Echt tof vind ik het als ik tips krijg over mooie wandelroutes. Nu meldde ik via Facebook dat ik aangekomen was bij Landal Coldenhove voor een midweek en direct kreeg ik de tip om de Trage Tocht Coldenhove Eerbeek te doen. Dat zou een hele mooie zijn. Ik checkte de tocht op de Wandelzoekpagina en zag dat route rondom het vakantiepark loopt. Ideaal! Zo vanuit het huisje starten met wandelen.

Trage Tochten zijn wandelroutes voor liefhebbers van onverhard wandelen. De routes hebben een lengte van 5 tot 22 km en hebben zogenaamde zandpadgarantie. Dat betekent dat ze minimaal 70% over onverharde paden lopen. Er zijn 570 Trage Tochten in Nederland en je vindt ze op de Wandelzoekpagina.

Trage Tocht Coldenhove Eerbeek

De Trage Tocht Coldenhove Eerbeek is 14 km lang en gaat door bossen, over de heide en langs sprengenbeken over de Veluwe zoom. Op papier ziet het er mooi uit. Ik heb natuurlijk geen printer in het Landalhuisje om de routekaart en routebeschrijving te printen, daarom besluit ik hem helemaal op GPS te lopen. Ik laad de route in en ga op pad.

Bij het schrijven van dit blog merk ik dat ik de route in tegengestelde richting heb gelopen. Dus anders dan de routemaker bedoeld heeft loop ik met de klok mee.

Start route bij Landal Coldenhove
Door het hek naast de zijingang bij Landal Coldenhove pak ik de GPS-track op.

Door het bos

Ik loop het vakantiepark uit, ga door een hek en wandel bijna meteen al langs de diep gelegen Eerbeekse beek. Het is begin maart en hoewel de natuur nog helemaal in de winterstand staat is het 14 graden en schijnt de zon. Het voelt als een weldadige lentedag. Ik adem diep in en geniet van de rust die het bos uitstraalt. Ik kom ook helemaal niemand tegen. De eerste medemensen die ik zie zijn fietsers die aan het begin van de Zilvense Heide op een bankje zitten uit te rusten.

Uitzicht op Eerbeekse Beek.
Dit wandelbankje is strategisch geplaatst en heeft uitzicht op de Eerbeekse Beek.
gevallen dennenappels in het bos
Wandelen door het bos en mindful kijken naar de details.
Zilvense Heide bij Eerbeek
Hier begint voor mij de Zilvense Heide.

Zilvense Heide

Het heidegebied dat voor me ligt is weids en ziet er prachtig uit in het zonnetje. Het eerste deel loop ik langs de bosrand en dan neem ik een afslag die recht de heide in steekt. Ik zie een bijzonder object langs het pad staan. Is het een kunstwerk? Naderbij gekomen snap ik dat het geen kunstwerk is, maar wat is het wel?

Verderop staan er meerderde van dit soort objecten. Allemaal anders van vorm. Een bord geeft uitsluitsel. De objecten vormen de ijkbasis van de Loenermark, een aantal betonconstructies die zekerheid moesten geven over het meten van de juiste afstanden.

Zilvense heide bij Landal Coldenhove
Dwars door de Zilvense Heide.
Het eerste betonnen object. Later volgen er meer. Het blijkt tesamen een meetinstrument te vormen.

Afgebroken bomen op Zilvense Heide

Zandpadgarantie

Het leuke van de route vind ik dat het zo ontzettend afwisselend is. Zo wandel ik door het mulle zand op de heide, zo duik ik een smal bospaadje in van maar 30 cm breed. Er is ook aardig wat hoogteverschil. Soms loop ik over een bredere weg die ook gebruikt wordt door fietsers, dan weer over een sluipdoor paadje door het bos.

Trage Tocht Coldenhove Eerbeek
Een afwisselende route.

Trage Tocht Coldenhove Eerbeek

Wandelen rond Landal Coldenhove: Trage Tocht Coldenhove Eerbeek

Wandelen rond Landal Coldenhove: Trage Tocht Coldenhove Eerbeek

Ontmoeting

Ik wandel met mijn telefoon in mijn hand om te zien of ik de juiste afslagen neem. Twee, mij tegemoet komende, dames vragen me of ‘het lukt’. Ik antwoord dat ik niet kan verdwalen met mijn gps. De ene dame schiet mij meteen aan en vraagt hoe ik dat doe met mijn telefoon: “Ik heb dat altijd al willen leren.”

