Fuerteventura kent vele facetten: het vulkanenlandschap, de witte stranden, het vlakke stenige binnenland, de barranco’s en nu gaan we de rotsige westkust ontdekken. Vanaf Puertiti de los Molinos wandelen we hoog boven op de kliffen en hebben een fantastisch uitzicht op de kust en de zee. We dalen soms af in een barranco en verwonderen ons over de vele lagen gesteente van waaruit het eiland is opgebouwd. We vinden schelpen hoog boven op de rotsen en zien waterpoelen waar het water bijzondere kleuren heeft aangenomen. Er is veel te zien. Wandel je met ons mee?

Ik doe mee met een wandelarrangement van Villa Vital op Fuerteventura. Het Belgisch/Nederlandse koppel Sabine en Pascal organiseren deze arrangementen een aantal keer per jaar vanuit hun prachtige accommodatie. We hebben een gezellig groepje deelnemers (het blijft allemaal heel kleinschalig) en komen op de mooiste plekjes van het eiland.

Vandaag staat een wandeling langs de hoge  kliffen langs de ruige westkust van Fuerteventura op het programma. Sabine en Pascal bekijken per dag welke wandeling geschikt is. Dat is voornamelijk afhankelijk van de weersomstandigheden. Vandaag is een mooie dag met weinig wind, dus uitermate geschikt om de spectaculaire klifwandeling te maken.

Puertito de los Molinos

We rijden vanuit Tefia een doodlopende weg in richting Puertito de los Molinos. Dit gehucht aan de westkust Fuerteventura heeft minder dan 20 vaste bewoners. Er staan wat vakantiehuisje en een restaurant Casa Pan, waar je naar verluid heerlijke vis kunt eten. Dat gaan we later doen, eerst gaan we wandelen.

Muskuseenden

Puertito de los Molinos ligt aan het einde van een barranco. Er staat wat water in, waar een heel aantal muskuseenden bivakkeren. We moeten een houten brug over om aan de andere kant van het water uit te komen. We volgen een stukje de barranco landinwaards en klimmen dan omhoog over het geplaveide pad. Aangekomen op het eerste plateau hebben we een fantastisch uitzicht over het witte gehuchtje, de kust en de zee.

muskuseend
Deze muskuseenden wonen hier.
muskuseenden bij Puertito de los Molinos
Er staat wat water in de barranco.
wandelen bij Puertito de los Molinos
We klimmen omhoog langs het geplaveide pad.
barranco bij Puertito de los Molinos
Uitzicht over de barranco bij Puertito de los Molinos

Na het eerste plateau wordt het pad smaller en komt er soms wat klimwerk met handen en voeten aan te pas om nog hoger te komen. Eenmaal bovenaan kijk je uit over een vlakke kust met diepe afgronden richting zee. Onze klifwandeling is begonnen. We wandelen zuidelijk tot we bij een nieuwe barranco komen. Hier moeten we naar beneden. Het is heerlijk om daar wat rond te scharrelen, over de rotsen langs het water te lopen of even te gaan zitten en gehypnotiseerd te worden door de kalme golfslag van het water, dat het kleine strandje op rolt.

Uitzicht over Puertito de los Molinos.
Uitzicht over Puertito de los Molinos.

Barranco westkust Fuerteventura

Waarschuwing: aan de westkust is het gevaarlijk om te zwemmen. De getijden zorgen voor een sterke stroming die je van het eiland af voeren. Het is dan onmogelijk om terug te komen op het strand. Je kunt alleen baden in de natuurlijke poelen die door de rotsen zijn gevormd.

Barranco westkust Fuerteventura
Wandelen Puertito de los Molinos

Aardlagen

In de barranco zie je duidelijk de verschillende kleuren van de verschillende aardlagen waar het eiland uit is opgebouwd. Aan de steile kust kun je zien dat het eiland in zijn geheel omhoog is geduwd.

We klimmen weer omhoog om bovenop de kliffen te komen. Bizar dat we zo hoog schelpen vinden. Hier moet eens de zeebodem of strand zijn geweest. Op een heel enkel smal stukje na is het volkomen veilig om hier bovenop de kliffen te lopen. Ik verwonder me over de natuurlijke baden en de kleuren die het water daarin heeft aangenomen.

Wandelen over steile kliffen | Puertito de los Molinos

schelp
schelpen gevonden

Na ongeveer anderhalf uur wandelen (2,7 km) komen we weer bij een barranco. Dit keer gaan we niet naar beneden, maar keren om. De route terug gaat veel sneller. Bij de laatste barranco gaan we niet naar beneden en omhoog, maar lopen om de uitsparing in het landschap heen. We komen weer uit bij de weg en dalen af via het geplaveide pad richting de eenden.

Wandelen over steile kliffen | Puertito de los Molinos

Vis eten

Het was een super leuke wandeling, vooral nu de beloning aan het eind komt. We schuiven aan op het terras bij restaurant Casa Pan. Dit is de plek om vis te eten. Omdat ik deze week nog geen paella heb gehad (je kunt toch niet zonder) bestellen we met z’n drieën een grote pan.

Deze wandelroute wordt uitgebreid beschreven in de Wandelgids ‘Wandelen op het wonderschone Fuerteventura’.

  • De route: N06 Puertito de los Molinos

  • Soort wandeling: heen en weer

  • Lengte: 5,4 km

  • Wandeltijd: 1 uur, 25 minuten

  • Hoogtemeters: 140 m

Ben je geïnteresseerd geraakt in de wandelarrangementen die Sabine en Pascal organiseren vanuit Villa Vital, kijk dan verder bij deze pagina over de mogelijkheden. Je leest daar ook mijn recensie over zo’n wandelweek. Of kijk rechtstreeks op de website van Villa Vital, voor logeren bij de B&B of meedoen aan één van de thema-arrangementen (wandelen, fietsen, yoga, wellness).

Enthousiast geworden over wandelen op Fuerteventura?

Heb je ideeën om ook die kant op te gaan en wil je verder geïnspireerd worden? Sabine en Patrick van Villa Vital schreven een prachtige wandelgids “Wandelen op het wonderschone Fuerteventura” met 25 gevarieerde wandelroutes.

De Wandelgids is beschikbaar als paperback en E-book.

Wandelgids Fuerteventura