Een stadswandeling maken als je op vakantie bent, wie doe het niet? Vaak zwerf je dan maar wat op de bonnefooi rond en loop je de kans ongemerkt langs bijzondere plekken te lopen en van alles te missen. Met een beetje pech verdwaal je en kom je wat minder blij en met zere voeten thuis. Dat kan beter. Daarom hier 5 tips die van je stadswandeling een optimale belevenis maken.

Tip 1. Bereid je voor

Google op internet de naam van je vakantieplekje in combinatie met het woord wandeling of stadswandeling. Je zult verbaasd staan. Vaak kun je meteen al een digitale stadswandeling downloaden. Het brengt je in ieder geval op de leukste ideeën. Een culinaire wandeling, een wandeling langs hoogtepunten in de stad, een wandeling in combinatie met een boottocht of een andere thematische wandeling. Je kunt het vaak zelf zo gek niet bedenken of het bestaat.

Tip 2. Laat je rondleiden

In elke stad is wel een stadsgids te vinden. Zo’n gids vertelt je leuke wetenswaardigheden of bijzonderheden van de stad. Hij of zij leidt je door de mooiste straatjes en langs de beste plekjes. Ook is het leuk om met een verhalenverteller op stap te gaan. Je hangt aan zijn lippen terwijl je door kleine straatjes en steegjes wandelt en langs oude monumenten gaat. Soms vind je in een stad een hele bijzondere rondleider. Zo kun je je in Amsterdam laten rondleiden door een dakloze. Apart toch.

Tip 3. Start je wandeling bij een VVV-kantoor

Eerst even naar binnen natuurlijk. Bij de VVV hebben ze vaak een keur aan wandelingen beschreven in prachtige folders. Mocht dat niet zo zijn, ze hebben in ieder geval een plattegrond van de stad. Bestudeer die even en teken wat hoogtepunten aan. Even wat voorwerk doen en je wandeling brengt je vanzelf op de beste plekjes. Verdwalen kun je in ieder geval niet meer.

Tip 4. Neem een handige (rug)tas mee

Het gaat zo makkelijk; je loopt zo je hotel of appartement uit en begint te wandelen. Pas later krijg je in de gaten dat je van alles niet mee hebt. Geen flesje water, geen plattegrond. Die veel te warme trui had je graag even weggestopt en je achterzak is echt geen goede plek voor je portemonnee in verband met zakkenrollers. Een rugzak is echt handig om mee te nemen. Er kan van alles in en je houdt je handen vrij.

Tip 5. Goed schoeisel is een must

Natuurlijk hoef je geen stevige hoge bergschoenen aan te trekken voor een stadswandeling, maar die flip flops zijn de achterdeur uit. Het vergalt je wandeling als je zere voeten of blaren krijgt. Dus geen hoge hakken of ‘mooie’ schoenen die niet gemaakt zijn om kilometers mee te wandelen, maar denk bijvoorbeeld eens aan een goede wandelsandaal of een lage lichte wandelschoen.

Ook zin gekregen om wandelend een stad of streek te ontdekken?
Hier zijn wat voorbeelden van leuke stadwandelingen:

Museumwandelen in Haarlem: tussen Teyler en Hals
Digitaal VOC wandelen in Enkhuizen
Een VOC wandeling door Enkhuizen met een gids