Mijn eerste 40 km ooit

Pffff, dat was een ‘bijzondere’ wandeling, de Fjoertoer Terschelling, die ik afgelopen weekend samen met Anja liep. Maar het was bovenal een hele goede les in de voorbereiding voor de Nijmeegse Vierdaagse. Ik ga het verhaal van de Fjoertoer helemaal vertellen in een apart blog, dat a.s. woensdag verschijnt. Voor nu laat ik jullie alleen de foto zien van mijn voeten de ochtend na de wandeling.

 

voeten fjoertoer

 

Mijn voeten zijn wat verdikt, rood gezwollen zeg maar. En bij de bovenrand bij mijn sokken lijkt de huid wel geschaafd. Het jeukt niet, het is eerder wat branderig. Ik zette deze foto ook in de facebookgroep #wandel1000km en kreeg een heel aantal reacties van mensen die dit herkenden en er zelf ook in meer of mindere mate last van hadden. De verklaringen over de herkomst varieerden van niet voldoende water drinken, schoenen te strak aangesnoerd tot de verkeerde sokken dragen. Ik hoorde ook voor het eerst van de term asfalteczeem en asfaltvoeten. Toen ik dat uitzocht via google, kon ik toch niet helemaal de relatie met mijn eigen voeten leggen. Asfalteczeem schijnt een leuk synoniem te zijn voor schaafplekken die wielrenners en motorrijders oplopen als ze onderuit gaan en over het asfalt schuren. En de term asfaltvoeten lijkt gebruikt te worden door blotevoetenrenners. Enfin.

 

Dit zijn de tips die ik kreeg:

 • Veel water drinken onderweg
 • Insmeren met verzorgende crème van Gehwohl
 • Insmeren met Lao Tze crème van Rituals
 • Wandelschoenen niet te strak veteren
 • Sokken van merinoswol
 • Lauw sodabadje en smeren met Carnifloor
 • Vooraf voeten insmeren met Vaseline
 • Direct sokken en schoenen uitdoen na de wandeling
 • Smeren met Sudo crème
 • Na de wandeling meteen rust nemen, liggen, benen hoger dan je hart. Water drinken, proteïnes en koolhydraten eten.
 • Geen alcohol na de wandeling (had ik ook niet gedaan)

 

Doe er je voordeel mee. Ik heb in ieder geval de Gewohl crème (vaak genoemd) op mijn boodschappenlijstje staan en ik probeer de volgende lange wandeling op andere, wat lossere schoenen. Ook ga ik starten om mijn voeten te harden met Kamferspiritus. Het is niet genoemd maar het lijkt me wel handig.

 

40 km. Best ver

voeten fjoertoerIk ben ook wel onder de indruk gekomen van de afstand. Ik vond het echt f*%^*ing ver. Onze Fjoertoer begon om haf vier ‘s middags. We deden het daarom ’s ochtends rustig aan. We wandelden na het ontbijt naar de winkelstraat in West, winkelden wat, lunchten gezellig, liepen nog even mee om kaarten op te halen. Kortom, voordat we aan de wandeling begonnen had ik al bijna 6.000 stappen op mijn stappenteller staan. De organisatie riep om dat de wandeling geen 42 maar 41 km was. Gelukkig, dat scheelde alweer. En vol goede moed gingen we op pad. Tot 30 km ging het prima. Maar toen was het echt wel goed donker geworden en liepen we alleen nog maar over onverhard terrein. Zwaar. Je ziet toch niet goed waar je je voeten neerzet.  Op de een of andere manier hou ik me vast aan de kilometers die Endomondo opgeeft. Dus toen die meldde dat de 41 km erop zaten was ik er ook echt helemaal klaar mee. In werkelijkheid moesten we nog 3,5 km wandelen om de finish te halen. Dat zijn dan lange, lange kilometers.

Wat steeds door mijn hoofd speelde was: Stel je nou voor dat ik morgen weer zou moeten? En overmorgen en over overmorgen?????

 

The day after

Toen de Fjoertoer erop zat deden mijn voeten echt wel zeer. Slapen lukt daardoor niet erg goed. Na 2 paracetamols ging dat wel beter. De volgende ochtend voelde ik toch een soort van opluchting. Mijn voeten zagen nog wel rood en geschaafd maar ik kon er goed op lopen. Mijn lijf was eigenlijk wel helemaal oké. Wat stijfjes bij het opstaan maar na een paar stappen was dat meteen over. Bemoedigend. Maar om nu meteen aan de volgende 40 km te beginnen…..

 

Komende week

Mijn balboekje is qua wandelingen de komende week aardig leeg. Natuurlijk loop ik gewoon mijn vaste dinsdagavondwandeling (7km) en de #startjedagwandeling (10km) op woensdag, maar verder is niets gepland. Er zal vast nog wel iets voorbij komen. Volgens het trainingsschema van Viavierdaagse hoeft het niet; dit weekend is vrij.

Ik start morgen in de sportschool met een BodySupport programma. Wat krachttraining om de spieren te versterken en ik ga weer beter op mijn voeding letten. Ik hoop wat kilo’s af te vallen. Volgende week meer hierover.

 

Tot volgende week. Wandelze.

 

 

wandelvrouw