Helemaal bovenaan mijn lijstje dit jaar, staat een wandelvakantie naar Wales. Het zit al een tijdje in mijn hoofd. Ik bezocht een meeting over Wales met heerlijke gin-tonic, maar ook met een prachtige uitleg over the Wales Way, een tourroute van 3 wegen, die je langs de mooiste plekken brengt en waar je naar believen kunt stoppen om te wandelen. Op de vakantiebeurs 2018 werd ik helemaal enthousiast van de wandelmogelijkheden en nu moet het er gewoon van komen. Wales is namelijk een fantastisch mooie bestemming als het op wandelen aankomt, en het mag daarom ook niet ontbreken op de Wandelvrouw-website. Dit zijn de mooiste wandelgebieden in Wales.

Wandelen in Wales

Brecon Beacons

Brecon Beacons, die in het Welsh Bannau Brycheiniog heet, ligt op een uur rijden van Cardiff. Dit gebied is geliefd bij wandelaars. Brecon Beacons is een leeg, ruig bergland met boomloze, groene afgeplatte toppen en steile hellingen. Het bestaat uit vier delen. Black Mountain (enkelvoud) in het westen is het meest wild en eenzaam. Oostelijk daarvan liggen de heuvels van Fforest Fawr die lager en minder ruig zijn. In het centrum ligt het Brecon Beacons Nationaal Park, waar de hoogste toppen en de meeste wandelaars te vinden zijn. Helemaal oostelijk liggen de Black Mountains (meervoud).

Het landschap van Brecon Beacons National Park bestaat uit ruige rotspartijen, watervallen, weides, grotten en beboste kloven en dat alles ontstond al de ijstijd. De hoogste bergtoppen van heel Wales vind je hier. De wandeling naar de top van de hoogste berg in dit gebied, Pen-y-Fan (886 meter) is een echte must-do.

Wandelen in Wales - Brecon Beacons - by pixaby
Brecon Beacons (foto: Pixabay)

Snowdonia

In het noorden van Wales ligt het 2170 km² grote, bergachtige Nationale Park Snowdonia, in het Welsh Eryri geheten. Het gebied is populair onder wandelaars en klimmers. Dit heeft alles te maken met de hoogste berg van Wales, Snowdon (1085 m), die je zo ongeveer ‘gedaan’ moet hebben. De meest gebruikte route is het drukke Llanberis pad, maar je kunt de top ook per trein bereiken. Vanaf Llanberis Station rijdt een tandradtreintje in een half uur naar de top van Snowdon.

Maar er is veel meer te beleven in Snowdonia. Nergens anders in Groot Brittannië vind je op zo’n klein oppervlak zo’n diversiteit aan landschappen: groene, vaak met sneeuw bedekte bergen, glasheldere meren, open heidehoogvlakten, bergweiden, kust, ruige bergkammen, smalle dalen, rivieren en valleien. In Snowdonia ligt een uitgestrekt netwerk aan wandelpaden. Naast dagtochten kan je er mooie meerdaagse trektochten maken.

National Rocks Wales Snowdonia Landscape Llanberis - foto by maxpixel
Snowdonia landschap bij Llanberis  (foto: Maxpixel)

Cambrian Mountains

Wil je in alle rust wandelen, dan is Cambrian Mountains het gebied voor jou. Het is een reeks van bergkammen die zich uitstrekt van Brecon Beacons in het zuiden tot Snowdonia in het noorden van Wales. Door dit gehele gebied loopt een wandelroute van Cardiff in het zuiden, tot Conwy in het noorden van Wales. De totale lengte van dit wandelpad is 443 kilometer. De Cambrian Moutains vormen een uitdagend gebied om te wandelen. Je vindt er tamelijk steile hellingen, diep langgerekte dalen en in het midden van dit gebied ligt een laagland gedeelte waar bijna niets groeit. Dit wordt ook wel de Desert of Wales genoemd.

Cambrian mountains - foto by flickr
Cambrian Mountains  (foto: Flickr)

Pembrokeshire Coast National Park

In het zuidwesten van Wales ligt het Pembrokeshire Coast National Park. Het is het kleinste van alle Nationale Parken, en het enige pure kustgebied. Langs de indrukwekkende kust van kliffen, rotspartijen, brede baaien, kleine strandjes, vogeleilanden en leuke vissersdorpjes, loopt het Pembrokeshire Coastpath. Het is één van de zestien National Trails die Engeland en Wales rijk zijn.
Het Pembrokeshire Coastpath is in totaal 298 km lang. Het pad gaat grotendeel over de kliffen en daalt af toe af naar een van de baaien om daarna weer omhoog te gaan. De uitzichten zijn fantastisch. Ook aan wildlife is van alles te ontdekken; broedkolonies van zeevogels, zeehonden met hun jongen en als het meezit zie je dolfijnen of bruinvissen zwemmen voor de kust.

Newgale Pembrokeshire Coast - foto by pixabay
Newgale Pembrokeshire Coast   (foto: Pixabay)
flavicon wandelvrouw

Tips wandelvakantie Wales

Verschillende reisorganisaties bieden vakantiereizen aan naar Wales. SNP biedt bijvoorbeeld een internationale groepswandelreis naar Snowdonia aan, maar ook een individuele reis naar Snowdonia of Pembrokeshire. Djoser heeft een 8-daagse groepswandelreis naar het noorden van Wales met o.a. Snowdonia.

SNP Wandelvakanties Wales

Tips wandelgidsen

Wandelgidsen zijn een bron van inspiratie en helpen je om een passende route uit te kiezen. Ga niet zonder kaart op stap. Dit zijn gebieden waar je gemakkelijk kunt verdwalen als je GPS of telefoon uitvalt. Leuke reisgidsen van Wales vind je bij BOL.com. Voor kaartmateriaal moet je bij reisboekwinkel de Zwerver zijn.