Één keer eerder was ik wezen wandelen in het Lauwersmeergebied. Dat was wel een hele bijzondere ervaring. Ik deed de midzomernachtwandeling van 40 km georganiseerd door de Stichting 40Mijl. Het grootste gedeelte van die wandeling ging door het pikkedonker, maar wat ik toen van het Natuurpark Lauwersmeer gezien heb was mooi, dus toen in het kader van 12 maanden, 12 Landalparken in 12 provincies voor de provincie Groningen Landal Natuurdorp Suyderoogh werd uitgekozen, vond ik dat heel fijn. Nu zou ik bij daglicht dit bijzondere natuurgebied kunnen zien en ervaren. Ook iets voor jou? Dit zijn 5 wandeltips die ik ontdekte en die een geweldige blik geven op Nationaal Park Lauwersmeer.

Natuurpark Lauwersmeer is een nationaal park gelegen in het noorden van Nederland, tussen de provincies Groningen en Friesland. Het park omvat een uitgestrekt gebied van wetlands, meren, moerassen en graslanden, dat een belangrijk toevluchtsoord is voor vele vogelsoorten, waaronder trekvogels. Het park biedt tal van mogelijkheden voor wandelen, fietsen, vogelspotten en watersportactiviteiten, en is een ideale bestemming voor natuurliefhebbers en rustzoekers. Bovendien staat het park bekend als een Dark Sky Area, waar bezoekers kunnen genieten van een prachtige sterrenhemel.

1. Wandelen vanuit Activiteitencentrum Lauwersnest

Vlak bij het Landal Natuurdorp Suyderoogh staat Activiteitencentrum Lauwersnest van Staatsbosbeheer. Je loopt er vanaf je vakantiehuis zo naar toe. Het activiteitencentrum is een mooi vertrekpunt om Nationaal Park Lauwersmeer te gaan verkennen. Je leert er van alles over het ontstaan van het Lauwersmeer en over de flora en fauna van het gebied. Ben je er met kinderen, dan vermaken zij zich vast en zeker in de natuurspeelplaats.

Vanuit Lauwersnest wandel je zo de natuur in. Er starten 3 gekleurde wandelroutes. Het natuurpad (gele route) is leuk voor kinderen en hun begeleiders. Het Natuurpad is 1,5 kilometer lang en heeft onderweg allerlei vragen en opdrachten.

De wandelroute Konijnenpad (groene route) is 3,2 km lang en is een avontuurlijke wandeling door het zuidelijk deel van het Ballastplaatbos.

De wandelroute Observatietoren (blauwe route) van 5,2 km loopt door het noordelijk deel van het Ballastplaatbos, tegen het Landalpark aan. Onderweg kom je onder andere langs een mooi uitkijkpunt met een bijzondere bank, langs een oeverzwaluwwand en geniet je van het uitzicht vanaf de uitkijktoren. Wij combineerden de blauwe en de groene route en deden onderweg het Activiteitencentrum Lauwersnest aan. Zo combineer je alles in één keer.

Hans Gartner in activiteitencentrum Lauwersnest
In het activiteitencentrum Lauwersnest ontmoet ik boswachter Hans Gartner, bekend van Vroege Vogels.
Zeearend in cortenstaal
Het beeld van de zeearend kom je overal tegen. De vogel zelf is iets moeilijker te spotten.
een uitkijkbank op de wandelroute konijnenpad
Een bijzondere uitkijkbank op de groene wandelroute.
Uitkijktoren Observatietoren
De uitkijktoren op de wandelroute Observatietoren.

2. Wandelen door Zoutkamp

Ben je in Nationaal Park Lauwersmeer, dan wil je natuurlijk ook iets zien van het voormalig vissersdorp Zoutkamp. Er is een mooie wandelroute die de rare naam Foodwalk Visserij Zoutkamp heeft. Een rare naam, omdat het geen wandeling van eettentje naar eettentje is, maar een wandeling langs belangrijrijke visserij gerelateerde en historische punten in en om het dorp. De wandeling start officieel bij het Visserijmuseum (pas na 13.00 uur open), maar als je parkeert bij de ijsbaan, kan je daar ook gewoon de rondwandeling starten.

wandelen in Zoutkamp
Aan de haven van Zoutkamp.

Wandelen in Zoutkamp

Cafe de Zuipschuit.
Niet meer open? Jammer, deze kroeg heeft de perfecte naam voor een café in een voormalig vissersdorp.

