Fijn dromen over nieuwe wandelbestemmingen. Ik ben altijd wel op zoek naar leuke meerdaagse routes om te wandelen. Vooral nu de corona ons even thuis houdt, wil ik graag geïnspireerd worden. Daarbij komt dat mijn vriendin Sally en ik op zoek zijn naar een route die we kunnen lopen als het reizen weer wordt vrijgegeven. Dus ik was super geïnteresseerd in de nieuwe wandelgids van Merel Diemont over de Godenweg.

De Godenweg is een 117 km lange wandeltocht door de Italiaanse Apennijnen van Bologna naar Florence. Merel schrijft in het voorwoord: Wandelend over karrensporen en bospaden, geniet je dagenlang van het heuvelachtige landschap, de kloosters, kastelen, verse pastagerechten en goede wijnen. En de goden? Die wijzen je in dorpen en op bergen de weg.

Dat klinkt goed. Ik nestel me in een lekkere stoel in het zonnetje in mijn eigen tuin, denk aan Italiaanse rode wijn en ben er helemaal klaar voor om me rond te wentelen in inspirerende teksten en overweldigende foto’s. Maar dat valt een beetje tegen. Het is geen luchtig boekje met schreeuwende koppen en gemakkelijk lezende kadertjes, waar je kriskras doorheen kunt bladeren om een indruk te krijgen van deze Godenweg. Ik start daarom maar gewoon vooraan.

wandelen over de Godenweg

De Godenweg

Ik leer dat de Godenweg een oude handelsroute was voor de Etrusken en een militaire weg voor de Romeinen. De weg gaat terug tot de 7de eeuw voor Chr. Tegenwoordig is het een wandelroute die onderhouden wordt door de plaatselijke bevolking. Leuk om te lezen dat de bewoners blij zijn dat steeds meer wandelaars van de Godenweg genieten en dat ze graag behulpzaam zijn.

De wandelgids heeft de Godenweg opgedeeld in 7 wandeldagen. De gids is gebaseerd op de wandelkaart die wordt uitgegeven door het toerismebureau van Sasso Marconi, InfoSasso. De kaart en de gids sluiten goed op elkaar aan. Ik had de kaart er graag bij gehad. Ik hou van kaarten.

Steeds enthousiaster

Maar dan word ik steeds enthousiaster over de gids. De indeling is logisch. Per dag wordt de route beschreven in rode letters. Daar tussendoor wordt in zwarte letters veel leuke en interessante achtergrond informatie gegeven. Daarmee wordt ook meteen duidelijk waarom deze route zo leuk is. Er is ontzettend veel te zien onderweg. Uitingen van cultuur en geschiedenis. Maar ook mooie uitzichtpunten, fijne lunchplekjes en elke dag besluit met een overzicht van lekkere restaurantjes en overnachtingsmogelijkheden. Dit is een super complete gids die met heel veel liefde en zorgvuldigheid is geschreven.

Naast de dagroute voor mensen die een meerdaagse tocht maken, worden ook de mogelijkheden voor dagtochten uitgewerkt. Inclusief hoe het moet met openbaar vervoer. Dit is super voor de mensen die hier in de buurt op vakantie zijn, maar niet de hele route willen lopen.

Wandelen over de Godenweg

Compleet

Dit is een gids waarmee je heel gemakkelijk je wandelweek kunt plannen. Alle info die je nodig hebt staat er in. Er worden ook allerlei alternatieven aangedragen. Wil je de route in 5 of 6 dagen wandelen, dat kan ook. Wil je kamperen, of juist hotelletjes? Je kunt echt alles vinden. Inclusief kosten, afstanden, tijden. Ook wordt er gewezen op mogelijkheden van bagagevervoer en zelfs waar je deze reis kan boeken individueel of met een groep geleid door een gids. Het verwijst naar GPS-tracks en websites over de Godenweg.

Deze wandelgids is zo compleet. Hier kan je met een gerust hart je reis mee voorbereiden en onderweg biedt het een schat aan informatie. Wat een goede gids!