Op deze pagina vind je een verzameling van de mooiste georganiseerde wandelvakanties in Schotland.

Staat de West Highland Way ook bovenaan jouw lijstje om te wandelen? Bij mij stond ie dat wel. En toen ik hem had gedaan (Geweldig!) deed ik het jaar daarop de Great Glen Way. (Ook super!) Wij organiseerden de wandelreizen zelf en sliepen in een klein trekkerstentje. Wildkamperen mag in Schotland. Maar wil je fijn zorgeloos op vakantie en slapen in mooie accommodaties, kies dan een van de onderstaande reizen.

Laat je inspireren door de magie van wandelen in Schotland en kies vandaag nog de perfecte wandelvakantie die past bij jouw wensen en dromen. Trek je wandelschoenen aan en ontdek de schoonheid van Schotland op een manier die je nog nooit eerder hebt ervaren. Jouw volgende onvergetelijke wandelavontuur begint hier!

Wandelvakanties Schotland

De mooiste wandelreizen in Schotland vind je bij:

Schotland wandelreis
SNP – Wandelvakanties in Schotland
Kiezen uit een groot aanbod: verschillende privéreizen langs mooie hoogtepunten en groepsreizen, waaronder een zeilwandelreis.
wandelvakanties Schotland
Bookatrekking – Wandelvakanties in Schotland
Individuele wandelvakanties op verschillende niveaus naar o.a. de Great Glen Way en de West Highland Way. 
wandelreizen Groot-Brittannië
House of Britain – reisvoorstellen op maat
Mooie wandelreizen naar de West Highland Way, de Great Glen Way en de Rob Roy Way. Ze maken vrijblijvend een reisvoorstel voor je. 

Een greep uit het totale aanbod van wandelvakanties in Schotland

Wandelvakantie The Heart of Scotland

Schotland – via Eigenwijzereizen
Individuele reis – 7 dagen
In de voetsporen van Rob Roy MacGregor, de Robin Hood van Schotland, wandel je door de Schotse Hooglanden.

Wandelreis West Highland Way

wandelvakantie Schotland
Schotland – via House of Britain
Individuele reis – 9 dagen
Wandel van Glasgow naar Fort William over Schotlands populairste langeafstandspad! 15-30 km per dag

Wandelreis Great Glen Way

wandelreizen Groot-Brittannië
Wandelvakantie Schotland – via House of Britain
Individuele reis – 9 dagen
Je wandelvakantie begint in Fort William en voert je langs imposante bergen en talrijke meren naar Inverness, de hoofdstad van de Highlands. Ca 8 -22 km per dag

Wandelreis de Rob Roy Way

Wandelvakantie Schotland – via House of Britain
Individuele reis – 9 dagen
Dit langeafstandspad voert door het gebied waar deze volksheld Rob Roy MacGregor ooit leefde, van Loch Lomond & The Trossachs National park tot aan het knusse stadje Pitlochry. Onderweg wandel je door bossen, langs meren, rivieren en ruige bergen.

Wandelen Scottish Highlands & Islands

Wandelen Scottish Highlands & Islands
Wandelvakantie Schotland – via OAD
Groepsreis met de bus – 11 dagen
Unieke wandelrondreis o.l.v. Carin Rosseboom. Ga met Oad mee op een uniek wandelavontuur naar het noorden van het ruige Schotland. De wandelingen in het ruige Schotse landschap worden afgewisseld met interessante excursies. Met o.a. een wandeling over het beroemde lange afstandspad de West Highland Way.

Wandelen in Schotland Perth & Oban

wandelreis Schotland
Wandelvakantie Schotland – via Oad
Groepsreis met bus  – 10 dagen
Tijdens deze unieke reis verblijf je in de Schotse plaatjes Perth en Oban van waaruit je de mooiste excursies en wandelingen maakt. Oad neemt je mee naar onder meer Hadrian’s Wall, de eilanden Mull, Iona en Kerrera en de Trossachs. En natuurlijk pakken ze ook de hoofdstad Edinburgh mee!

ROB ROY WAY – Gemiddeld

wandelvakantie schotland
Wandelvakantie Schotland – via Bookatrekking
Individuele reis – 10 dagen
Geniet van de geschiedenis van Schotland’s meest geliefde schurk en wandel de Rob Roy Way. De Rob Roy Way is een van de ‘Great Trails’ van Schotland en is 127 kilometer lang en is verdeeld in 8 etappes, van Drymen naar Pitlochry.  

