Er zijn van die plekjes op aarde waar elke wandelaar iets van zijn gading kan vinden. Dat realiseerde ik me toen ik kennis maakte met het SalzburgerLand. De hoge bergtoppen die ik zag langs de Grossglockner Hochalpenstrasse nodigen uit voor inspannende, maar o zo mooie bergbeklimmingen voor ervaren bergwandelaars. Voor de sportieve wandelvakantiegangers zijn er de meerdaagse huttentochten. Even de benen strekken tijdens je kuurweek, er zijn genoeg korte routes in en rond de kuuroorden als Bad Gastein. Wat denk je trouwens van een stadswandeling door het mooie en verrassende Salzburg. Of lekker wandelen met de kids door het veel vlakkere Seenland. Wat ik zeg: voor ieder wat wils.

Voor de pelgrim

Ook door het Salzburgerland loopt een deel van de Jacopsweg. In 4 etappes overbrug je ongeveer 100 km en kom je door het Salzburger meren district, passeer je de pelgrims kerk van Maria Plain, ga je door de stad Salzburg om uiteindelijk via de stadjes Unken en Lofer uit te komen bij het vestingencomplex Pass Strub. Vanwege het grote aantal hoogtepunten wordt dit wel het mooiste stuk van de Oostenrijkse Camino genoemd.

Voor de doorzetter

De 1200 km lange Arnoweg maakt een ronde door het Salzburgerland in 63 etappes. Een hele uitdaging! Er moeten 80.000 hoogtemeters overbrugd worden en meer dan de helft van de route ligt 2.000 meter boven zeeniveau. Het hoogste punt van de trail is 3.106 meter. Er is een heuse stempelkaart om alle 63 etappes op vast te leggen. Een klusje voor de doorzetter.

Voor als je meer van steden houdt

Hét transportmiddel om van de ene plek naar de andere te gaan in de stad Salzburg is toch de benenwagen. Zo maak je al snel een heuse stadswandeling. Dat is lang geen straf. Salzburg is prachtig. Gebouwd tussen twee heuvels kom je al snel op plekken van waaruit je een geweldig uitzicht over de stad hebt. De binnenstad staat in haar geheel op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Terecht. Geen wonder, in de schilderachtige binnenstad wordt het stadsbeeld bepaald door kerken, burchten, kastelen en paleizen.

wandelen in salzburg

Voor het gezin met kinderen

Vijftien kilometer ten noorden van de stad Salzburg ligt het Salzburger Seenland: een merenrijke regio ver van het massatoerisme. Dit heuvellandschap aan de voet van de Alpen is de ideale omgeving voor een vakantie met kinderen. De meren zijn heerlijk warm en nodigen uit om in te zwemmen en misschien wel te suppen. Maar we kwamen voor het wandelen: In het natuurpark Buckberg bij het Mattmeer zijn interessante thema- en wandelpaden aangelegd. De bijzondere speelplaats in de natuur zorgt voor veel vermaak. Een leuke plek om te ontdekken! Ook een echte uitnodigende wandeling voor kinderen die zeker de moeite waard is, vind je bij het ‘Duivelsgraf’ bij Seenham. Lekker griezelen. Bij de authentieke ‘kogelmolen kunnen de kinderen zien hoe je van steen en waterkracht kanonskogels kunt maken.

Wandelen in het Salzburger Seenland
Wandelen in het Salzburger Seenland

Voor de actieve wandelvakantieganger

Er zijn vele mogelijkheden voor een actieve meerdaagse trektocht door het Salzburgerland. De Almenweg die uit 31 etappes bestaat is misschien wel de meest bekende. De route is uitstekend aangegeven met borden met een blauwe bloem. Er zijn meer dan voldoende hutten langs de route (wel even reserveren van tevoren), er is veel documentatie, prachtige kaarten en natuurlijk zijn er ook GPX-tracks te downloaden.

Minder bekend, maar zeker de moeite waard, is de afwisselende Gastein Trail. Zes etappes, 75 km en 4.643 hoogtemeters. De route begint in Bad Hofgastein en loopt via Bad Gastein in een wijde boog om Bad Hofgastein heen, naar Dorfgastein. Door bloeiende alpenweiden, door dichte bossen, langs bergruggen met prachtige vergezichten, door dalen en over toppen. Slapen in berghutten en in de leuke stadjes langs de route.

