste boom ter wereld. Het is een flink stukje omhoog klimmen naar het zandstenen plateau, waarvan ze zeggen dat het al meer dan 1500 miljoen jaar oud is. De weg er naar toe geeft prachtige views over het Fulufjället Nationaal Park.
Hoewel we maar iets van 300 meter klimmen worden de bomen steeds kleiner en schaarser. Aangekomen op de hoogvlakte wandelen we het laatste stukje over plankieren naar een eenzame boom: Old Tjikko.
De boom heeft inderdaad geen top meer en is goed beschermd met een flink hek er omheen. Antonette vertelt dat ze hier 5 jaar geleden ook is geweest en dat er toen nog geen hek was Zo zie je maar weer, alles moet beschermd worden.
Via de bovenzijde van de waterval terug
We hadden eerder bedacht om via een wijde boog om het meer heen terug te lopen. Maar gezien de tijd lijkt het ons toch handiger om een kortere route te nemen. Die route loopt langs de bovenzijde van de waterval. Ook leuk.
Maar dat valt nog vies tegen. Het pad gaat over in een grote massa met stenen. Voorzichtig van de ene steen op de andere stappend komen we maar langzaam vooruit. We volgen de oranje geverfde stenen en komen uiteindelijk inderdaad bij de waterval uit. Kijk, daar doen we het voor, want die is prachtig. Je ziet de plateaus waarover het water de eerste meters gaan en dan de duikvlucht die het water neemt.
Ik had gehoopt dat we na de waterval een pad zouden krijgen. Maar dat is niet zo. Met een gemiddelde van een kilometer per uur vinden we onze weg van oranje aanwijzing naar oranje aanwijzing. We blijven op één hoogte en zien uiteindelijk diep beneden ons het bezoekerscentrum liggen. Nog steeds dalen we niet af en blijven over de keien stappen.
Tot we uiteindelijk het andere pad tegenkomen en de weg naar beneden aanvangen. Dit loopt een stuk gemakkelijker. Hoewel het pad nog steeds bezaaid ligt met stenen (zoals ongeveer alle paden hier in Dalarna) kunnen we nu wat tempo maken. Tussen de bomen door wandelen we naar beneden tot we weer bij het bezoekerscentrum uitkomen.
Dit was een best pittige, maar o zo mooie wandeling.
Handig om te weten:
Meer lezen over wandelen in Zweden?
Ga dan naar de Startpagina Wandelen in Zweden
Ook in Dalarna:
⇒ Ik maakte deze wandeling tijdens een individuele persreis op uitnodiging van VisitDalarna. Kijk op de Engelstalige website van VisitDalarna voor nog meer inspiratie.
Wow, dit ziet er echt tof uit. Zweden staat nog hoog op ons lijstje, maar hier zijn we nooit geweest. Vorig jaar in Italië en het jaar daarvoor in Slovenië. Slovenië zie ik zo snel niet terug in je reisverslagen, ben je daar ooit geweest? Triglav Nationaal Park is echt een aanrader!
Dank voor je leuke reactie. Slovenië staat al lang op mijn wensenlijstje en in 2024 zal het eindelijk gebeuren; ik ga de Juliana Trail wandelen in Slovenië. Ben heel benieuwd.