Ik laat haar zien dat ik met de app ViewRanger gemakkelijk het pad kan volgen. Ze vraagt me of ik de app bij haar op haar telefoon wil installeren. Zo sta ik ineens midden in het bos een app te downloaden. Ik laat haar in vogelvlucht zien hoe ze een GPX-track kan uploaden, maar dat is best lastig te volgen op anderhalve meter. We schrikken er alle drie een beetje van dat we ongemerkt toch dichterbij elkaar zijn gekomen. Teuntje (want zo heet ze) zegt dat ze het verder zelf wel gaat uitzoeken en we nemen afscheid.

Sprengenbeken

Ik ben nu bijna aan het einde van de wandeling gekomen. Ik wandel rond een water en maak nog even een lus langs een sprengenbeek. Ik fotografeer het eerste verdwaalde krokusje en voel dat de lente in aantocht is.

Een plas op de route Trage Tocht Coldenhove Eerbeek
Door de bomen schittert een waterplas.
Krokus
Een verdwaald krokusje in het bos.
een brug over spreng
Een brug over een drooggevallen spreng.

Teuntje

Dan kom ik Teuntje en haar vriendin weer tegen. We praten nog even over de anderhalve meter regel die we gebroken hebben. Teuntje vertelt dat haar vriendin 83 is. Ik ben helemaal flabbergasted. Ik had haar maximaal 75 gegeven.

Deze dame loopt gewoon dagelijks minimaal een uur over de Veluwe. Ze vertelt dat ze 30 jaar lang elke dag met buurtgenoten ‘s ochtends vanaf 8 uur een wandeling maakte. Helaas zijn die buren nu te oud, geblesseerd, verhuisd of dood. Toch blijft ze het wandelen volhouden: “Ik weet zeker dat als ik niet elke dag zou wandelen, ik nu niet meer uit een stoel zou kunnen komen.”

Ik vind het een inspirerend verhaal. Het bewijst maar weer eens hoe goed wandelen voor je is.

Terug bij Landal Coldenhove

Het vakantiepark Landal Coldenhove ligt letterlijk in het bos. Ineens zie ik het eerste huisje liggen. Door het bos, langs het hek, wandel ik tot ik een zijgang vind en voor ik het weet sta ik weer voor mijn eigen vakantiehuisje.

Het was absoluut een heerlijke wandeling. Lekker afwisselend en door prachtige natuur, en met een interessante ontmoeting op de koop toe. 

Alles op een rijtje:

  • Wandelroute: Trage Tocht Coldenhove Eerbeek

  • Afstand: 14 km

  • Kenmerk: Rondwandeling uit de serie van de Trage Tochten. Dit zijn wandelingen met ‘Zandpadgarantie’.

  • Routebeschrijving: De routebeschrijving met kaart kun je downloaden van de Wandelzoekpagina. Hiervoor heb je een abonnement nodig.
  • GPX: Aanwezig. Downloaden van de Wandelzoekpagina als een abonnement hebt. Je kunt ook gratis de WandelZapp op je telefoon installeren. De eerste wandelroute krijg je cadeau. Daarna betaal je per wandelroute of (en dat raad ik echt aan) kun je een abonnement nemen. Dan heb je alle Trage Tochten en Groene Wissels tot je beschikking, dat zijn er meer dan 900.

  • Start: Het officiële startpunt van de route is Brasserie Coldenhove, Boshoffweg 6, 6961 LD Eerbeek. Er ligt een parkeerplaats bij. Deze startplek is ook met de bus bereikbaar.

  • Horeca: Je vindt horeca in bij het beginpunt. Onderweg is er niets.

  • Honden: kunnen aangelijnd mee

flavicon wandelvrouw

Ik maakte deze wandeling vanuit Landal Coldenhove. Deze Landal locatie ligt op een prachtige plek op de Veluwe. Vanuit je voordeur kun je veel mooie wandelingen maken.

Bij de receptie vind je gratis folders met wandelroutes. De leukste vind ik de gele zwerfkeienroute van 14 km. Deze wandelroute is aangegeven met gele pijlen op zwerfkeien. Lekker makkelijk.

Je kunt ook voor inspiratie kijken op de website Wandelen op de Veluwe.

Landal Coldenhove wandelroutes
Bij de receptie van Landal Coldenhove vind je verschillende soorten wandelroutes, voor jong en oud en met verschillende lengtes.

Verantwoording: Ons verblijf in Landal werd gesponsord. Dit blog bevat een affiliatelink naar Landal. Als je via deze link een verblijf in een Landalpark boekt ontvang ik hier een klein percentage van. Doen dus! Het kost jou niets extra.