Heb jij dat nou ook? Dat je een wandeling met zorg hebt uitgezocht, alle papieren, uitdraaien of wandelgids, app of coördinaten bij je hebt. Dat je op de aangegeven plek begint maar gaandeweg de wandeling volledig van het pad af gaat en helemaal je eigen weg volgt. Heb jij dat nou ook? Ik namelijk wel.  Heel vaak.

Wandelroute Duin & Kruidberg 

De laatste keer dat ik met Sally wandelde was het weer eens raak. Ik had haar gevraagd een leuke wandeling uit te zoeken in de buurt van haar nieuwe woonplaats. Na wat wikken en wegen koos ze voor wandelroute Duin & Kruidberg van Routeyou.com. Een leuke route van 10 kilometer door de duinen van Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Ook bedoeld als een goedmakertje, omdat ik dit jaar de 30 van Zandvoort niet kan lopen, voert deze route langs het landgoed Duin & Kruidberg. Ik heb er zin in.

Start

We zijn met de auto en zoeken naar de Hoeve Duin & Kruidberg (horeca) op de Duin- en kruidbergerweg. Daar schuin tegenover loopt een weggetje dat leidt naar de parkeerplaats van Natuurmonumenten. Dé start en finishplaats van onze rondwandeling.  Er staat een mooie informatiewand over het gebied. We vergelijken de gele wandelroute van het gebied met onze uitgeprinte Duin & Kruidbergwandeling en zien dat ze nagenoeg overeen komen. We besluiten daarom gewoon de gele paaltjes te volgen.

Parkeerplaats Natuurmonumenten Duin en Kruidweg
plan wijzigt
Wandelroute Duin en Kruidberg

Heerlijk wandelen

Sally en ik hebben elkaar al weer een week niet gesproken dus het is best lastig dat de gele paaltjes route ons over een eenpersoons paadje laat lopen. Dat praat wat lastig. Het voelt ook best raar dat we door het zand ploegen en op en neer gaan en niet naast elkaar kunnen lopen terwijl we een aantal meters naast ons het verharde pad zien. We houden het nog even vol (goed voor de spieren, zullen we maar zeggen) maar uiteindelijk zwichten we en kiezen toch voor het verharde pad.

Wandelroute duin en kruidberg
wandelroute duin en kruidberg
Wandelroute Duin en Kruidberg, Zandpoort

Al babbelend en genietend van de prachtige omgeving duurt het daarna niet heel lang voordat we de route helemaal laten voor wat het is en we besluiten richting zee te lopen. Want als we dan toch zo dichtbij zijn, moeten we ook even de zee zien.

En als we dan toch op het strand staan, willen we er ook een stukje over lopen. We wandelen richting IJmuiden en hopen eigenlijk dat we een strandtent tegenkomen die open is. Helaas schiet de tijd al aardig op en moeten we terug naar de auto.

Strandopgang
Wandelvrouw Bregje Schipper
Noordzeestrand

De Kennemer Duinen zijn zoals altijd fijn om in te lopen. Ik hou erg van dit toch afwisselende gebied en ik móet gewoon af en toe foto’s maken.

Kennemer duinen
meer in de Kennemer duinen

De route terug is gemakkelijk te vinden. Er staan routebordjes en ik heb mijn Endomondo meelopen voor het geval dat…

routebordje duin en kruidberg

Klaar

Na 3 uur en ruim 14 km wandelen staan we weer op de parkeerplaats. Klaar! We hebben heerlijk gelopen.  De vooraf uitgekozen route? Nee, die niet. Zo’n routekaartje is toch ook maar een hulpmiddel. Alhoewel, we hadden nu geen tijd voor een koffiestop omdat we 5 km langer dan gepland gelopen hebben en we hebben ook het prachtige grote landhuis Duin & Kruidberg totaal gemist. Maar dat besef ik me pas in de auto op weg naar huis. Ach, volgend jaar gewoon maar weer de 30 van Zandvoort doen. Dit was gewoon heerlijk zo.

wandelvrouw

Route Duin & Kruidberg
Lengte 9,4 km
Beschrijving https://www.routeyou.com/nl-nl/route/view/4172834/recreatieve-wandelroute/duin-kruidberg
Voert door De duinen van Nationaal Park Zuid-Kennemerland/ Landgoed Duin & Kruidberg
Start Ingang Duin & Kruidberg Natuurmonumenten. Parkeerplaats.
Adres Bij Duin- en Kruidbergerweg 60, 2071 LE Santpoort-Noord, Nederland
Endomondokaart wandeling Kennemer duinen
Endomondo cijfers wandeling Kennemer duinen