Ben je toe aan een geweldig micro-avontuur en hou je van een uitdaging? Dan heb ik een super tip voor je, helemaal uitgewerkt in dit blog. Waar gaat het over? Het gaat over wandelen langs de Eifelsteig en ’s nachts slapen in je eigen tentje op een geheime plek langs de route. Klinkt dat niet spannend? Ik deed het je voor en schreef er over in het blog: De Eifelsteig van Einruhr naar Vogelsang en slapen in een tentje. In het blog dat je nu leest, kan je zien hoe jij ook kunt organiseren dat je gaat wildkamperen langs de Eigelsteig. 

Wildkamperen op een Naturshutzplatz

In Duitsland mag je niet écht wildkamperen. Om toch die ervaring te krijgen zijn er langs de Eifelsteig een paar wildkampeerplekken gemaakt. Deze zogenaamde ‘naturshutzplätze’ zijn plekken op geheime locaties, waar je op een vlonder met maximaal 2 tentjes een nacht kunt wildkamperen langs de Eifelsteig. Naast de vlonder, picknicktafel en composttoilet zijn er verder geen voorzieningen.
Ik vond het helemaal geweldig om de Eifelsteig te bewandelen en te overnachten op deze plekken. Een echt micro-avontuur. Ik deed het 3 dagen en twee nachten maar kunt er een derde nacht aan vastknopen. Hoe het in zijn werk gaat? Ik geef je het wandelrecept:

wildkamperen langs de Eifelsteig

Voorbereidingen

Meer informatie over de wildkampeerplekken langs de Eifelsteig kun je vinden op de webpagina van de vakantieregio Eifel. Daar kun je lezen dat er 4 wildkampeerplekken zijn. Drie daarvan liggen op rij langs de Eifelsteig. Met deze drie overnachtingsplekken kun je je micro-avontuur opbouwen door van de ene kampeerplek naar de andere te lopen, via de Eifelsteig. De vierde plek ligt daar een stuk vandaan.

Op de website van trekking Eifel kun je de wildkampeerplekken boeken. Op een overzichtje kan je zien wanneer er plekken vrij zijn. Wees er vroeg bij want het is snel volgeboekt. Een plek kost 10 euro per nacht. Als je betaald hebt krijg je de routebeschrijving en coördinaten van de plek thuisgestuurd.

Ik heb thuis met deze kaart (voor het overzicht) en dit etappeboekje (etappebeschrijvingen) zitten puzzelen waar de kampeerplekken ongeveer lagen. Het etappeboekje heb ik tijdens het lopen veelvuldig gebruikt. Een aanrader om bij je te hebben.

wildkamperen langs de Eifelsteig

Het wandelrecept ‘Wildkamperen langs de Eifelsteig’

Dag 1:
Startpunt: Einruhr
14 km wandelen naar Vogelsang. Daar de kampeerplek zoeken. Handig is om de coördinaten in te voeren in Google Maps. Die brengt je er dan zo naar toe.

De kampeerplaats heet: Nordster
Let op: onderweg is geen horeca.

Dag 2:
Startpunt Vogelsang
17 km wandelen naar Olef. Vandaar nog een paar km naar de kampeerplaats. De beschrijving is super duidelijk.

De kampeerplaats heet: Land im Sicht
Onderweg kun je lunchen in: Gemünd

Dag 3:
Dit was mijn laatste wandeldag. Twee keuzes: Je kunt de 5de etappe afmaken en stoppen in Steinfeld en daar de bus nemen naar het station van Nettersheim om de trein te nemen naar huis. Of je neemt de bus terug naar Einruhr, waar je begonnen bent.
Onderweg kun je lunchen in: Golbach. In Steinfeld is een restaurant en bij Kloster Steinfeld ook een horecagelegenheid.

Er is ook een derde keuze en dat is doorlopen naar Nettersheim, voor een derde overnachting op een wildkampeerplek. Als je daarvoor kiest, loop dan door tot voorbij Nettersheim (27 km vanaf Olef).

Die wildkampeerplek heet: Ich bin mal kurz weg.

wildkamperen langs de Eifelsteig - hdet eco-toilet op de wildkampeerplek
Hartje
wildkamperen langs de Eifelsteig - tentjes op de vlonder
wildkamperen langs de Eifelsteig
Wandelkaart Eifelsteig

Topografische kaart ES Eifelsteig | Eifelverein

von Aachen bis Trier

€ 12,50

Wandelgids Eifelsteig

Wandelgids Hikeline Eifelsteig | Esterbauer

Von Aachen nach Trier

Wandelgids Duitstalig

€ 11,90

Wandelgids Eifel

Rother Wandelgids Eifel | Elmar

Wandelgids

€ 14,95