ROB ROY WAY – Intensief

Wandelvakantie Schotland – Via Bookatrekking
Individuele reis – 9 dagen
Dit is een snellere versie van de Rob Roy Way. De route van 127 km is nu verdeeld in 7 etappes, van Drymen naar Pitlochry. De Rob Roy Way volgt kleine paden en smalle weggetjes en trekt door dichte bossen langs de indrukwekkende Meren van de Loch Venachar, Loch Lubnaig, Loch Verdien en Loch Tay.

GREAT GLEN WAY – Medium

wandelvakantie Great Glenn Way
Wandelvakantie Schotland – via Bookatrekking
Individuele reis – 8 dagen
The Great Glen Way is een langeafstandsroute die begint in Fort William en eindigt in Inverness, en volgt de grote natuurlijke breuklijn van de Great Glen die Schotland van kust tot kust scheidt. Voltooi de Great Glen Way in 6 dagen. Afstanden: meer dan 20 km per dag.

GREAT GLEN WAY – Intensief

Wandelvakantie Schotland – Via Bookatrekking
Individuele reis – 7 dagen
Dit is een snellere versie van de Great Glen Way voor degenen die getraind zijn en ervaring hebben met trekkers en langere afstanden kunnen lopen. Op deze 7-daagse trekking zul je alle etappes van de Great Glen Way, van Fort William tot Inverness, voltooien. De etappes 3 en 4 zijn echter samengevoegd tot 1 langere etappe.

WEST HIGHLAND WAY – Rustig

Wandelvakantie Schotland – via Bookatrekking
Individuele reis – 12 dagen
De West Highland Way is een geweldig wandelavontuur. Dit 12-daagse (10 etappes) arrangement is geschikt voor de trekkers die nog maar weinig wandelervaring hebben, maar wel kennis willen maken met de Schotse Hooglanden.  De gemiddelde wandeltijd op deze tocht is 4 uur per dag, met uitzondering van de laatste dag, waar je zo’n 8 uur aan het wandelen bent. Ben jij er klaar voor?

WEST HIGHLAND WAY – Gemiddeld

Wandelvakantie Schotland – via Bookatrekking
Individuele reis – 9 dagen
De West Highland Way is de populairste langeafstandswandelroute van Schotland en dat is niet zonder reden. Je wandelt namelijk door enkele van de meest iconische landschappen van de Schotse Hooglanden. De route is 154 kilometer lang en leidt je van Milngavie naar Fort William door heidevelden, bergpassen, dalen en enkele van de meest adembenemende landschappen van Schotland.

WEST HIGHLAND WAY – Intensief

west highland way wandelvakantie
Wandelvakantie Schotland – via Bookatrekking
Individuele reis – 7 dagen
De West Highland Way is een geweldig wandelavontuur. De route is verdeeld in 7 etappes, van Milngavie tot Fort William, maar je kunt het ook indelen naar je conditie en wandelervaring. Een van de meest populaire routes voor de WHW is de 5-daagse trektocht. Deze is echter ook de pittigste. We raden deze optie alleen aan aan wandelaars die trekkingervaring hebben en gewend zijn om meerdere dagen lange afstanden te lopen.

Meer info over wandelvakanties Schotland

De meest populaire wandelroute in Schotland is met voorsprong de West Highland Way. Verschillende wandelreizen gaan daar dan ook naar toe. Maar er is nog zoveel meer te beleven. Daarom zijn wandelreizen waar verschillende wandelgebieden worden aangedaan ook interessant. Het zijn met name de groepsreizen die dat doen.

Wandelvakantie Schotland groepsreis

OAD heeft een mooie gevarieerde groepswandelreis naar Schotland waar je verschillende excursies en wandelingen maakt. Ook SNP heeft mooie groepsreizen met gegarandeerd vertrek die verschillende wandelgebieden aandoen. De zeilwandelreis waarmee je met de zeilboot de Flying Dutchman langs de Schotse lochs en eilanden vaart is helemaal top.

Wandelvakantie Schotland Oad

Een groepswandelreis Schotland met de bus wordt door OAD verzorgd. Ze hebben meerdere keuzes. Voordeel daarvan is dat je begeleide reis al in Nederland begint. Check de OAD wandelreizen Schotland hier.

Wandelvakantie Schotland individueel

De meeste aangeboden wandelreizen zijn individueel. Dat betekent dat je zelf je heen en terugreis moet regelen, maar dat op de bestemming de overnachtingsplekken voor je zijn geregeld, evenals de ontbijten. Let goed op bij de beschrijving wat wel en niet inbegrepen is. Let vooral op of er bagagevervoer bij zit.

