De doorgewinterde wandelaar die van verpletterend mooie wandelingen in de ongerepte natuur houden weet het wel: Slovenië is een super wandelbestemming. Voor anderen die het wandelen nog maar net ontdekt hebben, zal Slovenië een zeer aangename verrassing zijn. Een land met een uitstekende wandelinfrastructuur en de allermooiste routes, lang en kort, gemakkelijk en uitdagend, langs rivieren, watervallen en grotten, door bossen, valleien, over de hoogste bergen en langs diepblauwe meertjes. De natuur is werkelijk prachtig. Nieuwsgierig?  In dit artikel deel ik vijf fantastische wandelroutes, die ieder op hun eigen manier kenmerkend zijn voor wandelen in Slovenië en zeer de moeite waard zijn.

5 fantastische Sloveense wandelroutes

 

1. De Juliana Trail

De Juliana Trail is een nieuwe wandelmeerdaagse rond de Julische Alpen. Deze rondwandeling van 270 km is in 2019 geopend en was eigenlijk meteen populair. Het bijzondere van deze wandelroute is dat hij je niet, zoals alle andere langeafstandswandelroutes in Slovenië, over de bergen leidt, maar je juist via de dalen laat lopen.

Het wandelpad verbindt de schilderachtige natuur van de Julische Alpen, Nationaal Park Triglav en de Soča Vallei. Je loopt door stedelijke valleien en afgelegen plateaus, over bergpassen, langs verborgen paden van landelijke gebieden, door grotere toeristische centra aan de rand van de bergen, langs de Soča, Sava, Bača en Tolminka rivieren en deels over het Italiaanse grensgebied met weinig inwoners. Bijzonder is dat je vanuit bijna alle etappes uitzicht hebt op de Sloveense hoogste berg Triglav.

Omdat de wandelroute laag blijft en er geen technisch moeilijke of zware stukken overbrugt hoeven te worden, is de route geschikt voor iedere wandelaar met een goede basisconditie, maar is toch uitdagend genoeg en een uitzonderlijke ervaring. Ook voor mensen die helemaal geen ervaring hebben met bergwandelen zijn er etappes te kiezen die erg gemakkelijk zijn.

Deze route heeft een uitstekende infrastructuur. Hij is goed bewegwijzerd en er is uitstekend openbaar vervoer, waardoor je gemakkelijk etappes kunt overslaan als het bijvoorbeeld slecht weer is. De route is te boeken als pakketreis. De accommodaties zijn goed, en je kunt kiezen voor bagagevervoer. Kijk hier voor meer info en boekingsmogelijkheden.

De Juliana Trail

  • Lengte: 270 km,  16 etappes
  • Gemiddelde etappelengte: 17,5  km (4–5 uur)
  • Totaal: 7.163 meter stijgen, 7.163 meter dalen

Juliana Trail kaart
Kaart van de Juliana Trail
Juliana Trail etappe 7, Bohinj
Juliana Trail etappe 7, Bohinj
Juliana Trail wegwijzer
De J en A in ruiten geven de Juliana Trail aan.

2. De Alpe Adria Trail

Bekender is de Alpe Adria Trail, het is een echte wandelklassieker.  Het beroemde langeafstandswandelpad is ongeveer 750 km lang en gaat door drie Europese landen: Oostenrijk, Slovenië en Italië.

Vijf etappes van de Alpe Adria Trail gaan door Slovenië en leiden je door het Triglav Nationaal Park, langs de kraakheldere Soča rivier, over groene bergweides en naar authentieke dorpjes. Een geweldige wandelervaring voor de meer ervaren wandelaar.

De Alpe Adria Trail is veeleisender dan de hiervoor genoemde Juliana Trail omdat de etappes langer zijn en sommige technisch uitdagend. Maar de beloning is groot.

De wandelroute is vooral ontworpen met het oog op plezierwandelaars. De hoogteverschillen zijn steeds zo klein mogelijk gehouden. De etappes zijn ongeveer 20 km lang, duren elk ongeveer 6 uur en zijn consequent bewegwijzerd. Wat leuk is, is dat er rekening gehouden is met de inwendige mens; elke etappe biedt namelijk minimaal één aantrekkelijk culinair pauzepunt. Het eindigt altijd op een plek met passende overnachtingsmogelijkheden.

Hoe leuk is het om juist de Sloveense etappes van de Alpe Adria Trail te doen. Ik vond een vakantieaanbod waarbij je ongeveer 130 kilometer in zes etappes van de trail wandelt. Vijf etappes zijn in Slovenië en één in Italië. Het is trouwens ook mogelijk de route in te korten of te verlengen.

Meer info over de Alpe Adria Trail, gratis brochures en het officiële booking center vind je  hier.

Alpe Adria Trail

  • Lengte: 750 km, 43 etappes
  • Gemiddelde etappelengte 20 km (6 uur)
De Alpa Adria Trail, Virje waterval in de Socavallei
De Alpa Adria Trail, Virje waterval in de Socavallei

3. Slovenian Mountain Trail/ Sloveense bergroute

Een werkelijke super route is de Slovenian Mountain Trail. In 1950 presenteerde professor Ivan Šumljak een plan aan Alpine Association Slovenia, waarin hij voorstelde om  alle bergroutes met elkaar te verbinden tot een lange wandelroute die dwars door Slovenië zou lopen. In 1953 werd zijn plan uitgevoerd en ontstond de Slovenian Mountain Trail. Zo werd Slovenië het eerste Europese land met een uniek transversaal parcours. Je kunt het nog steeds aan de markering zien: de rode cirkel met witte stip wordt begeleid met het nummer 1.

