Lang geleden was ik op Formentera. Goede herinneringen aan. Ik trok met rugzak door Zuid-Europa en kwam terecht op Ibiza. Daar vond ik het te druk, te gemaakt, te opgeprikt. Allemaal wannaby-hippies met veel geld. (toen al) Ik besloot over te stappen naar het naastgelegen, veel kleinere eiland Formentera, waar ik me super gelukkig voelde. Nu, ongeveer 30 jaar later ontvang ik een persbericht waarin te lezen valt dat Formentera voor groen gaat met 32 uitgezette wandelroutes. Jeetje, dat klinkt aanlokkelijk. Zal ik…..

Wandelen op Formentera

Ik bestudeer het persbericht. Het blijkt dat Formentera nog steeds gezien wordt als een bestemming voor één dag. Daar willen ze verandering in brengen en promoten het eiland als wandelbestemming. Daarvoor zijn 32 wandelroutes in allerlei zwaartes uitgezet. Het eiland heeft nu 133 km aan wandel/fietspaden. Dat laatste vind ik dan wel weer vreemd. Een wandelpad is niet persé een fietspad. Liever niet zelfs.

Kaart wandelroutes Formentera

Website

Er blijkt een leuke website te zijn over Formentera. Het ziet er aantrekkelijk uit. Ik herken op de foto’s plekjes waar ik vroeger geweest ben. Er valt van alles te lezen over de Groene Routes. Ze gaan langs de traditionele huisjes, kliffen, boomgaarden, wijngaarden, graanvelden, vuurtorens, strandopgangen en afgangen en historische bezienswaardigheden. Van een wandelingetje van 30 minuten tot een stevige tippel van drie uur.

Nederlandstalige gids

Van de website kun je ook een Nederlandstalig wandelgidsje met alle routes downloaden. De gids met wandelroutes ziet er fantastisch uit. De wandelingen zijn mooi op kaart gezet, de hoogtepunten goed beschreven en je ziet in een oogopslag wat je kunt verwachten aan zwaarte, kilometers, hoogteverschillen en welke wandelingen je aan elkaar kunt koppelen. Super mooi gedaan.

Routes

Ongeveer de helft van alle routes wordt als makkelijk geclassificeerd. De andere helft blijkt geschikt voor mensen die op zoek zijn naar iets meer uitdaging. Ik zie er wel een paar leuke tussen. Gelukkig kun je de routes aan elkaar koppelen, zodat er een stevige wandeldag van te maken valt.

Foto’s 

En dan hebben we gelukkig de foto’s nog. Bij het persbericht worden een heleboel stockfoto’s geleverd. Leuk om een indruk te krijgen. Ik plaats er een aantal hieronder.