Heerlijk wandelen, een afwisselende route van 60 km verdeeld over drie dagen, de Brocken beklimmen, betoverende stadjes, dineren op het marktplein, speciaal biertjes bij de brouwerij, een oude mijn bezoeken, lopen over de langste hangbrug ter wereld, geschiedenis en cultuur; het kwam allemaal voorbij tijdens een korte wandel/cultuur vakantie. Hans en ik gingen voor 5 dagen naar de Harz in Duitsland en kwamen super enthousiast terug. Een topaanrader voor iedereen die er een mid-week tussenuit wil en helemaal opgeladen weer terug wil komen. Wat kun je veel beleven in korte tijd!

Harzer-Hexen-Stieg symboolWij waren in de Harz op uitnodiging van Toptrails.nl in samenwerking met het Harzer Tourismusverband e.V. en kregen een mooi programma mee. In dit blog laat ik je zien hoe dat programma eruit zag en hoe wij het beleefd hebben. Ik kan je alvast verklappen dat we er van genoten hebben. Het is eenvoudig te kopiëren, waarmee je een mooi wandelrecept krijgt voor een korte vakantie naar de Harz.

Haal hier je handige wandelrecept Harz

Dag 1

Met een koffertje en een rugzak ingepakt stappen we in de auto om richting de Harz te gaan. Vanuit onze woonplaats Enkhuizen is het ongeveer 5 uur (470 km) rijden. De autonavigatie staat geprogrammeerd op Goslar. Het historische stadje Goslar ligt aan de noordzijde van de Harz en staat samen met de nabijgelegen Rammelsbergmijnen op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. We zullen daar beginnen en deze middag al een rondleiding krijgen van een gids.

Middelgebergte Harz

Maar eerst verbazen we ons over de rit er naar toe. We rijden door het vlakke Noord-Duitsland naar het oosten en zien iets wonderlijks gebeuren met het landschap. Ineens doemt een middelgebergte op met toppen die de 1100 meter aantikken. Het is de Harz. In de tijd van de Koude Oorlog was het gebied in tweeën gedeeld en was een groot deel van de Harz niet toegankelijk. Nu is het een nationaal park met 8000 km wandelpad met aan de randen levendige stadjes zoals Wernigerode, Goslar en Bad Harzburg, vol oude vakwerkhuizen, gezellige pleinen, musea, goede restaurants en leuke cafés. We gaan het allemaal beleven.

We hebben een bijzonder hotel in de oude stad Goslar: hotel Alte Münze. De naam zegt het al, het is vroeger de munterij van de stad geweest. Een historisch pand met een enorme sfeervolle authentieke uitstraling. Opvallend is dat het pand super mooi gerestaureerd is met behoud van oude elementen en sfeer, gecombineerd met nieuwe elementen waardoor het voorzien is van alle moderne gemakken. Onze kamer is prachtig. Parkeren gaat ook heel makkelijk.

Hotel Alte Munze Goslar

Hotel Alte Munze in Goslar

Hotel Alte Munze Goslar
Hotel Alte Munze Goslar

Wandelen met een gids

Om vier uur hebben we een afspraak bij de Tourist Information op het marktplein met een gids. Frau Pötig laat ons de mooie en bijzondere plekjes van Goslar zien. Ik hou er van. Een wandeling door een stad krijgt zoveel meer betekenis als je verteld wordt waar je wandelt en waar je naar kijkt. Begeleide stadwandelingen en individuele gidsen kunnen in Goslar geboekt worden bij het Tourist Information-kantoor.

Goslar, Tourist Information

Op het grote marktplein huisvest de Tourist Information.

Stadswandelingen in Goslar

Maak een stadswandeling door Goslar

Wandelen met een gids door Goslar

Onze gids, Frau Pötig, leidt ons rond

Goslar, Harz
Goslar, Harz
Goslar, Harz
Goslar, Harz
Goslar, Harz
Goslar, Harz
Fontein, Goslar Markt

Na onze stadwandeling zoeken we een plekje op het terras van het Brauhaus Goslar. We bestellen een proeverijtje van 3 verschillende bieren die deze brouwerij maakt. Zie ons nu zitten: het is een heerlijke zwoele avond, we zitten in een geweldig sfeervol stadje op het marktplein, het klokkenspel klingelt met een voorstelling van langs glijdende figuurtjes die de geschiedenis van Goslar verbeelden, de autorit is al lang vergeten door de enthousiaste stadswandeling, de Gose bieren lachen ons toe en we zoeken een heerlijke maaltijd uit. Dit is vakantie! Nu al.

Brauhaus Goslar

Op het terras bij Brauhaus Goslar

Brauhaus Goslar

Een proeverijtje van 3 bieren

Goslar

In de verte klingelt het klokkenspel

Dag 2

De eerste dag wandelen over de Harzer-Hexen-Stieg zit er op. Een super dag met hoogtepunten en een zeer late aankomst. Hoe kunnen we van een route van 24 km nou 32 kilometer maken?

Met wat beleid pakken we onze rugzak in. Vandaag start onze 3-daagse wandeling over de Harzer-Hexen-Stieg. Deze route is onderverdeeld in 7 etappes en er is een omleiding van 38 km in het Brockengebied. Juist deze omleiding gaan wij doen, samen met etappe 3 van Torfhaus naar Drei-Annen-Hohne van 19,5 km. Daarmee wandelen we een rondje dat voor ons begint in Torfhaus. Daar zetten we onze auto neer.

route Harzer-Hexen-Stieg rondje

Dit is de route die we gaan lopen. Een rondje van ongeveer 60 km.