3. Wandelen naar de hoogste uitkijktoren

Bij het activiteitencentrum Lauwersnest horen we van een nieuwe uitkijktoren van wel 25 meter hoog. Die wilden we natuurlijk zien. De toren staat in het Diepsterbos bij Kollumeroord. Daar starten ook twee mooie wandelroutes: De wandelroute Vogelroute is een er eentje voor de vogelliefhebber. Onderweg maak je kennis met alle karakteristieke landschappen van het Lauwersmeer: open water, rietvelden, grazige vlakten en bos. Halverwege kom je bij een perfecte vogelspotplaats. Ik zag hier lepelaars, zilverreigers en natuurlijk ook knobbelzwanen, verschillende soorten ganzen en eenden. Hoewel dit ook het domein van de zeearend is, heb ik die helaas niet gespot. Voor deze route volg je de witte bordjes. De route is 5,6 km lang.

wandelen over de Voelroute
Vogels spotten vanaf de uitkijktoren op de Vogelroute.
wandelen over de Vogelroute
Even schuilen voor de zon.

De 25 meter hoge toren vind je op de wandelroute Diepsterbos van 4,9 km. Het is de route met de blauwe bordjes. De route loopt grotendeels door het Diepsterbos en deels langs de oevers van het Dokkumerdiep. Hier zie je vooral de bosvogels, zoals de buizerd, de kiekendief en de grote bonte specht.

Ben je toe aan een flinke wandeling, dan kan je beide routes combineren. De boswachter deed dat ook en noemde deze combi-route het Boswachterspad Kollumeroord. De boswachter geeft wel een waardevolle waarschuwing: Trek in het natte seizoen je laarzen aan. Het pad is dan slecht begaanbaar zonder. Wij waren er toen het al weken niet geregend had en kurkdroog was, maar ik kan me er wel wat bij voorstellen. Mijn tip is dat je echt Deet of ander muggenwerend spul moet meenemen. We werden lek gestoken als we stil gingen staan. Ook hebben we meerdere teken verwijderd. Goed opletten dus.

Uitkijktoren Kollumeroord in Diepsterbos
Uitkijktoren Kollumeroord in Diepsterbos
Kijken met de verrekijker vanaf de uitkijktoren Kollumeroord in Diepsterbos
Geweldig uitzicht vanaf de 25 meter hoge toren.

4. Wandelen langs orchideeën

Ben je in de maanden juni tot en met augustus in het Lauwersmeergebied, dan mag je de wandelroute Orchideeënpad eigenlijk niet overslaan. Honderden bloeiende orchideeën vind je langs deze route, die deels door het bos en deels langs de mooiste orchideeënvelden loopt. Ben je er in een ander jaargetijde, ook dan is deze route de moeite waard. In het bos leven vele soorten vogels en in de herfst staan er volop paddenstoelen. En wie weet ontmoet je zelfs een ree of vos!

Je kunt de route combineren met de Duindoornpad wandelroute en het lekker afsluiten met koffie en iets lekkers bij restaurant Het Booze Wijf.

Paare wilde orchidee Nationaal Park Lauwersmeer
Wilde paarse orchidee in Nationaal Park Lauwersmeer.

5. Trage Tocht Vlinderbalgbos

Op de Wandelzoekpagina staat de Trage Tocht Vlindergbalgbos. Het is een rondwandeling van 10 km over brede zandpaden en grasstroken, langs het spookdorp Marnehuizen en door het bos met veel esdoorns en waterpartijen. Echt Gronings boerenland, grasdijken, rietvelden en zicht op de Willem Lodewijk van Nassaukazerne, het komt allemaal voorbij. Je kunt deze wandelroute starten bij het activiteitencentrum Lauwersnest. De auto kan je dus thuis laten als je logeert bij Landal Natuurdorp Suyderoogh

wandel- en fietskaart LauwersmeerTIP: Wij hebben veel plezier gehad van de Wandel- en fietskaart met knooppunten ‘Lauwersmeer’ uitgegeven door Landal. De Falke kaart van het gebied wordt niet meer gemaakt. Deze kaart is een uitstekende vervanger en heeft ook nog eens alle wandel en fietsroutes ingetekend. Je koopt de kaart bij de winkel bij de receptie van Landal Suyderoogh.

Over het verblijf:

Het is juni 2023. In het kader van de serie 12 maanden, 12 provincies, 12 korte wandelvakanties vanuit 12 Landal Vakantieparken gingen we naar Groningen. Ik had het vakantiepark zelf niet beter kunnen uitkiezen. Landal Natuurdorp Suyderoogh is een zeer sfeervol ‘dorpje’ met witte huizen die allemaal aan het water liggen. Ons vakantiehuis had een grote tuin en keek uit over de centrale waterpartij. Puur vakantiegenot om op de steiger te zitten en uit te kijken over het water, de kikkers te horen kwaken en te genieten van de rust. Het was een bloedheet weekend en een frisse duik in het water was gewoon mogelijk. Het huis zelf bleef heerlijk koel onder de bomen.

De ligging van Natuurdorp Suyderoogh maakte het helemaal af. Midden in Nationaal Park Lauwersmeer hadden we een lang weekend om dit prachtige, nog niet zo bekende stukje Nederland te ontdekken.