Het is een onstuimige tweede Paasdag. Ik ga straks zeker nog even een rondje wandelen; lekker tegen de storm opboksen. Niet te ver, gewoon even de spieren loslopen.

boten zuiderzeemuseum
2e paasdag wandeling. Het stormt maar de bootjes van het Zuiderzeemuseum varen nog.

 

Schoorlse Duinen

Het verbaast me trouwens hoe weinig last van spierpijn ik heb van de wandeling van gister. We hebben zeker 8 kilometer door mul zand en onregelmatige duinpaadjes voortgeploegd. De overige 8 km gingen over het strand, fors tegen de wind in, en over bospaden met hoogteverschil. We startten de wandeling trouwens met een trap van 54 meter. Dan ben je echt wel warm als je begint te lopen.

Wat is het toch heerlijk wandelen in het Schoorlse duingebied. Ik geniet er elke keer weer van. Mijn favoriete wandeling brengt je halverwege op het strand. In het duingebied hoor je de zee al bulderen. Dan die laatste duintop over klimmen en daar zie je de zee. Magnifiek! Gister liep ik met mijn ogen dicht, de zon in mijn gezicht, tegen de wind in, op een onmetelijk groot strand. Dat is pas genieten.

 

Hoe houd je de training leuk?

Ik merk dat het echt de moeite waard is om de trainingskilometers interessant te houden. Ik heb vier manieren die voor mij goed werken.

 

1)     Wandelen in een mooie omgeving

Niets is voor mij inspirerender dan in een omgeving te wandelen waar ik allerlei nieuwe indrukken op kan doen. Weg van het rondje rond de kerk. Je moet het even organiseren, tenminste als je zoals ik niet een prachtig natuurgebied in je achtertuin hebt liggen, maar het is het dubbel en dwars waard.

 

2)     Wandelen met leuk gezelschap.

Ik vind het heerlijk om bij te praten tijdens een wandeling. Ik wandel elke woensdagochtend een #startjedagwandeling met vriendin Sally en we kletsen zo 10 km weg. Iemand uitnodigen voor een wandeling is een geweldige manier om elkaar te leren kennen en met een groepje wandelen houdt het levendig.

 

3)     Een georganiseerde tocht lopen.

De eerste twee punten komen hier al meteen samen. Georganiseerd wandelen is over het algemeen in een leuke, inspirerende omgeving en ik spreek altijd af met anderen om het samen te doen. Daarnaast is het een groot voordeel dat je móet; afzeggen omdat het weer je niet aanstaat is geen optie. Die trainingskilometers ga je gewoon maken, of je écht zin hebt of niet. Ook is het een prima manier om grenzen te verleggen. Toch inschrijven voor de afstand die net even iets extra’s vraagt.

 

4)     Met muziek wandelen

Als ik alleen op pad ga voor een flinke afstand vind ik het heerlijk om met muziek op te lopen. Oortjes in en afstemmen op de radio. 3FM is mijn favoriete zender. Goeie muziek en gepraat dat iets toevoegt. Ik heb nog steeds op mijn to-do lijstje staan dat ik een podcast wil maken met mijn all-time favourites. In dit geval is het wel jammer dat ik mijzelf zo goed ken dat ik weet dat die podcast er nooit gaat komen. Gelukkig is de radio ook heel lekker. De batterijen gaan er alleen zo snel van op, vooral als hij tegelijk loopt met de GPS kilometer tracker.

 

Komende week

Afgelopen week heb ik dus lekker gelopen, kilometers gemaakt en geen centje pijn. Het schema zegt voor aankomende week dat er twee keer anderhalf uur en één keer 20 km gewandeld moet worden. Mijn plan ziet er iets anders uit. Dit weekend staat de Fjoertoer Terschelling op het programma. Een heerlijk weekendje weg met Nijmegen-maatje Anja. We lopen er de 40 km. Ik hoop dat Anja weer helemaal hersteld is; zij had afgelopen week flink last van de fysiotherapeutische behandeling aan haar opspelende meniscus. Tja, dat kan ook. Afkloppen maar, ik ga ervan uit dat het allemaal gaat lukken en dat het een hele bijzondere tocht wordt.

Fjoertoer

fjoertoer terschellingVoor degene die het niet kennen: De Fjoertoer leidt de wandelaars langs de prachtige natuur van het eiland Terschelling, door de polder, de bossen, de duinen en natuurlijk over het strand. De tocht wordt voor het grootste gedeelte in het donker gelopen. Eilander kunstenaars zorgen onderweg voor verrassende en bijzondere vuur- en lichteffecten, die de deelnemers in de nachtelijke duisternis de juiste koers wijzen. En uiteraard ontbreken ook de aloude kampvuren niet. Over een interessante wandeling gesproken….

 

 

Misschien zie ik jou daar wel? En heb jij nog goede tips om het wandelen van heel veel kilometers niet saai te laten worden?

wandelvrouw