Elke maandag

Een blog over de voorbereiding op de Nijmeegse Wandelvierdaagse.

 

De inschrijving start vandaag

Vandaag start de officiële inschrijving van de Nijmeegse Wandelvierdaagse. Tot en met 26 februari is de inschrijving alleen open voor degene die volgens het limiteringsprotocol verzekerd zijn van deelname. Dan moet je hem de afgelopen 6 jaar wel 4 keer uitgelopen hebben. Van 29 februari tot en met 1 april is de tweede inschrijfperiode. Dan mag iedereen inschrijven.  Er wordt ‘gewogen’ geloot: hoe vaker je hem uitgelopen hebt hoe meer kans je maakt. Spannend allemaal. Maar niet voor mij. Want:

“Ik heb al kaartjes!!”

Jazeker, mijn inschrijving voor de Nijmeegse Wandelvierdaagse is al een tijdje geregeld. Nee, niks illegaals. Toen ik op Twitter mijn zorgen uitsprak of ik überhaupt wel een kans had in die gewogen loting -ik had immers nog nooit meegedaan- kreeg ik een berichtje terug van iemand van de Via Vierdaagse. Die wees me erop dat ik me bij zijn organisatie als debutant in kon schrijven. Er waren 1650 plekken voor onervaren wandelaars. Deze organisatie is erop gericht om wandeldebutanten (ik dus) een kans te geven  om de Vierdaagse van  Nijmegen met succes te lopen. Ze helpen je met de voorbereiding.  Er zijn wel voorwaarden aan de deelname verbonden: je mag nooit eerder de Vierdaagse Nijmegen hebben uitgelopen én je mag nog geen lid zijn van de wandelbond (KWBN). De bonus bovenop dit alles is dat als je jezelf voor Via Vierdaagse aanmeldt en je ontvangt een bevestiging, dan ben je automatisch ook ingeschreven voor de Nijmeegse Vierdaagse. Bingo! Dat was de oplossing.

Hoeveel km?

Overleg met Anja. Die was wel opgetogen over deze vondst. We zouden allebei op11 januari klaar zitten om 8.00 uur om ons via de site op te geven. Welke afstand? Anja zette in op 55 km. Wat??? Dat vond ik echt veel te veel. Ik denk niet dat ik ooit verder heb gelopen dan 35 kilometer op 1 dag. En geloof me, dat vond ik toen echt genoeg.  Vijftig kilometer dan, verlaagde Anja haar inzet. Maar ook dat vond ik te veel. Ik had namelijk ook al afgesproken dat ik met een andere vriendin de Strand6daagse zou lopen, en die begint meteen de maandag na de Nijmeegse. De reglementaire afstand van 40 km wilde ik lopen.  Ver genoeg om een forse uitdaging te vormen en met een goede training zou ik echt van deze 100ste Nijmeegse kunnen genieten en me niet zo stuk lopen dat de strand6daagse in het water zou vallen. Uiteindelijk ging Anja overstag.

Oeps

Nadat ik had afgestemd met Anja, las ik de voorwaarden nog een keer goed door. Je mag geen lid zijn van de KWNB. Oeps. Ik had net van zorgverzekering gewisseld. Ik ging naar De Friesland Zorgverzekeraar en daar had ik gekozen voor een groen & fit polis met gratis lidmaatschap bij de…. KWBN. Snel gebeld met De Friesland. Daar keurig geholpen aan een andere verzekering (nog goedkoper ook) waardoor het lidmaatschap tegengehouden en geannuleerd kon worden. Pfff.

Opgeven via de site

11 Januari, 7.45 uur. Anja en ik zaten ieder achter onze eigen computer, in onze eigen woonplaats. Druk Whatsapp-verkeer onderling. Spannend. Zouden we er tussen kunnen komen? 8.00 uur. Anja had een button die doorklikte naar een invulpagina. Help, ik had helemaal geen button. Anja werd er meteen weer uitgegooid nadat ze alles had ingevuld. Error. Ik ook een Error. Twitter zegt overbelast. Shit, David Bowie is overleden. Twitter stroomt vol. Er wordt aan gewerkt, twittert Via Vierdaagse. We moeten volhouden zeggen ze. Ik zet er een tweede computer naast. Neem koffie en zet de radio aan. Veel David Bowie. Ik blijf maar invullen en ik word er steeds maar uitgegooid. Ineens bericht van Anja: Ik zit er in! En even later: ‘Yehhhhhhhhh gelukt.’ Het is dan 8.48 uur. Om 8.49 ben ik ook succesvol ingeschreven.