Harzer-Hexen-Stieg

Bij de start is het even zoeken naar het goede beginpunt

Harzer-Hexen-Stieg

Daar gaan we

Harzer-Hexen-Stieg

Het is goed dat we een kaart bij ons hebben. Daarop kunnen we bepalen waar de wandeling begint en waar we het beste kunnen parkeren. De wandeling begin meteen al prachtig. We zien wel veel stormschade. Op een gegeven moment is de route ook afgesloten. Er hangen rode linten en borden. We mogen er niet door. Gezagsgetrouw als we zijn doen we dat ook niet en lopen door, in het volste vertrouwen dat een alternatieve route wordt aangegeven. Dat blijkt niet zo te zijn. We lopen helemaal de verkeerde kant op. Gelukkig kunnen we met heel wat gepuzzel op de kaart en een wandeling langs de snelweg (pffff, niet mijn hobby) weer op de Harzer-Hexen-Stieg terug komen. We hebben nu wel flink omgelopen (+4 km) en een mooi stuk langs een meer gemist.

Harzer-Hexen-Stieg Stormschade

Stormschade

Harzer-Hexen-Stieg
Harzer-Hexen-Stieg stempelpost

We vinden al snel een eerste stempelpost. Er zijn er 220 in de Harz.

Harzer-Hexen-Stieg Stempel
Harzer-Hexen-Stieg
Harzer-Hexen-Stieg omleiding langs de snelweg

Begrijp ik het goed? Lopen voetgangers gevaar en mogen ze niet harder dan 70 km per uur?

Nu moeten we nog flink doorlopen om onze afspraak om 13.00 uur in Sankt Andreasberg te halen. Daar ontmoeten we Herr Barsch die ons de mijn Samson gaat laten zien. We bemerken dat we op een soort van ‘dijk’ lopen die kunstmatig is aangelegd tegen de bergwand om plaats te maken voor een kanalensysteem. Het is onderdeel van het Oberharzer Wasserwirtschaft, waar we straks alles over zullen horen.

Harzer-Hexen-Stieg

We lopen over een soort dijkje met een waterkanaal naast het voetpad.

Harzer-Hexen-Stieg

Mooie views vanaf het ‘dijkje’.

Grube Samson

Om in Sankt Andreasberg te komen gaan we een stukje van de route af. We komen nog maar net op tijd op onze afspraak. We hebben hard gelopen, de lunch overgeslagen en we zijn warm. Maar het is meer dan de moeite waard. Herr Barsch is een begenadigd verteller en het is super interessant om te horen hoe een ingenieus aangelegd watermanagementsysteem in de Oberharz er voor zorgde dat de waterkracht gebruikt kon worden bij de mijnbouw. Naast de technische uitleg verhaalt hij ook over de sociale kant van het leven van de mijnwerkers en het leven in de Harz door de eeuwen heen. Ik hang aan zijn lippen. We dalen af in de mijn en zien een enorm waterrad.

Museum Grube Samson

Het museum Grube Samson

Grube Samson
Mijn Samson
Museum Grube Samson, Herr Barsch vertelt

Museum Grube Samson, Herr Barsch vertelt.

Museum Grube Samson, het waterrad

Onder de grond vinden we het waterrad dat aangedreven wordt door het Oberharzer Wasserwirtschaft.

Na ons bezoek aan de mijn Samson (eerst even lunchen natuurlijk) kijken we met een andere blik naar onze omgeving. We zijn ons meer bewust van de geweldige inventiviteit van het Oberharzer Wasserwirtschaft en zien overal sporen van waterwerken.

We hebben vandaag wel een pechdag wat extra kilometers maken betreft. We missen ergens een bord (+ 2,5 km) en niet overal is de route even goed aangegeven ( + 1,5 km). Uiteindelijk komen we na een wandeling van 32 km aan in Braunlage. We zijn moe. Zonder na te denken zetten we Google Maps aan voor de kortste route naar het hotel. We lopen door het stadje naar Relaxa Hotel Braunlage. We zijn blij als we arriveren. Lekker douchen en terug de stad in voor een heerlijke maaltijd.

Harzer-Hexen-Stieg routewijzer

Dit bord valt toch niet te missen? Toch wel. Als je goed kijkt zie je dat de route naar beneden gaat. Wij liepen gewoon de weg rechtdoor.

Harzer-Hexen-Stieg
Harzer-Hexen-Stieg
Harzer-Hexen-Stieg
Harzer-Hexen-Stieg
Relaxa Hotel Harz-Wald Braunlage

We zijn er.

Hoe gaat het verder?

We zijn in Braunlage gearriveerd en genieten van een welverdiende nachtrust. Morgen gaan we weer op pad om nog twee dagen over de Harzer-Hexen-Stieg te wandelen, de Brocken te beklimmen, Quedlinburg te bezoeken en ……….. over de langste hangbrug van de wereld te lopen.

Ga je mee?

Je leest het vervolg in: Wandelrondje Harzer-Hexen-Stieg voor een super mini-wandelvakantie in de Harz [Deel 2]