De route is 617 km lang en loopt dwars  door Slovenië. Hij begint (of eindigt) in Maribor en verbindt  alle bergen om uiteindelijk uit te komen bij de Adriatische Zee. Het is een route met voor ieder wat wils. Het heeft hele lastige technische stukken, maar ook etappes geschikt voor iedere wandelaar.

De hele wandelroute is eigenlijk een berghuttentocht. De 55 berghutten langs de route worden gerund door de Alpine Association Slovenia. Wil je een deel van de tocht gaan lopen (weinig mensen lopen hem in 1x) dan is het handig om lid te worden, je krijgt dan flinke korting op de berghutten.

De route heeft 37 etappes. Het is mogelijk om hem in 27 dagen te wandelen. Mijn hart gaat in ieder geval harder kloppen van deze route, hoewel ik wel terugschrik van de stukken met staalkabels en ijzeren haringen die als zeer, zeer moeilijk gecategoriseerd worden en waarbij je een helm op moet. Maar die kan ik natuurlijk overslaan.

Bij deze Trail geen pakketreizen, je moet het echt zelf uitzoeken. Maar dat kan heel goed met hulp van de Alpine Association Slovenia.

Slovenian Mountain Trail

  • Lengte: 617 km, 37 etappes – er zitten lange en kortere etappes bij.
  • Klimmen: 37.300 m
  • Dalen: 37.600 m

Slovenian Mountain Trail

 Slovenian Mountain Trail Logar vallei
Logar Vallei

4. Via Dinarica

De Via Dinarica is een ‘conceptuele’ wandelroute die de Dinarische Alpen volgt en door 7 Balkanlanden loopt: Slovenië, Kroatië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro, Albanië, Servië en Kosovo. Het woordje conceptueel staat voor het feit dat de route nog in ontwikkeling is. Er worden allerlei bestaande routes aan elkaar verbonden. Er bestaat daarom ook niet zoiets als dé Via Dinarica. Er zijn drie te onderscheiden trails. De witte route wordt gezien als de hoofdroute, die doet de hoogste toppen van het Dinarisch Karstgebergte aan. De groene route loopt iets noordelijker en gaat over lager gebied door bossen en valleien, langs dorpjes en rivieren. De blauwe variant volgt in het zuiden de kustlijn van de Adriatische zee.

Dit maakt de Via Dinarica een uitdagende en zeer flexibele route. Je kunt hem invullen zoals je wilt. Daar zit wel veel voorbereidend werk aan vast en je moet goed zijn met kaarten en gps, want niet overal is de bewegwijzering goed geregeld. Meer dus een uitdaging voor de ervaren en avontuurlijke wandelaar, die er niet voor terugschrikt om wild te kamperen.

Er zijn ook delen waar de markering en de overnachtingsplekken uitstekend geregeld zijn. Daarom staat hij hier in het rijtje fantastische wandelroutes in Slovenië. Je kunt een geweldige tour boeken waarbij de eerste 7 etappes van de Via Dinarica door Slovenië wandelt langs de Sloveense Dinarische Karst naar Kroatië.

In dit deel vind je uitgestrekte bossen en weiden, de mooiste karstverschijnselen en wateren die vaak onder de oppervlakte zinken en ondergrondse meesterwerken creëren. De lokale karstgrotten en seizoensgebonden meren zijn wereldberoemd fenomeen. Het pad leidt langs interessante kastelen, charmante dorpjes helemaal naar rotsachtige toppen, die ongelooflijke uitzichten bieden.

Iemand die veel geschreven heeft over de Via Dinarica is Eva Smeele. Check haar belevenissen voor nog meer inspiratie.

Via Dinarica Slovenië

  • 152 km – 7 etappes
  • Langste wandeldag 36 km

Pauze_op_Snežnik
Pauze op Snežnik. (foto: Eva Smeele)
view_from_sveti_lovrenc_peak
View van de top van Sveti Lovrenc. (foto: Eva Smeele)

5. Triglav hike (huttentocht)

We besluiten de 5 fantastische wandelroutes met een kortere. De Triglav hike is een wandelroute die je in één dag zou kunnen doen. Het is trouwens beter van niet. Daarvoor moet je mega-ervaren zijn, geen enkele hoogteangst hebben, meer dan tredvast zijn en een geweldige conditie hebben.

Wat is de Triglav hike precies? Triglav is met 2.864 meter de hoogste berg van Slovenië en heeft een symbolische betekenis voor Slovenen. De berg staat zelfs in de Sloveense vlag. Er is een gezegde dat je geen echte Sloveen bent als je er nooit op hebt gelopen. Iedere Sloveen wil eens in zijn leven de berg beklommen hebben.

Om bovenop de berg te komen zijn er verschillende routes. De eendagsroute van 40 km is eigenlijk niet geschikt voor ons Nederlanders. Veel leuker en beter is om het in drie dagen te doen. Dan ben je toch nog gemiddeld zo’n zes tot negen uur per dag bezig. Je overnacht in berghutten.

Vergis je niet, ook deze route vraagt veel van je conditie en doorzettingsvermogen. Hoogtevrees helpt ook niet mee; je komt regelmatig steile stukken tegen en er zijn diverse klimsecties. Vooral het laatste stuk naar de top en de afdaling ervan vereist grote voorzichtigheid.

Maar wat een avontuur!

Triglav

Uitzicht vanaf de berg Triglav.
Uitzicht vanaf de berg Triglav.
Triglav
Op weg naar de top van de berg Triglav.

Wil je nog meer inspiratie over wandelen in Slovenië? Kijk dan naar de driedelige gratis videoserie over ‘alles wat je moet weten over wandelen in Slovenië’. Of vind hier inspiratie over het maken van een roadtrip door Slovenië

flavicon wandelvrouw

→ Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met mijnslovenie.com