Wandelvakantie Schotland met bagagevervoer

Het maakt heel veel uit voor de beleving en de zwaarte van de wandelreis of je bagagevervoer hebt of niet. Met bagagevervoer kan je extra spullen meenemen en kan je per dag ook meer bepalen wat je aantrekt en in je dagrugzak wilt meedragen en wat je door de koerier laat vervoeren. Moet je al je bagage zelf meedragen dat vergt dat behoorlijke inpakvaardigheden. Het is belangrijk dat je zoveel mogelijk thuis laat, mar toch niet tekort komt. Kijk voor een voorbeeld naar deze paklijst voor een korte wandelvakantie met verblijf in B&B’s en hotels.

Single wandelvakantie Schotland

Ik heb geen speciale single wandelreizen naar Schotland kunnen vinden. Bij individuele- en groepsreizen is afhankelijk van de reisaanbieding of je alleen kunt reizen. Vaak wordt er dan een extra eenpersoonskamer toeslag gevraagd.

Wandelen in Schotland voor beginners

Het is mooi om te zien dat de individuele reizen naar de Rob Roy Way en de  Great Glen Way en de West Highland Way op verschillende niveaus worden aangeboden. Ga hiervoor naar Bookatrekking. Zij maken het onderscheid in rustige, gemiddelde en intensieve reizen naar dezelfde bestemming.

Trein wandelvakantie Schotland

SNP heeft een hele bijzondere treinwandelvakantie. Je gaat per trein over een van de mooiste spoortrajecten van Europa. Het treinreizen wordt afgewisseld met heerlijke wandelingen door de ongerepte moors.

Reizen naar Schotland

Het is heel goed mogelijk om vanuit Nederland met de trein naar je wandelbestemming in Schotland te komen. Voor treintickets ga je naar NS International.

Vliegen kan ook. Met Transavia vlieg je goedkoop vanaf Rotterdam/Den Haag naar Edinburgh. Er zijn wel 16 grote en kleine passagiersluchthavens in Schotland. Je kunt op prijsvergelijkingssites de prijzen van de vliegtickets vergelijken, bijvoorbeeld bij Momondo of Vliegennaar.

Er is geen directe verbinding met de veerboot tussen Nederland of België naar Schotland. Wat je wel kunt doen is een overtocht van IJmuiden naar het noorden van Engeland: Newcastle. Vandaaruit is het met de auto zo’n anderhalf uur rijden naar de Schotse grens. Deze overtocht kan je maken met DFDS.

Een alternatief is vertrekken met de veerboot vanuit Rotterdam naar Hull. Dan is het nog wel ruim vier uur rijden tot je in Schotland bent. Check alle veerboten bij Directferries.nl.

Wandelen in Schotland beste tijd

Wat is nou de beste tijd om in Schotland te gaan wandelen? Dat is best een lastige vraag. Qua temperaturen lijkt Schotland wel wat op Nederland, alleen in de zomer is het er iets koeler. Maar dat is voor een wandelaar best lekker. De zomermaanden zijn dan ook populair. Dat betekent wel dat het druk kan zijn op de trails en dat het lastig is om overnachtingsplekken te vinden. Dat pleit er dan voor om je reis bij een organisatie te boeken.

Het grote nadeel van de late lente en zomer is dat dit de periode is dat de stekende midges actief zijn (juni tot september). Zij kunnen je wandelvakantie echt verpesten. Zorg dat je bedekkende kleding hebt, je goed insmeert met een afweermiddel en blijft bewegen. Dan komt het goed.

Ga je naar de Schotse Hooglanden dan zijn de wintermaanden vanaf oktober niet echt aan te raden vanwege onvoorspelbaar, koud en regenachtig weer. Gemiddeld ligt de temperatuur zo rond het vriespunt en sneeuw is niet zeldzaam. De dagen zijn erg kort. Geen goed idee dus om in de winter te willen wandelen in Schotland.

Conclusie. Wat is de mooiste maand voor een wandelreis Schotland?

Het voorjaar van maart tot mei is een prima keuze voor een wandelreis Schotland. Het is overdag zo rond de 10 graden, maar de zon schijnt regelmatig en er valt het minste neerslag. September is ook een hele mooie maand, hoewel de midges dan nog wel actief kunnen zijn.