Op stap met de app

Kom je zondagmiddag thuis na een verregende VOC wandeling met een gids, blijkt, als je de meegenomen folders eens goed doorleest, dat de wandeling ook digitaal beschikbaar is. Dat is pas goed nieuws. Dan kan ik op een door mij gekozen tijdstip, met een door mij gekozen gezelschap de wandeling opnieuw doen. Bij voorkeur als het stralend mooi weer is. Sally meldt dat ze mee wil. Leuk! Dinsdagochtend 4 oktober is het al zover. De zon schijnt uitbundig en we hebben er zin in.

 

Hoe werkt de app

3Natuurlijk kennen we de weg in Enkhuizen maar hoe werkt het wandelen met de app, vragen we ons af. Sally kijkt geamuseerd toe terwijl ik de site probeer op te roepen. Het is namelijk niet een echte app maar een webpagina met een wandelroute. Ik had het thuis al even geprobeerd en had gemerkt dat je de wandeling ook gewoon op de bank kunt doen. (dusse…) De info vlaggetjes zijn vooraf al te lezen. Je hoeft nergens naar toe.

De wandeling start bij de Waag op de Kaasmarkt. We staan klaar en de site is opgeroepen. Als ik op de knop druk verschijnt er een uitgezoomd kaartje van Enkhuizen, het heeft wat weg van een Funda kaartje door de oranje vlaggetjes. De kaart moet uit elkaar geveegd worden waarbij het blauwe puntje (wij) niet van het scherm geveegd mag worden. Het is best lastig om ons gecentreerd te krijgen.

Maar we weten waar het volgende gebouw staat, dus welke kant we op moeten. We lopen met de telefoon in de hand en gelijk valt me op dat de kaart niet meebeweegt zoals bij Google Maps of Pokemon Go. Het levert wat verwarring op want ook blijkt dat de kaart niet draait waardoor de blauwe stip naar “beneden” loopt terwijl wij “omhoog” gaan. Links op de kaart wordt dan ook rechts in het echt. In je hoofd dus wat je ziet omdraaien naar waar je bent.  Dit is gelijk een duidelijk minpunt, wanneer je de weg hier niet weet gaat dit een uitdaging worden, voorspellen wij alvast.

Regelmatig zien we dat de blauwe stip van het scherm af is geraakt. Om onszelf te blijven volgen moeten we de kaart mee schuiven op het scherm na een aantal meters, niets gaat vanzelf.

Eerste vlaggetje

Als we bij een vlaggetje aankomen klikken we die aan. Dan verschijnt er tekst en uitleg over iets bijzonders op de plek waar we staan. Het eerste vlaggetje is van de Lutherse kerk op de Breedstraat. Er zijn 22 kerken in Enkhuizen, ieder middelgroot gebouw kan wel eens een kerk zijn. Wij kijken naar het pand voor ons. Dat ziet er toch wel heel anders uit. Zouden ze er zoveel aan verbouwd hebben? Terwijl we daarover debatteren bemerken we ineens dat we de verkeerde kant uitkijken. We staan met de rug naar het juiste pand toe. Hilarisch. Omdraaien dan maar.

Nog nalachend proberen we de bijbehorende tekst op te nemen. De app meldt iets over de Deense familie Tatinghof, het kansel en de gebrandschilderde ramen. Samengeraapte tekst. Hoezo Deense familie? Kansel staat binnen, kunnen we niet zien en ook de gebrandschilderde ramen zien we niet. Wat moeten we hiermee? Wel een prachtige oude foto. Dat dan weer wel.

Enkhuizen
Het pand van de voormalige Westfriese Munt in de Westerstraat.

Dit blijkt een beetje symptomatisch voor bijna alle vlaggetjes. Soms laat het iets zien wat er niet meer is, maar wordt het niet duidelijk waar we moeten kijken en waar het gestaan heeft. Het zou helpen als aan het begin van de tekst vermeld werd dat het pand is afgebroken in plaats van aan het eind van de tekst. In een paar gevallen wordt dat wel heel mooi opgelost door een foto van nu en een foto van vroeger die je over elkaar kunt schuiven. Dat zou bij alle items een goed idee zijn. Het oriënteren waar je bent met de niet meebewegende kaart is al een kunst en na de misser met de Lutherse kerk scannen we nu met 360 graden de omgeving af om het juiste pand te signaleren. Een aantal keer zijn we diep teleurgesteld dat in de laatste zin opgemerkt wordt dat het pand er niet meer staat en het in achttienhonderd zoveel gesloopt is…

Tekstueel hebben we ook wat op- en aanmerkingen, zo is het taalgebruik in sommige stukjes oubollig en wekt de indruk van slecht knip- en plakwerk.  De tekst is verder bij een aantal panden erg lang en wat het te maken heeft met de VOC is niet te lezen. Eenduidig in stijl en taalgebruik is het niet, op inhoud ook niet.  Hier zou eigenlijk een goede tekstschrijver aan de slag moeten en van deze aan elkaar geplakte tekst een samenhangend verhaal moeten maken in een en dezelfde schrijfstijl.