Wandelen in het salzburgerLand - Gastein
Wandelen in het salzburgerLand - Gastein

Voor iedereen die van bergen houdt

Wandelen in de bergen is eigenlijk voor iedereen. Er is zoveel keus uit verschillende routes dat het voor iedereen leuk blijft. Zo zijn er zelfs speciale routes die je met kinderwagens en buggies gemakkelijk kunt lopen, speciale themaroutes die met jongere kinderen leuk en educatief zijn, maar ook serieuze klimroutes voor de gevorderde lopers die echt op de top van een berg willen staan. Kijk eens naar de Salzburger Almenweg. Dat is een route die bestaat uit 31 etappes die variëren van 5 tot 25 kilometer en verschillende zwaarteniveaus hebben. Helemaal leuk is om een paar etappes te combineren en te overnachten in een berghut. Super leuk! Ook voor kinderen.

Voor de natuurliefhebber

In de regio Hochköning is de natuur nog onaangetast waardoor er op veel plaatsen kruiden in het wild groeien. Je kunt daar onder begeleiding van speciale kruidenkenners kruidwandelingen maken door de weiden en dus langs allerlei in het wild groeiende kruiden. Voor kinderen zijn er speciale wandelingen uitgezet waarbij ze van alles over kruiden leren.

Een andere natuurbelevenis vind je op de mooiste panoramaweg van Europa; de Grossglockner Hochalpenstrasse. Deze route doorkruist maar liefst 4 klimaatzones. Op deze autoroute kun je op verschillende plekken uitstappen om al wandelend te genieten van de overweldigende natuur. Zo kom je bijvoorbeeld langs de plek waar de Edelweiss groeit. Vanaf midden augustus zijn ook 30.000 orchideeën zijn te bewonderen op de weides. Hier leven ook de schattige Murmeltiere. Op sommige plekken, zoals bij het Glocknerhaus zijn ze helemaal niet zo schuw. Dat geldt wel voor de steenbokken. Er leeft hier een grote kolonie. Ik heb ze vanaf een flinke afstand gezien. Misschien heb jij meer geluk.

Salzburgerland - Grossglockner Hochalpenstrasse
Murmeltiere

Voor de met-weinig-moeite-veel-effect wandelaar

Bezoek de hoogste hangbrug van de wereld op de Stubnerkogel. Je kunt er met de prachtige wandeling naar toe, maar je kunt de hangbrug ook gewoon per gondelbaan bereiken. Veel effect geeft ook de Zip-line boven de waterval van Bad Gastein. De Flying Waters noemen ze het. In een tuigje zweef je 300 meter boven de grond, met een waanzinnig uitzicht. Het wandelingetje terug heb je er graag voor over.

hoogste hangbrug Stubnerkogel
flying waters bad gastein

Voor de ervaren bergsporter

Het bergdorp Hüttschlag is een walhalla voor ervaren bergbeklimmers en kletteraars. Pure adrenaline vanwege de uitdagende routes in het Nationalpark Hohe Tauern.
Vanaf begin juli kunnen echte bergklimmers de Kitzsteinhorn op een bijzondere manier bedwingen. Onder begeleiding van een ranger van het National Park Hohe Tauern ga je op de Kitzsteinhorn Explorer Tour, waarbij je dwars door bergtunnels maar liefst 4 klimaatzones doorkruist. Als uiteindelijke beloning sta je op de Top van Salzburg; een panoramaplatform op 3.029 meter met een adembenemend uitzicht op het omringende berglandschap.

Voor het romantische stel

Eindelijk een weekend met z´n twee! Samen wandelen over geurende bergweides en langs kabbelende beekjes. Tijd nemen voor elkaar, luisteren naar de geluiden van de natuur. Bij een traditionele Almhut genieten van vers toebereide gerechten uit de regio terwijl het licht van de ondergaande zon de bergtoppen rood kleurt. Zwijgend nagenieten van een overweldigende sterrenhemel voordat je onder de wol gaat.
De mooiste almen van heel SalzburgerLand vind je in het Grossarltal.

Salzburgerland - Almweide
Salzburgerland - wandern
flavicon wandelvrouw

Dit blog komt voort uit mijn reis naar het SalzburgerLand op uitnodiging van Tourismus Salzburg en O2 Communicatie.

Kijk voor het fotoverslag van die reis op: Fotoverslag Blogtour – inspiratie opdoen in het SalzburgerLand