Wat is er leuker dan zo vanuit je vakantiehuisje een route van 13 km lopen die van het begin tot het einde mooi is? Dat geluk had ik vandaag. Ik logeer samen met de Outdoorbloggers in een luxe vakantiehuis bij Landal Hoog Vaals en werd getipt om de wandeling Malensbos, Schimperbos en Wolfhaag uit de wandelgids Lopen door Limburg te wandelen. Dat was een perfecte tip. Kijk maar mee.

Trage Tocht Holset

De wandeling waar we het over hebben begint in de beschrijving bij een parkeerplaatsje bij café-restaurant het Klukske in Holset in Zuid-Limburg. Als we de beschrijving helemaal doornemen staat bij punt 6: ‘Je passeert de toegang naar Landal Hoog Vaals en vervolgt het asfaltpad rechtdoor.’ Daar begint voor mij dus de wandeling. Ik pak even het kaartje in de wandelgids erbij om te bepalen welke kant ik dat asfaltpad moet oplopen en ik ben onderweg.

Landal Hoog Vaals

Landal Hoog Vaals

De route gaat met een wandelpad om het Landalpark heen. Ik heb meteen de mooiste views. Wat is het hier mooi! Ik kom jammer genoeg veel te weinig in Limburg omdat het net even te ver weg is vanuit mijn woonplaats om een dagje te komen wandelen. Maar wat ben ik gek op dit geaccidenteerde terrein. Alles ziet er hier zo lieflijk uit en ik hou ook van klimmen en dalen. Lekker even het lijf aan het werk zetten.

Limburg en koeien
Trage tocht Holset
paardebloem uitgebloeid

Holset

Al snel kom ik bij het eigenlijke startpunt van deze wandelroute. Altijd fijn om horeca bij het start- en eindpunt te hebben. Ik loop langs het kerkje, dat ik herken omdat ik er vanuit het Landalhuisje zicht op heb. Daar zal ik vanavond de zon weer achter zien ondergaan. Mooi zo’n pleintje met café, herberg en kerk.

Vanuit Holset gaat de route al snel van de weg af en kom ik op een smal paadje terecht. Zo heb ik ze graag. Aan de ene kant bos en aan de andere kant mooie doorkijkjes over het land. Het is genieten hier. Ik kom twee andere outdoorbloggers tegen die de afslag nemen naar het Hijgend Hert, de enige berghut van Nederland. Zal ik ook? Ik besluit het niet te doen. Mijn route gaat er niet langs, maar er staat een duidelijk bord op een boom gespijkerd, dus als je wilt……..

Trage tocht Holset
Limburgs landschap
Trage Tocht Holset - wandelen
Ik kom twee andere outdoorbloggers tegen die het holsetterbos verkennen.
Wandelvrouw in het Holsetter bos
Als ik ze voorbij ben gewandeld maakt Carolien van het blog Dreamtheworld deze foto van mij.
boterbloem
Holsetter bos
Holstetter Bos
Holsetter Bos

Mountainbikepaden

Ik geniet van het wandelen door de bossen. Ik loop hier op de grens met België en soms er overheen. Bij punt drie van mijn beschrijving raak ik helemaal de weg kwijt. Er is een labyrint van mountainbikepaden die soms ook op wandelpaden lijken. Mijn wandelgids geeft geen aanwijzingen meer die ik herken. Ik lees de hele beschrijving door in de hoop om een aanknopingspunt te vinden. In de beschrijving staat iets over een grenspaal. Ik vind een paal en neem naar mijn idee de juiste afslag. Niet veel verder vind ik weer een paal. Dat schiet dus niet op.

Religieus bos
Paddenstoelen
Mountainbikepaden
Wandelpad of moutainbikepad?
Grenspaal
Grenspaal.
grenspaal
En nog een grenspaal……

België

Ik loop op gevoel door en blijf langs de rand van het bos. Op een gegeven moment roep ik hulp in van Google Maps. Ik besluit om met deze app terug te wandelen naar Landal Hoog Vaals. Jammer, want de app wil me over verharde paden laten lopen. Ik blijf door het bos lopen en blijf parallel aan de weg die Google Maps voorstelt. Dan kan ik er niet meer onderuit, ik móet over een verharde weg en wandel langs een wit huis, nr. 58. Huh? Er gaat ineens een lichtje branden. Ik pak de routebeschrijving weer en jawel, daar staat: Even voor de villa aan je rechterhand, nummer 58, ga je schuin linksaf naar beneden via trappetjes langs het bordje van Staatsbosbeheer. Ik kijk nog eens goed, op een villa lijkt het huis niet echt, maar ik vind tot mijn grote vreugde wel trappetjes op de aangegeven plek. Top! Ik ben weer in business.

Wandelen met een app
Trage tocht Holset - witte villa
Trage tocht Holset
wandelen in Limburg
Back in business, dus genoeg tijd om tussen de bloemen pauze te houden.

Kerkepad

Het laatste deel had ik echt niet willen missen. Ik wandel door draaihekjes, over weilanden en volg een oude kerkepadroute van het gehucht Wolfhaag naar de kerk in Vaals. Dan is het naar mijn smaak veel te snel afgelopen. Ik had nog veel langer willen wandelen door dit prachtige landschap. Ik zie het kerkje van Holset al weer liggen en loop tussen de Landal vlaggen door naar mijn huisje.

Kerkepad van Wolfhaag naar vaals
Kerkepad van Wolfhaag naar de kerk van Vaals
Kerkepad van Wolfhaag naar de kerk van Vaals
Trage Tocht Holset - Limburg

Alles op een rijtje:

  • Naam route: Malensbos, Schimperbos en Wolfhaag/Trage Tocht Holset

  • Afstand: 13 km

  • Kenmerk: Rondwandeling. 75% Zandpadgarantie. Heuvelachtig terrein

  • Routebeschrijving: Kom uit de wandelgids Lopen door Limburgs Heuvelland van Rob Wolfs en Rutger Bergers. Je kunt de beschrijving ook printen vanaf de Wandelzoekpagina. Daar heet de route Trage Tocht Holset.

  • GPX: aanwezig. Downloaden van de Wandelzoekpagina

  • Start- en eindpunt: Café-restaurant ’t Klukske, Holset 44, Lemiers

  • Openbaar vervoer: het beginpunt is met de bus bereikbaar

  • Horeca: Er is horeca aan het begin van de route. Op ongeveer eenderde kun je van de route af om naar het boscafe ‘t Hijgend Hert te lopen.

  • Honden: kunnen alleen aangelijnd mee

  • Uitvalsbasis: Wij logeerden op Landal Hoog Vaals, dat direct aan de route ligt. Een andere mogelijk is om in Herberg Oud Holset te overnachten. Een zeer smaakvolle plek aan het begin van de wandelroute.

flavicon wandelvrouw
♦ Dit blog schreef ik tijdens een workation met zes leden van de OutdoorBloggers. We logeerden in een huisje dat ter beschikking werd gesteld door Landal Greenparks.