 

En weer verder

Als we het eerste vlaggetje gelezen hebben en weer inklappen, kijken we weer naar een verfrommeld kaartje van Enkhuizen. We vegen het weer uit elkaar, centreren onszelf weer en beginnen te lopen. Verder de Breedstraat in. De prachtige route voert ons langs oude gebouwen en charmante doorkijkjes.  Het is genieten.

Enkhuizen
Een doorkijkje met zicht op de Zuiderkerk.
Zuiderkerk Enkhuizen
De zuiderkerk werd gebouwd tussen 1423 en 1524.
Enkhuizen
Het marktmeestershuis met zijn prachtige classicistische gevel aan de Westerstraat.

Bij elk vlaggetje stoppen we even. We frissen met de app oude kennis op en leren er allerlei nieuwe dingen bij. Niet dat we ook maar iets wijzer worden van Pieter Harmensz, naar wie de wandeling vernoemd is. Hij komt in het hele verhaal niet voor. In de app wordt zelfs de link met de VOC nergens gelegd. Die moeten we  er zelf maar bij verzinnen. Van een aantal gebouwen kunnen we bedenken dat ze in de tijd van de VOC (1602 – 1798) gebouwd zijn, maar bij sommige vlaggetjes is het volstrekt onduidelijk waarom ze opgenomen zijn. Neem bijvoorbeeld het Snouck van Loosenpark, dat is van ver na de VOC tijd. Zelfs het kapitaal van de Snouck van Loosenfamilie komt niet van de VOC maar van de West Indische Compagnie. Zoek het verband? Wij kwamen er niet uit.

Peperhuis Enkhuizen
Het Peperhuis. Het enige nog originele pand uit de VOC tijd op de Wierdijk.
Peperhuis Enkhuizen
Geveldetail van het Peperhuis. ‘De kost gaet voor de baet uit’

Toch mag het de pret niet drukken. We herframen de wandeling tot historische wandeling en genieten van de uitzonderlijke panden die onze stad heeft. We verbazen ons erover dat we normaal gesproken in gezwinde spoed langs allerlei informatieborden lopen, maar nu we de tijd nemen om die eens goed te lezen, blijkt er hele leuke en interessante informatie op te staan. Dat is misschien nog een tip voor de maker van de app: neem gewoon de tekst van sommige infoborden over. Die zijn hartstikke goed.

Enkhuizen
Goeie duidelijke borden staan er in Enkhuizen.

Na ruim twee uur wandelen zijn we bijna aan het einde van de route gekomen. Met het zicht op de Drommedaris lunchen we op een terras. Uitzonderlijk dat het kan in oktober. De app heeft ons toch maar mooi hier gebracht. Uit in eigen stad. We wisten het al, maar we worden nog maar weer een keertje bevestigd in hoe geweldig leuk Enkhuizen is.

Haven Enkhuizen
Lunchen op de kade van een van de vele havens die Enkhuizen rijk is.

 

Einde route

Dan lopen we het laatste stukje van de route. Zo langzamerhand wordt het erg vervelend dat we elke keer als we een vlaggetje geopend hebben en terug naar het kaartje willen, we weer het verfrommelde kaartje uit elkaar moeten vegen. Kan dat nou niet anders?

Oude Gouwsboom Enkhuizen
De Oude Gouwsboom. Een watertoren die deel uitmaakt van de verdedigingswerken van Enkhuizen.
Wandelen met een app
Lezen op de app wat er over de Oude Gouwsboom staat.

Evaluatie

De route eindigt bij het station van Enkhuizen. In onze evaluatie laten we weinig van de app heel. Op zich een heel leuk middel om informatie over waar je langsloopt te kunnen oproepen maar dan moet die natuurlijk leesbaar zijn. Het kan gemakkelijk duidelijker door “toen en nu” foto’s als aanhef te nemen bij het vlaggetje en de handicap dat rechtdoor lopen niet op je scherm “naar boven” is, is een forse. We zijn benieuwd hoe dat voor mensen is die Enkhuizen niet kennen.

De VOC is ver te zoeken op de app. Pieter Harmensz hebben we ook niet gespot. Er zijn zoveel mooie historische panden dat een app als naslagwerk zeker de moeite waard kan zijn. Maar misschien zouden we toch beter, in plaats van starend naar een omgedraaide app kaart op de telefoon, eigenlijk als toerist met het hoofd omhoog rond moet lopen en genieten van wat je ziet. Verdwalen kan toch niet, of je loopt tegen de muur van de haven aan of tegen de vesting, alles daar tussen is prachtig en thuis kun je altijd nog de vlaggetjes op de app aantikken.

Maar wat hebben we een leuke wandeling gehad. We hebben echt genoten!

De volgende app testen we graag weer uit.

Handige Tip: 

Wil jij ook wandelen met de app. Je kunt de digitale stadswandeling vinden op www.vocwandeling.nl