Morgen is de Dam tot Dam wandeltocht. Ik ga hem lopen samen met vriendin Anja. We doen de 27 km. Omdat ik helemaal geen ochtendmens ben en ik de trein van 7.24 uur moet nemen (Anja wilde nog vroeger maar dat vind ik écht niks, het moet wel leuk blijven) moet alles ’s ochtends klaar liggen. Hoe bereid je nu zo’n eendaagse wandeltocht voor en wat neem je allemaal mee? Volgens mij zijn er drie onderwerpen: Kleding, schoenen en rugtas. Laten we ze even langs lopen.

Welke kleding trek ik aan?

Dat is natuurlijk afhankelijk van het weer. Het weerbericht voor morgen zegt dat we 70% kans op regen hebben (70% !!! gatverdamme en dat het max. 18 graden wordt met windkracht 4. We moeten rekening houden met losse buien. Dat is dan nog gunstig. Liever dat, dan de hele dag miezer. Het zegt mij wel dat ik in ieder geval een sneldrogende broek aan moet. Dat maakt voor mij de keuze makkelijk, ik heb maar 1 wandelbroek die nog past. Géén katoenen kleding, dat is sowieso niet handig als je iets zweterigs of nats doet. Ik draag een synthetische onderbroek zonder naden en een sporthemdje van de HEMA. Die laatste is ideaal en voor een zacht prijsje. Elk ander sporthemd op de huid gedragen kan natuurlijk ook. Het voert je zweet af waardoor je droog en comfortabel blijft. Daaroverheen gaan de laagjes: een shirt en een dun fleecevest, maar dat is meer voor in de trein heen en terug. Als ik loop zal hij in de rugzak verdwijnen. En ik doe mijn hardshell regenjas aan. Ik wil echt droog blijven.

Wat in de rugtas?

Ik heb een zeer comfortabele dagrugzak van 22 liter. Hij is goed verstelbaar en er zit iets van een frame in waardoor hij niet op mijn rug plakt maar met een net van mijn rug af staat. Het ziet er misschien wat overdreven uit voor een wandeling waar langs de route alles te krijg en te koop is maar ik vind het al fijn dat mijn jas en fleecevest er zonder problemen in kunnen en dat ik hem echt niet voel. Wat gaat er in de rugzak? Standaard heb ik een mes met fluitje (daarover misschien later eens meer), natte schoonmaakdoekjes en antibacteriële gel in mijn tas. Dat laatste omdat ik helemaal vies ben van die dixies, waar je toch ergens op de dag aan moet geloven. Mijn tas heeft een ingebouwde waterzak ook wel camelbag genoemd. Daar doe ik een liter water in, meer is niet nodig. Ik schat zo in dat we onderweg genoeg zullen krijgen. Verder neem ik droge sokken mee en moet ik de stempelkaart, treinkaart, telefoon, fotocamera en portemonnee (kleingeld thuislaten i.v.m. het gewicht) niet vergeten. En als talisman neem ik de rode uitklapparaplu mee. Tot nog toe bleef het steeds droog als ik hem mee sjouwde. Dat betekent toch iets!

“Waar is je regenbroek of je poncho?,” hoor ik je vragen. Ik doe daar niet aan. Ik heb eens poncho’s getest en ik vind het een drama. Een hoop gedoe en uiteindelijk worden je benen toch nog kleddernat. Het beschermt wel je bovenlichaam, maar daar heb je toch gewoon een regenjas voor en de regenhoes voor je rugzak. Drogen doe je vanzelf wel weer.

En dan de schoenkeuze

Ik heb twee soorten wandelschoenen die in aanmerking komen. A-schoenen en AB-schoenen. De logische keuze zou de A-schoen zijn, we lopen immers alleen maar over harde vlakke ondergrond. Mijn A-schoenen zijn net pantoffels, zo lekker zitten ze. Dat is dan ook meteen de aarzeling, deze schoenen lijken wel weinig steun te geven. Vijf kilometer gaat prima maar met een beetje pech heb ik helemaal doorgezakte voeten na 27 km. Maar, alles voor de goede zaak. Laat ik het uitproberen, dan kan ik meteen een review schrijven over die schoenen. Goede sokken zijn belangrijk, dus die leg ik ook klaar en ik ga ook nog even mijn teennagels knippen.

Ik ben ingepakt.

Mis jij dingen of heb je goede tips. Laat het hieronder weten.