Het is mooi om te zien dat in de wintersportgebieden steeds meer aandacht wordt besteed aan mogelijkheden om winters te wandelen. Zo ook in Obertauern, waar in de winter van 2023/2024 voor het eerst grote paarse borden zijn geplaatst die de winterse wandelroutes aangeven. Maar ik ontdekte dat er meer wandelgenot te beleven is in Obertauern. Ik geef je drie mooie voorbeelden van winters wandelen in Obertauern.

Obertauern is de hoogstgelegen wintersportplaats in het Salzburgerland. Het is een sneeuwzeker dorp en bevindt zich midden in het gelijknamige skigebied. Sneeuwzekerheid is niet alleen een reclameleus, wetenschappelijk onderzoek heeft inderdaad bewezen dat Obertauern de sneeuwrijkste wintersportplaats van Oostenrijk is. Het skigebied van Obertauern begint op een hoogte van 1.630 meter en reikt tot 2.313 meter.

Winterse wandelroutes

Om te beginnen eerst maar even uitleggen hoe het zit met die wandelborden. Vanuit Obertauern zijn er meerdere  ‘winterwanderwegen’ die je door dit prachtige gebied leiden. Je vindt ze, inclusief de GPS-tracks op deze webpagina. Klik op de kaartjes en het wijst zich vanzelf. De routes zijn heel divers. Soms ga je eerst met de kabelbaan naar boven, andere routes starten gewoon vanuit het dorp.

Als er sneeuw ligt is alles anders. Dat geldt ook voor wandelroutes. Die GPX-route kan zomaar afwijken van de huidige situatie. Wandelroutes worden vaak geprepareerd naast langlaufloipes. Dat wandelt wel zo gemakkelijk. Om het de wandelaar gemakkelijk te maken hebben ze in Obertauren daarom borden neergezet om de route aan te geven. Er kan dan geen verwarring ontstaan met de GPX-tracks en ook mensen zonder al die omslachtige apparatuur kunnen heerlijk genieten van het wandelen.

De aangegeven routes kan je gewoon met goede wandelschoenen met profiel bewandelen. Als je dat prettig vindt kan je natuurlijk altijd schoenspikes onderbinden en/of je skistokken meenemen.

wandelen in Obertauern
Wandelen naast de langlauf loipes.

Winterwandelen bij de Gnadenalm

Twee van die winterse wandelroutes wil er ik even uitlichten. Op 10 autominuten van Obertauern vind je de Gnadealm, een prachtig natuurgebied te midden van de hoge bergen. Dit is een bijzonder plekje met een sportshop, een langlauf- en biatloncentrum en een restaurant met prachtig terras en een rodelbaan. Je bereikt de Gnadealm met de gratis skibus vanuit Obertauern. De Gnadenalm in Obertauern is een van de meest indrukwekkende gebieden voor winterwandelingen.

Winterwanderweg Gnadealm

De winterwanderweg Gnadealm is een route van 4,3 km die je door dit geweldige sneeuwlandschap van bevroren beken en besneeuwde winterbos  leidt. Het is een rondwandeling die je weer terugbrengt op de parkeerplaats, waar je nog maar enkele stappen verwijderd bent van restaurant Gnadealm voor je welverdiende versnapering.

wandelen Gnadealm Obertauern
Bij de Gnadealm.

De winterwanderweg Südwiener Hütte

Je kunt de winterwanderweg Gnadealm uitbreiden en de winterwanderweg Südwiener Hütte eraan vast koppelen (+ 6,7 km). Je begint dan aan een beklimming tot de Südwiener Hütte. De route is werkelijk prachtig en de hut, die zowel ’s winters als zomers open is (alleen op dinsdag gesloten), ligt op een prachtige plek. Deze wandelroute is een echte must-do. Een goede basisconditie is wel handig, want er moet flink gestegen worden.

Heb je geen zin om dezelfde weg terug te lopen, dan kun je naar beneden rodelen. Hoe leuk is dat! Sleeën kunnen ter plaatse worden gehuurd.

winters wandelen in Obertauern

wandelen in Obertauern in de winter - sneeuwschoenwandelingen

Sneeuwschoenwandelen in Obertauern

Nog leuker dan wandelen op de gebaande paden is ‘off-track’ gaan. Dat kan met van die moderne tennisrackets onder je schoenen. Wandelen met sneeuwschoenen is een hele belevenis. Het brede drijfvlak zorgt ervoor dat je niet wegzakt in de sneeuw en geeft je meer dan genoeg grip om vooruit  te komen. Het stelt je in staat om op metersdikke ongerepte sneeuw te wandelen. Je komt hierdoor op de mooiste plekken, die helemaal alleen voor jou zijn.

Je kunt dit zelfstandig ondernemen. Bijvoorbeeld bij de Gnadealm kun je sneeuwschoenen huren. (let op: je kunt niet zonder stokken. De stokken die je gebruikt lijken op skistokken maar hebben een bredere teller.) Zij kunnen je daar de mooiste plekjes wijzen. Doe je het voor het eerst of vind je het wel zo veilig en gemakkelijk met een gids, kies dan voor een begeleide sneeuwschoenwandeling.  Je kunt bij de Gnadealm verschillende begeleide sneeuwschoenwandel tours regelen.

Ook via de hotels en het toeristeninformatiecentrum worden regelmatig begeleide sneeuwschoenwandelingen aangeboden. Wij verbleven in Hotel Römerhof en daar vonden we in ons ochtendbulletin de mogelijkheid om ons op te geven voor een gratis begeleide sneeuwschoenwandeling. Dat laat je toch niet lopen.

Ochtendbulletin Hotel Römerhof Obertauern
Het ochtendbulletin van Hotel Römerhof.
flavicon wandelvrouw

Verantwoording: Ik was in Obertauern op uitnodiging van Tourismusverband Obertauern.