 

Schermafdruk 2016-01-11 08.50.24

We waren echt superblij. Om 8.53 waren al 650 plekken weg, ondanks de storing. Dat ging snel. We prezen onszelf gelukkig dat we er bij zaten. Maar tot onze stomme verbazing gingen de inschrijvingen al snel veel langzamer. De volgende dag gooide Via Vierdaagse er zelfs nog een Twitterbericht uit om de laatste plaatsen vol te krijgen. Wie had dat nou bedacht? Wij in ieder geval niet.

Nu voorbereiden

Nu komt het op de voorbereiding aan. Ik merk dat we er nog niet echt bovenop zitten. We hebben allebei 1 x naar het digitaal trainings-en begeleidingsprogramma VitalinQ  gekeken,  maar konden geen trainingsschema vinden. Die zagen we wel op de site van de 4daagse. Daar is een 21-weeks schema te downloaden. Als ik goed reken hoeven we pas half februari  te beginnen. De eerste week begint in het schema met een afstand van 10 kilometer. Die lopen we nu al gemakkelijk weg. Vorige week nog 2 x de halve marathon (21,1 km) van Egmond gewandeld. Dus dat is geen probleem. 20 Februari hebben wij onze startbijeenkomst van  Via Vierdaagse. Wij doen de bijeenkomst in Zaandam. Daar krijgen we wandeltraining en voorlichting. Ik denk dat we dat rustig afwachten en ondertussen onze eigen rondjes lopen. We zijn beiden lid van de groep #wandel1000km in 2016. In deze Facebookgroep posten we onze wandelingen en houden we de score bij. Ik heb in januari 133 km gewandeld. Dat gaan er dus nog heel veel meer worden.

FB_IMG_1453321471789

 

Tijdens een heerlijke lucht hebben Anja en ik wel een lijstje gemaakt van de wandelingen die we zeker willen lopen. Mijn lijstje ziet er op dit moment als volgt uit:

 

19-mrt De 30 van Zandvoort 30 km
2-apr Fjoertoer Terschelling 40 km
16-apr Bloesemtocht 30 km
Mei Walk of Wisdom 138 km
4/5 juni Om ’t eiland, Texel 32-28 km
15 t/m 18 juni Alkmaarse vierdaagse 4×25 km
19 t/m 22 juli Nijmeegse vierdaagse 4×40 km
25 t/m 30 juli Strand6daagse 140 km

 

 

Je kunt me volgen

Elke week zal ik op maandag een verslag maken van mijn vorderingen. Leuk als je me volgt. Het idee dat we straks met 50.000 mensen ons aan het voorbereiden zijn op deze fantastische tocht is toch wel apart. Dan wordt er heel wat afgewandeld. De moeite waard om ervaringen te delen.

Hoop je volgende week hier weer te zien.

Wil je meer weten over Via Vierdaagse dan kun je terecht op deze site: – Klik hier-

In het kort is dit wat iedere deelnemer aan Via Vierdaagse ontvangt:

  • Digitaal trainings- begeleidingsprogramma (VitalinQ)
  • Deskundig advies van professionele trainers en begeleiders
  • Uitnodiging voor de startbijeenkomst (januari en februari)
  • Uitnodiging voor regionale wandeltraining (april en mei)
  • Deelnamebewijs voorbereidingstocht Rode Kruis Bloesemtocht
  • Exclusief Via Vierdaagse wandelshirt
  • Gegarandeerd startbewijs voor de Vierdaagse
  • Uitstekende verzorging op de route van de Vierdaagse bij het Via Vierdaagse Pluspoint
  • Lidmaatschap KWBN